26. januar 2016

Antologien - sitrer av spenning

Eller er det bare all kaffedrikkingen?

Jeg har tidligere fortalt at jeg sendte inn et bidrag til en viss antologi. Etter hvert fikk jeg beskjed om at redaksjonen sannsynligvis velger årets bidrag i løpet av januar. Vel, det er jo ikke så mange dager igjen av årets fine førstemåned!

Brutal sannhet: Sånn ser det ut når 10 av 400 blir grønne.
Men - de fikk visstnok inn flere hundre bidrag i år, en langt større bunke enn i tidligere runder. Typisk uflaks for min del? Jeg kan klamre meg til håpet og at muligheten jo er der helt til det motsatte er bevist, men realisten i meg erkjenner nok at nåløyet er for trangt for den relativt grove tråden min. Dagens brutale illustrasjon sier sitt.

Etter å ha lest noen utdrag fra tidligere års utgivelser, ser jeg at teksten min trolig ikke passer helt inn i dette selskapet - den er ikke «litterær» nok. Ikke sær nok i språket. Jeg har ikke laget linjeskift etter hvert fjerde ord - eller midt i enkeltord for den slags skyld. Sett fra utsiden ser det nemlig ut til at sånne antologier også ønsker å formidle visuelle rytmer, ikke bare tekstens innhold - om du skjønner hva jeg mener.

I tillegg har jeg lest at mange som får plass i denne typen utgivelser har studert ved et skriveakademi. Også der kommer jeg til kort. Det er heller ikke uvanlig at enkelte skribenter inviteres til å sende inn noe de har liggende, eller at noen som allerede er i dialog med forlaget om en annen utgivelse får med noe i antologien. Greit nok, men hvis de spiser av de 10 grønne punktene, kommer famlende spirer som jeg selv enda mer til kort.

Altså, mine odds er dårlige. Så tett opp til avgjørelsen begynner håpet om å komme med i denne utgivelsen å slukne en smule. Jeg antar at de aller beste bidragene allerede er sikret og forfatterne oppringt. Vi andre får nøye oss med en standard epost når støvet har lagt seg i redaksjonen.

Noe flott har jeg uansett igjen for at jeg sendte inn; Spenningen! Den siste uken har det kriblet godt i dagdrømmerdivisjonen! Drømmene har fått sterkere vinger, tatt nye retninger, og inni mitt hode har antologiens redaksjon allerede boblet over av så mange rosende ord at jeg nesten ble flau her jeg satt og dagdrømte. Sånn kribling er god å kjenne på selv om den er naiv og flyktig.

Men også dagdrømming blir slitsomt i lengden. Nå er jeg klar for å legge denne ballen død og heller gå videre med de prosjektene jeg jo faktisk må fokusere på. Det er mye jobb som venter!

7 kommentarer:

 1. Hei! Jeg skjønner godt at du er spent nå ja! Da jeg sendte inntil den antologien for flere år siden, mener jeg å huske at jeg fikk tilbakemelding om at de også da hadde fått inn et par hundre tekster. Men det er så lenge siden, så jeg skal ikke si det sikkert altså. Men du er så god på å skrive, av det jeg har sett i alle fall, så du burde ha mulighet! Jeg er også veldig spent når det gjelder utgivelse for tiden, men det vet du jo. Lurer på om dagene kanskje kunne gått bitte litt fortere, værsåsnill? He he. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det:) Hehe, jeg måtte jo nesten skrive litt om dette nå mens jeg enn¨å ikke vet utfalet, for hvis jeg er superheldig får jeg jo munnkurv :) Men innerst inne tror jeg nok at avgjørelsen allerede er tatt, og at i hvertfall de fleste skribentene er kontaktet. Ja, jeg så at de fikk inn ca 270 bidrag for noen år siden, men i år er det visst hele 400. Det er uansett bare et tall, det trenger ikke å være vanseligere å velge ut ti selv om flere har sendt inn. det kan også være at flere skribenter sender inn flere tekster, og at hver tekst teller som bidrag selv om de kom i samme konvolutt.
   Samme kan det være :)

   Slett
 2. Lykke til. Husk at du uansett har lært masse av å skrive og sende inn tekst. Vi vet ikke hvordan det går og det kan gå veldig bra, men uansett er det steg på skrivestigen. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk, fivrelden! Javisst, det er en nyttig skriveerfaring, og dessuten sikkert også nyttig å erfare litt spenning :) Er glad for at jeg sendte inn uansett, og skal nok også være på utkikk etter flere lignende prosjekter. Tror det er viktig å våge å stikke hodet litt fram iblant, og faktisk la folk som jobber med litteratur til daglig få lese litt.
   Fin og lys januaruke videre! :)

   Slett
 3. Litt spenning i hverdagen gjør seg. Selv om sjansen er liten for å slippe gjennom nåløyet, så finnes den. Kjenner nesten at jeg blir litt spent på dine vegne, jeg nå.
  Denne antologien har jeg aldri sendt inn til; har bladd i noen av årgangene og konkludert med at jeg skriver ikke tekster som passer, og da tenker jeg at antologien søker tekster av typen "intellektuelle og nyskapende".

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi! Ja, sånne antologier har en slags egenart, det er jo også tekster som ikke nødvendigvis er helt ferdige. Jeg oppfatter de som mer sære enn intellektuelle, men det finnes helt sikkert begge deler. Jeg må nok regne med at mitt bidrag ble tatt ut av bunken i første runde. Hadde håpet å få en slags kommentar, men med 400 bidrag forstår jeg jo at det ikke er mulig med konkrete tilbakemeldinger. Spennende var det uansett, og jeg har flere antologier i kikkerten :)

   Slett
 4. Hei! Jeg kom tilfeldigvis innom denne nettsiden. Jeg sendte også inn et bidrag til Signaler, men fikk beskjed i dag per mail om at jeg ikke var valgt ut. Ikke så veldig overraskende, men det er alltid litt skuffende å få negativt svar. Jeg har kikket litt gjennom tidligere Signaler antologier, og jeg har litt samme inntrykk som deg. Mange av tekstene er litt sære, og man kan få inntrykk av at de har blitt plukket ut kun for egenartens skyld. Jeg gleder meg litt til boken kommer ut i år, slik at man kan se hvilke bidrag som ble plukket ut.

  Uansett er det alltid spennende å være med på slike konkurranser. Det kan jo faktisk være at man blir plukket ut :)

  SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]