20. mars 2016

Trapper ned på statisteriene

Målet mitt om å medvirke i 5 TV- eller filmproduksjoner innen 31. oktober er allerede nådd, og derfor kommer jeg til å være litt mindre aktiv på statistfronten framover. Jeg har vært med på hele ti innspillingsdager, og hvis det ikke var for påskeferien så kunne det sikkert blitt enda flere i mars.

Dette har vært så moro at jeg nok kommer til å ta ett og annet oppdrag i framtiden også. Men vil trappe litt ned, for det stjeler faktisk både tid og energi fra de prosjektene jeg skulle jobbet med. I mars har jeg faktisk hatt tre opptaksdager pr uke, og det har særlig gått ut over skrivingen og nettbutikkene.

Det har vært interessant å erfare at jeg har hvilepuls under opptakene, og heller ikke blir satt ut av å prate litt med kjente fjes. Jeg er ganske så avslappet til alt sammen, og det henger vel litt sammen med at jeg er for gammel til å tro at jeg skal bli oppdaget på noen som helst måte. Dessuten vet jeg jo at statistene ofte blir knapt synlige karakterer i bakgrunnen, og jeg forventer egentlig ikke å være med på det endelige resultatet i det hele tatt. Alder og kroppstype betyr nok mer enn prestasjon, og aller flest oppdrag får den som ikke synes :)

Derimot er det nyttig å ha god tone med statistansvarlig, og å være punktlig mtp både oppmøte og eventuelt antrekk. Statistansvarlig bruker nemlig gjerne statister om igjen, og da stiller de mest seriøse langt framme i køen. I en TV-serie har jeg nærmest åpen invitasjon til å bli med når jeg ønsker.

Hva har jeg tjent på dette, da? Jeg hadde faktisk budsjettert med statistinntekter i år - det var jo tross alt et mål å få fem oppdrag, men jeg turde bare å kalkulere med kr 1.000. Nå har jeg faktisk tjent kr 6.500 bare i mars. Hvis jeg fortsetter med 1 oppdrag ukentlig, vil det faktisk bidra ganske greit økonomisk. 500 for en hel dags jobbing gir dårlig timelønn, men noen dager er korte. Det begrenser seg stort sett til ett opdrag pr produksjonsselskap, dermed er inntekten også skattefri. For enkelte oppdrag får jeg 1.000 og det finnes også bedre honorerte oppdrag for de som søker litt større utfordringer. Noen ganger kan jeg jobbe litt med egne ting mens jeg venter, for det er jo ofte mye venting. Jeg har f.eks. lest litt i bøkene jeg lånte for å gjøre research til «vitenskapsromanen».

Noe av det artigste med å være statist er å møte de andre statistene. Så mange flotte folk som jeg ellers ikke ville møtt! Noe av poenget med å være statist var jo nettopp å komme meg litt ut av hjemmekontoret, og å få ny kontakter og impulser. Det er inspirerende å høre litt om hvordan andre jobber og drømmer. Kanskje får jeg ideer til nye noveller :)

4 kommentarer:

 1. Hei! Så flott at du har gjort så mange oppdrag, at du er fornøyd og har latt deg inspirere! Dette høres veldig spennende ut! Ja, nå venter vi bare på en novelle fra statistlivet :-) Fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette! Hehe, jeg har faktisk fått mange ideer til et morsomt manus fra statistmiljøet, men det passer ikke for ukebladene, så de ideene blir nok bare lagt i skuffen for saker som kan jobbes med senere. Nå fant jeg forresten nettopp en video på Youtube som jeg er statist i og godt synlig. Morsomt å se hvordan det ble til slutt, får vel samle mot til å blogge om og lenke til den videoen i løpet av påsken :)

   Slett
 2. Høres ut som du gjør gode erfaringer gjennom statistrollene, og det er jo alltid hyggelig å treffe nye mennesker! Det kan være vanskelig å finne den rette balansen når det kommer til andre aktiviteter som jobb, og skrivingen. Jeg vet at mange kan jobbe lange dager, og ellers bruke all fritid på å skrive. Det funker ikke for meg. Å skrive er jo også en jobb som krever at man er klar i toppen. Jeg jobber redusert for å få tid til nettopp skrivingen, men stort sett så tar jobben overhånd. Veldig frustrerende til tider! Noen ganger tenker jeg at jeg burde gi slipp på skriveprosjektene mine og heller satse på å jobbe mer som lærer. Nå blir det liksom hverken fugl eller fisk, om du skjønner hva jeg mener. Men av en eller annen grunn klarer jeg ikke å la det være... Lykke til med prosjektene dine fremover, og riktig god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger Johanne! Jeg synes du er flink som ihvertfall får skrevet noe ved siden av jobb, for som du sier så spiser en redusert stilling mer tid enn den prosenten man skal jobbe. Jeg merker at jeg ikke har overskudd til å skrive på kvelden hvis jeg har vært på et filmsett hele dagen. Selv om jeg ikke har andre planer for kvelden, er jeg litt brukt opp. Ihvertfall kommer jeg meg ikke inn i noen god boble da.
   For å skrive bra er det nok også viktig å møte folk og å oppleve noen nye ting for å få både inspirasjon, kunnskap og nye ideer. Sånn sett synes jeg statistjobbingen har vært bare positiv. God påske!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]