1. januar 2016

Skrivende under Spanias sol

Godt nyttår! Jeg er fortsatt på skrivetur i Spania, og stortrives! En spennende slutt på gamleåret, og en behagelig start på det nye. Det har blitt mange gode arbeidsøkter, ofte på balkongen her i Las Palmas med panoramautsikt mot stranden Las Canteras.

De første to ukene jobbet jeg mest med tre nye ukebladnoveller, med håp om å rekke noen flere inntekter på årets budsjett. Men i det siste har jeg utelukkende jobbet med forskningsromanen, du kan lese mer om den under taggen 12-månedersmål. Jeg tror at jeg omsider har funnet en form som jeg kan like, men den lange reisen er såvidt begynt og mye kan forandre seg.

Ikke vanskelig å skrive på et sånn drømmekontor!
De fleste dagene har jeg en tretimers skriveøkt mitt på dagen når solen står høyest og jeg godt kan sitte inne i skyggen. Og så blir det en ny økt etter at mørket kommer litt før klokken 19. Siden jeg stort sett lager middag hjemme, har jeg sammenhengende arbeidsro det meste av kvelden. Det fungerer fint å skrive på balkongen i mørket, men i sterkt dagslys blir det håpløst å se på dataskjermen.

Nå skulle jeg gjerne ha fortalt deg at jeg rett som det er glemmer tid og sted og avslutter siste skriveøkt midt på natten, men nei - jeg køyer faktisk ganske tidlig, i alle fall før klokken ett. Dette er tidligere enn hva jeg er vant med hjemme, men skyldes trolig at jeg får mye sol og frisk luft i løpet av dagen, og da blir jeg behagelig trøtt når det lir på. Jeg sover som en konge, og det er lettere å stå opp enn jeg er vant med. Våkner vanligvis før mobilen ringer klokken åtte, en eneste dag sov jeg helt til ti og ble nesten litt sjokkert.

Jeg har jo gledet meg til å hoppe inn i en skriveprosess over så lang tid som fem uker. Jeg trives, og hvis økonomien var romsligere skulle jeg gjerne ha blitt her mye lenger. Det er en god følelse å komme igang med en produktiv skriveøkt, og siden jeg er her alene har jeg all den roen jeg ønsker meg. Jeg har faktisk bedt folk om ikke å ringe meg, jeg ønsket meg litt vakuum. Istedet kommuniserer jeg med familie og venner på epost, så styrer jeg tidspunktet selv.

Plottet for romanen er ikke helt på plass ennå, men karakterene og handlingen vokser fram etter hvert som jeg skriver. Har merket meg at det er dialogene jeg skriver lettest. Dessuten er det spennende å pakke inn beskrivelser av sted, folk og stemninger i det som blir sagt og gjort, uten at det blir overtydelig. Hvordan noe sies gir mye viktig informasjon til leseren.

Og det hender jeg tar med meg siste skriveøkt til sengs, mentalt, men siden jeg sovner ganske kjapt har jeg ennå til gode å tenke ut noe smart fra horisontal stilling. I så fall må det ha skjedd på stranden, der leser jeg litt nesten hver dag, men ligger også og sløver en times tid, og da har selvsagt tankene fri flyt.

Jeg ser at jeg burde gjort mer research før jeg satte i gang, fordi det jeg finner sannsynligvis vil påvirke hendelsesforløpet litt. Men jeg lager "lommer" i manus hvor jeg heller kan flette inn vitenskapen senere, når jeg er tilbake i Norge. Uansett må jo all tekst jobbes mer med og i flere omganger.

Det største aberet er nok at jeg trodde jeg skulle skrive mye mer enn jeg faktisk har gjort. Jeg jobber jevnlig, men ikke alle dager er like produktive. Sånn må det nesten få lov til å være i utlendighet. Noen dager drar jeg ut på ganske lange spaserturer med kamera i sekken. Dessuten bruker jeg som nevnt i forrige innlegg også en del tid på nettbutikkene mine. De blir nok mindre tidkrevende i januar enn i desember, men jevnlig oppfølging er viktig. Ennå er det 10 dager igjen av oppholdet mitt, så siste ord er ikke skrevet. Og langt ifra siste kapittel. I morgen flytter jeg på meg igjen, skal fortsatt være i Las Palmas men avslutter besøket her med tre døgn på hotell uten wi-fi og arbeidsbord på rommet. Da blir det nok mer fokus på turistaktiviteter, i alle fall gleder jeg meg til å besøke katedralen m.m. i gamlebyen.

Ønsker deg alt godt i det nye året. Har du også en drøm, er det kanskje nettopp i år du skal hoppe i det?

4 kommentarer:

 1. Riktig godt nyttår! Skjønner at du fremdeles lever gode dager i Spania, og har tenkt å gjøre det ennå en stund! Fint å høre at romanen din utvikler seg, men å skrive roman tar jo tid. Akkurat det er jo ikke så rart. Mange ganger trenger man å omskrive, stokke om på rekkefølgen, endre enkelte konkrete ting i handlingen som ikke passer sammen, og så videre. Jeg vet hvor vanskelig, men også hvor inspirerende, interessant og spennende det er ! Kos deg med skrivingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja her er alt topp :) I dag har jeg bare vært turist og spasert hele Las Palmas på langs, til og fra. Liker bedre å rusle gatelangs enn å busse, da får jeg mange flere inntrykk underveis. Har nesten litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har skrevetr noe idag, men det er jo ennå noen timer igjen. Ja, jeg er forberedt på at mye må endres på, men det er som du skriver en del av prosessen, og kan bli en spennende øvelsefor min del :)

   Slett
 2. Det er interessant å høre hvordan skrivedagene dine forløper der i utlendigheten. Hva tenker du er den største forskjellen på å skrive mens du er i syden/bortreist, sammenliknet med å skrive hjemme? Er det - som jeg tror - lettere å la seg distrahere mens man er på hjemmebane?
  Jeg er også veldig glad i dialoger. Å lese dialoger synes jeg er lettlest og det kan være lettere å se menneskene for seg. (Eller høre dem.) Måten folk ordlegger seg på, sier ofte noe om dem. Liker godt at personligheter og plott blir presentert gjennom dialoger.
  Lykke til videre med romanprosjektet; å holde trådene samlet kan være like vrient som å bære staur ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for kommentar :) Og ikke minst for spørsmålet - hm, jeg måtte tenke litt. Jeg tror ikke jeg opplever mindre distraksjon her, men noe jeg har merket meg er at jeg mye lettere tar til meg inspirasjon fra omgivelsene, får ideer vred å se og høre folk og bylyder, lys og lukt. Alt dette finnes jo også i Oslo, men sansene er nok åpnere her nede, og jeg er mer var for inntrykk. Ikke så rart at det blir mange inntrykk forresten når jeg jo flytter på meg så ofte som jeg gjør. Om to dager reiser jeg igjen, hehe. God søndagskveld!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]