28. januar 2023

Jeg er i gang!

Jeg brukte nok en dag mer enn planlagt på struktur og plott, men nå som fundamentet er på plass tenker jeg at det var verdt det.

Det er veldig fint å være i gang med skrivingen samtidig som jeg har god tro på plottet. Det er mer enn 15 dager igjen av denne skrivereisen, jeg har faktisk tro på at jeg skal komme langt med førsteutkastet før jeg vender mulen nordover igjen. Det spiller ikke så stor rolle nøyaktig hvor langt jeg kommer, for både 70% og 95% er bra.

Planen er å jobbe motsatt av hvordan jeg gjorde det med "Vitenskapsromanen". Da skrev jeg først litt på måfå, deretter måtte jeg skrive om hele manuset p.g.a. en vesentlig endring i plottet, og sist men ikke minst må ca halve manus barberes bort for å styrke sjansen for at forlaget i det hele tatt leser manuset før det refuseres. Denne gangen skal jeg gjøre det smartere.

Denne gangen starter jeg med stikkord for hvert kapittel. Jeg vet allerede kapittelinndelingen og hva som er essensen for hvert av dem. Så skriver jeg ut stikkordene til tekst i nokså komprimert form, mens jeg sørger for at hensikten med hvert kapittel vektlegges. Etterpå kan jeg vurdere om teksten bør utbroderes litt eller om noe nytt skal legges til, men i så fall med et strengt blikk på ordtellingen.

Mens jeg skriver pleier det å sprette fram noen nye ideer. Noen ganger av det geniale slaget, men som oftest nye aspekter som egentlig flytter fokus litt bort fra den opprinnelige ideen. Denne gangen skal jeg ikke engang notere nytt stoff med egen farge i manus, jeg skal heller skrive dem ned i et eget dokument. Da tror jeg det blir lettere å gjøre meg ferdig sånn som det faktisk var tenkt, og kanskje de nye poengene kan vurderes etterpå. Kanskje til og med etter at manus har blitt sendt ut for første gang. Det er tross alt hovedfortellingen jeg ønsker å teste på et forlag. Om de ikke liker den, så hjelper det neppe mye å legge til småting her og der. Og hvis de liker den opprinnelige ideen, kan selvfølgelig justeringene diskuteres. Det mest sannsynlige løpet er vel at jeg revurderer tilleggsideene etter første refusjon...

Jeg tror at denne fremgangsmåten vil funke bra for denne fortellingen som er ganske lineær. Det skal ikke være veldig komplisert, bare nok mystikk til at leseren får lyst til å lese videre. Skissen omfatter nesten 40 kapitler, men noen er tenkt å være ganske korte, og andre hører sammen i tospann rent dramaturgisk, sånn at de muligens slås sammen senere. Å dele fortellingen inn i kapitler er et smart grep, både fordi det gir mer framdrift for leseren - spesielt i starten, men også fordi det blir lettere for meg å holde oversikt over hvilke poenger som beskrives hvor. Noen endringer må jeg jo regne med i etterarbeid, og med kapitlene blir det lettere å justere uten å rote det for mye til.

Når alt er på plass kan jeg heller vurdere om inndelingen i kapitler skal beholdes eller ikke. Jeg tenker vel at akkurat det ikke er viktig før man har et forlag på kroken, så dette grubler jeg fint lite på nå.

Hva med deg - deler du inn lengre manus i mange kapitler, i tre-fire hoveddeler, eller synes du det fungerer best når hele teksten er samlet?

2 kommentarer:

  1. Hei, du verden som du jobber med manus for tiden, veldig spennende å lese om din nye manusstart! Selv har jeg gjort litt forskjellig oppigjennom - ettersom hva slags manus jeg jobber med. Ofte har jeg delt det i to deler eller flere, men ikke alltid. Men mange kapitler har jeg nesten alltid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, det hjalp ganske mye på effektiviteten at plottet var jobbet med tidligere. Nå er jeg kommet til det som skal være ganske sært med dette manuset, og jeg må ta noen valg og kanskje justere litt på vinklingen etc. Men siden det heldigvis begrenser seg til en håndfull kapitler, kan jeg ev bare skrive en skisse nå og så la underbevisstheten ta seg av problemet mens jeg fokuserer på de kapitlene som er litt mer normale. Artig hvordan ideene kommer mens jeg skriver, det skal nok bli krevende å holde dem på avstand :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]