11. januar 2022

Fem punkter for bedre skriverutine i 2022

Jeg er normalt ikke veldig opptatt av nyttår og forsetter. Jeg har noen tanker om på hvilke felt jeg kan forsøke å bli litt bedre, men det er mange år siden jeg konkretiserte de helt store målene. 

Av erfaring vet jeg at det er bedre med en liten forbedring som blir en varig rutine, enn en større forbedring som dabber av allerede før januar er omme. Det er bedre å venne seg til å strekke kroppen skikkelig hver morgen når du står opp, enn å gi opp etter to uker med harde treningsøkter.

Så - derfor tenkte jeg å liste opp noen eksempler på sånne små forbedringer for det nye året. Greier jeg bare litt på de fleste punktene nedenfor, blir summen en skikkelig boost for skrivingen min. Det er ikke så mye som skal til, for fjoråret var dessverre langt under pari. Jeg vil gjerne fortsette med å skrive både noveller og roman. Novellene vil jeg jo gjerne selge for å få litt inntekt, men romanen trenger ikke å bli antatt for at jeg skal bli fornøyd.

Det aller viktigste for meg er at jeg bruker mer tid på å skrive, for gjennom skrivingen kommer inspirasjon og skriveglede, på gode dager velter ideene fram, og jeg regner med at teksten også blir bedre når jeg bruker litt tid inne i det fiktive universet sammen med karakterene mine. Selv om jeg vet at de riktig lange øktene ofte gir best uttelling, er det de korte skriveøktene jeg vil konsentrere meg om.

Hvordan har jeg så tenkt å forbedre rutinene mine?

1. I 2022 skal jeg unngå å planlegge for store oppgaver. Jeg vet jo at hvis jeg planlegger i det små kan det føre til at jeg faktisk kommer i gang med de litt større øktene. Men istedet for å se framover mot fullføring av den store jobben, vil jeg fokusere på en mindre oppgave. Noen ganger vil en liten skriveøkt utarte til en større skriveøkt, og kanskje kommer både inspirasjon og ideer ut av intet, uten at jeg hadde planer om at de skulle skje. Det viktigste blir altså at jeg setter meg ned for å skrive.

2. I 2022 skal jeg gjøre det vanskeligere for meg selv å starte med oppgaver som jeg faktisk ikke hadde tenkt å gjøre, og som det heller ikke haster å få gjort noe med. Altfor ofte kommer sånne oppgaver i veien for skrivingen. Du har sikkert erfaring med prokastinering selv - jeg tror det er ganske vanlig. I 2021 fikk jeg gjort ganske mye skripting for nettsider jeg har, det hastet ikke men var sånn som jeg har tenkt å gjøre noe med i flere år. Sånn sett fikk jeg jo utrettet en hel del, men altså uten at det inngikk i de egentlige planen mine. Og dessuten skjedde det istedet for å skrive...

3. I 2022 skal jeg - i alle fall i perioder - kalle meg selv forfatter, Da mener jeg ikke i matbutikken, men når jeg velter meg ut av sengen hver eneste morgen, når jeg ser meg i speilet, og idet jeg setter meg ned her på hjemmekontoret. Jeg skal ikke tenke så mye på at jeg drømmer om å komme i mål med vitenskapsromanen. Istedet skal jeg lære meg å tenke at jo - jeg er faktisk forfatter og nå skal det jobbes sånn som jeg jo pleier å jobbe - som forfatter. Hvis jeg ikke får det til, så skal jeg "feike" det!

4. I 2022 skal jeg sette meg ned for å skrive til faste tider. Det er helt greit om jeg gir opp etter ti minutter (bare det ikke skjer hver eneste dag). Poenget er å være innom skriverutinen regelmessig, gjerne et par ganger hver dag. Om det resulterer i fem nye sider med tekst eller litt flikking av en bisetning som jeg kanskje ikke hade tenkt å flikke på i det hele tatt, er mindre viktig. Hvis jeg er innom rutinen jevnlig, blir det nok også enklere å late som om jeg faktisk er en ekte forfatter ;)

5. I 2022 skal jeg gjøre akkurat som jeg har gjort tidligere år, nemlig samle mange oppgaver som ikke har noe å gjøre med skrivingen til én fast ukedag. Da blir det kanskje lite skriving akkurat den dagen, men desto færre tidstyver og avbrytelser resten av uken. Her på hjemmekontoret har mandagen vært fast administrasjonsdag helt siden jeg sa opp fastjobben min i 2014. Det vil jeg fortsette med!

Hm... får jeg til litt på hvert av disse fem punktene, tror jeg at 2022 kan bli et rimelig greit skriveår!

Ønsker deg et glimrende år! Del gjerne noen tips for bedre skriverutine! :)

4 kommentarer:

 1. Høres ut som en bra plan! Å blogge om hva man skal gjøre, eller si det til noen, kan også føles forpliktende.
  Om jeg skulle ha noe tips, så er det vel litt av det samme du er inne på - gi seg selv en ny start. Og ha faste rutiner tror jeg er lurt, ellers kommer det lett andre ting som man heller gjør, framfor det man "burde".
  Lykke til, og godt nytt skriveår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hygelig hilsen! Jeg var nok bedre på rutiner for noen år siden. Lurer noen ganger på om jeg faktisk burde starte på et helt nytt manus, men det er noe med det å ikke gi opp selv om det butter imot. Det er ihvertfall tydelig at ingenting kommer helt uten innsats.

   Slett
 2. Hei, og godt nyttår! Jeg tenker at det er mye bra i de punktene du har der, ja! Rutiner er bra, og å lage seg noen faste holdepunkter.

  Jeg kjenner meg igjen i det punktet der du snakker om det å kalle seg selv forfatter, det er ikke alltid så lett! Jeg forsøker å gjøre det på blogg og forfatterprofilen på Facebook, men det krever litt mot, og det å ha tro på egne prosjekter. Her er det nok bare å jobbe videre med den saken! Jeg tror ikke vi er alene om akkurat den utfordringen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for kommntar! Ja, det er vel kanskje ikke forfattere som skryter mest der ute. Vi jobber jo dessuten ofte alene, jeg tenker at det kan påvirke selvbildet litt, uten konstruktive tilbakemeldinger er det ikke alltid så lett å bli trygg på sin egen plass.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]