16. mars 2016

Research på biblioteket

De siste dagene har jeg jobbet mye med novellene som det hastet med å få ferdige, og i morges fikk jeg endelig sendt fra meg diverse tekster. Det føles utrolig fint å være litt à jour igjen, selv om jeg kommer til å frykte det verste når jeg skal åpne svaret fra fiktion-ansvarlig. Hittil i år har jeg fått ett ja og ett nei, så jeg trenger egentlig bare å selge én til i denne runden for å ha sånn noen lunde kontakt med budsjettet mitt. Nå skal jeg ta novellepause til jeg er i feriehuset rundt påsketider. Der er det nemlig godt å skrive litt.

I dag kunne jeg derfor endelig fokusere på noe helt annet - nemlig å planlegge litt research for «vitenskapsromanen». Jeg hadde noen timers statistjobbing i sentrum, så det var praktisk med en tur innom Deichmanske Bibliotek på vei hjem. Der fikk jeg god hjelp, men jeg tar det litt generelt sånn i starten. Det er sikkert smart å lese litt bredt i første runde. Senere bør jeg nok prøve å finne mer spissede artikler eller avhandlinger som går tettere på målet med temavalget mitt.

Det dreier seg som du skjønner om forskning. Temaet er i utgangspunktet tungt, men berører hver og en av oss og målet er å gjøre stoffet relevant for handlingen og dermed lettere tilgjengelig for leseren. Tematikken behøver ikke å være uttømmende i romanen, men jeg tror jeg kan finne stoff som kan bygge opp under handling og framdrift, og dermed hjelpe meg med helheten. Sånn kunnskap er det greit å få oversikt over på et tidlig stadie.

Jeg lånte med meg hjem tre titler, og satte meg på venteliste for en fjerde. Jeg som leser ganske lite trenger sikkert et helt år for å komme gjennom alle fire, men planen er å skumme mest, og å lese bare enkelte kapitler litt grundigere. Noen av bøkene er på engelsk, det behersker jeg vanligvis greit men det blir nok litt tyngre å lese vitenskap. Jeg har jo ikke begrepene inne fra før.

Noen ganger lurer jeg litt på hva jeg egentlig har gått i gang med, «vitenskapsromanen» blir stadig et tyngre prosjekt. Jeg kunne nok ha gjort det litt enklere for meg selv, nå tror jeg nesten at oppgaven er for stor. Særlig med tanke på å nå 12-månedersmålet mitt - det er ikke så lenge til oktober...

Mer om dette etter hvert som jeg jobber meg framover.

4 kommentarer:

 1. Grundige undersøkelser er alltid bra. Ikke minst alltid fint å dra til bbilioteket. Jeg er jo ganske sikker på at for å bli flink til å skrive, bør man lese masse og bredt. Det henger sammen. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Fivrelden! Gleder meg til å komme i gang! Tar med en bok på statistjobbing imorgen, der vet jeg det blir mange timers venting så da kan jeg jo like godt studere litt :) De bøkene jeg har lånt er ganske "populærvitenskaplige", og ihvertfall de på norsk er nok relativt lette å lese. Det får bli en sånn i morgen. Har ikke inne noen god studieteknikk, så det blir også litt spennende. Og ja, å lese henger i hop med å skrive, helt klart. Men tror det er lurt å jobbe med ideene også, for hvis ikke de er gode er det kanskje ikke så lett å nå gjennom uansett.

   Slett
 2. Hei! Dette høres spennende ut! Men det jeg tenker om selve prosjektet er at det kan være lurt å finne vinklingen, og avgrense det litt, sånn at du har en litt mer konkret oppgave å konsentrere deg om? Finn for eksempel konkret tema, lag en foreløpig overskrift, og konkretisere der du kan? Kanskje dette ble enda mer forvirrende, det var opprinnelig ment som gode forslag... Lykke til :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette! Jeg har faktisk mye på plass vedrørende den ytre (og litt indre) handlingen. Jobbet jo med dette i Spania, og da hadde ideene jobbet i bakhodet i nesten et helt år. Plottet er rimelig klart, de fleste karakterene også, og har jo også skrevet ut en hel del.

   Men ja, vedr det vitenskapelige må jeg nok avgrense litt. Eller mye. Når jeg får gjort litt mer research vil jeg være ganske selektiv vedr hva som får bli med videre. Og når noen sånne valg er gjort, blir det lettere å researche mer konkret. Jeg håper å finne momenter fra forskningen som kan flettes inn i handling og tankegods, men hvordan akkurat det blir, vet jeg ikke før jeg har lest i alle fall de 3 bøkene jeg har lånt.

   Så takk for innspill, vi tenker nok ganske likt :)

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]