17. januar 2023

Godt planarbeid er gull

Nytt år er alltid litt spennende! Det som jeg ikke fikk til i fjor kan kanskje få nytt fokus i år, og dessuten hører det vel med å tenke ut noe nytt - som enten er et litt større prosjekt innen det man frilanser med til daglig, eller muligens noe mer svevende som ikke nødvendigvis trenger å bli avsluttet.

Jeg som gjerne vil skrive har naturligvis både gamle og nye prosjekter på gang. Jeg går gjerne svanger med en idé i noen år før jeg starter skrivejobben, dermed har jeg flere store prosjekter jeg har lyst til å slippe fri. Men, siden jeg ikke greide å sluttføre særlig mye i 2022 er jeg blitt mer obs på å forbedre selve prosessen, nesten uavhengig av om det blir noe flott resultat eller ikke. Forskjellen tror jeg ligger i planarbeidet - det høres vel litt kjedelig ut, men ingenting kommer av seg selv og veien blir både mer effektiv og lettere å navigere når planene er tydelige.

Her har jeg mye å hente, for i fjor skled det ut så mye at jeg faktisk ikke solgte en eneste novelle. Jeg jobbet periodevis bra med Vitenskapsromanen, men heller ikke det prosjektet synes jeg kom så mye lenger. I så fall burde jeg jo ha sendt inn manus till minst ett nytt forlag. Men, nei - det skjedde ikke.

Tidligere år har jeg laget meg ganske detaljerte todo-lister. Jeg fikk nok oppgaver til å fylle arbeidsdagen, jeg husket å gjøre trivielle og administrative ting i tide, og ikke minst, det ga meg en følelse av mestring og framdrift når jeg haket av det som var gjort - smått som stort. Helt i starten visste jeg jo ikke hva jeg skulle jobbe med som frilanser og hadde derfor heller ikke så mange rutiner, men da ble listen fylt med veldig enkle og til dels uvensentlige oppgaver, som f.eks. å sjekke ukens tilbud i matbutikken eller å lagre en kontoutskrift - fort gjort men jeg kunne ihvertfall hake av for at noe var gjort. Etter hvert ble todo-listen fylt opp med mer nyttige og inntektsbringende oppgaver og plutslig hadde jeg mer enn nok å fylle arbeidsdagen med.

Det siste året tok jeg nok altfor lett på todo-listen. Jeg har haket av oppgaver i skippertak, gjerne et par måneder om gangen. Da er jo mye av poenget med en sånn liste borte. Det er vel kanskje også en av grunnene til at jeg mistet fokus på flere av oppgavene og mye har sklidd ut. Jeg fyller fortsatt dagene med gimevende og til dels kreative gjøremål, men dessverre stadig mer som ikke gir inntekt. Det er jo ikke liv laga på lengre sikt.

Ved årsskiftet er det typisk at en del administrative rutiner klargjøres for nytt år. Dette var også en viktig del av jobben min da jeg hadde vanlig jobb, så det sitter ennå litt i fingrene. Budsjett, timelister, todo-lister, back-up og mere til skal gi plass for 2023. Det ble en utfordring at PC-en er for full til at jeg bare kunne kopiere fjorårets digitale arbeidsmappe, så jeg må bruke litt tid på å slette større filer som er lagret på nytt og på nytt i årevis. Jo, jeg legger all data over på ekstern disk, men en hel del er det også praktisk å ha lett tilgjengelig.

Jeg synes at planlegging av et nytt år er spennende. Tenker at godt planarbeid dobler sannsynligheten for å lykkes. Jeg er jo utdannet økonom, har ingen angst for skjemaer og regneark - kun for mydighetene som stadig finner på krumspring for at jobben min skal bli vanskeligere. Da jeg hoppet av full jobb i 2014 satte jeg opp et detaljert budsjet for åtte år framover. Det er helt vilt å se at det nå er "oppbrukt" - jeg har faktisk klart meg bra i disse åtte årene! Kanskje er det på tide å forbedre de plandokumentene for nye åtte år? Mye kan  helt sikkert forenkles nå som jeg jo har bred erfaring med å få endene til å møtes på sparebluss.

Skriver mer om årets skriveplaner i neste post. Og så skjer det spennende ting om en ukes tid som jeg heller ikke røper ennå! Har nemlig planer om å skrive kortere innlegg her, men heller poste litt oftere ;)

Lykke til med dine planer for året!


2 kommentarer:

 1. Hallo, og godt nytt skriveår! Så hyggelig å finne en ny bloggpost hos deg.

  Jeg kjente meg igjen i det du sa om to do-lister, backup og full PC...! He he. Jeg er nøye med å ta backup av manuskripter, ellers blir det litt sporadisk. Og ja, jeg må også slette litt filer på PC'en av og til, for å være sikker på at den fremdeles vil være venner med meg.

  Håper du får videreutviklet og fullført noen av dine litterære planer dette året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, nå skal jeg ta meg sammen og i 2023 skal jeg blogge oftere. Igjen :) Nå har jeg ryddet nok i PCen til å ihvertfall ordne årets arbeidsmappe med de fleste tilhørende årsoversikter. Og så har jeg strøket noen rutiner helt, ikke alt jeg har brukt tid på har hatt like mye for seg, for å si det sånn :)

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]