12. januar 2018

Rapport 2017 - utrolig at det går rundt

Utrolig men sant - til tross for at jeg ennå leker meg med ulike kreative prosjekter istedet for å ha fast jobb, har økonomien vært langt romsligere det siste året. Ikke skjønner jeg helt hvorfor, men en tydelig konsekvens ser jeg jo - når jeg ikke er raka fant senker jeg skuldrene og jobber ikke lenger like hardt og målrettet.

Men altså, i dag tenkte jeg å ta en kjapp oppsummering igjen, litt for å gjøre meg ferdig med fjoråret. Egentlig er disse rapportene kvartalsvise, men det er vel mer naturlig å se hele 2017 under ett. Hvordan gikk det med ymse aktiviteter i 2017?

Når jeg omtaler økonomien som romslig, skjønner du sikkert at det må ses i forhold til at jeg nesten ikke har inntekter. Det er ikke store forbedringen som skal til når jeg jo unner meg fint lite utenom billigmat, husleie og strøm. Også en årlig skrivereise, da. Det har imidlertid vært en bedring, for det siste året har jeg nesten ikke hatt trøbbel med å betale regninger, det har stort sett vært litt å gå på. En sånn buffer er gull, selv om man jo raskt tar den for gitt. Derimot er det fryktelig mye stress involvert hvis det mangler penger på konto eller om det sannsynligvis går akkurat opp i opp etter at diverse smarte grep er tatt. I 2017 ble det mye mindre stress rundt diverse forfall, og det kjennes veldig bra!

Men det er litt rart også, for jeg solgte jo nesten ingen noveller i fjor, bare fem! Riktignok økte inntektene fra nettbutikkene og dessuten hjalp det jo på med lønn fra teateret, men begge sistnevnte inntekter går via det ene aksjeselskapet mitt, og medførte en økning i månedslønnen min derfra i siste halvår med bare kr 875 - før skatt. Altså ikke engang nok til å kompensere for redusert inntekt på novellefronten, som beløp seg til 10.000 mindre enn i 2016.

Men jo, jeg fører regnskap og tallenes tale er grei nok - inntekt fra filmoppdrag økte med 10.000 og jammen tjente jeg rundt 15.000 fra gamlejobben min også, som jeg hjalp litt i første halvår. Men utbyttene fra aksjer ble redusert med 40.000,- så jeg ser allikevel ikke helt hvor romsligheten kom fra. Kanskje var den innbilt fordi jeg har vennet meg til situasjonen?

Nok økonomi - hvordan gikk det med de ulike prosjektene mine? Teateret var årets nye utfordring, og det har jeg skrevet så mye om tidligere, at jeg nøyer meg med å si at jeg er glad for at jeg får spille helt fram til medio mars. Jeg kommer til å ha medvirket i totalt ca 50 forestillinger på Folketeateret. Det er fortsatt en opplevelse, og jeg er i tenkeboksen for å finne ut om jeg kan gjøre mer teater senere. I 2017 ble det hele 65 dager med oppdrag innen film eller teater, mot 46 dager året før. Målet mitt er 50 dager pr år.

Nettbutikken KreaturShop hadde rekordår i 2017, mens de to andre butikkene ikke har tatt helt av ennå. Det ble totalt 3.942 salg, mot 921 salg i 2016. Altså en solid økning på 328%. Inntektene røper jeg ikke, men opp 257% er jeg veldig fornøyd med. Desember ble min beste måned hittil, og budsjettmålet for januar er allerede nådd. Så selv om det føles litt som risky business - tenker at det kan stoppe opp når som helst, er jeg veldig glad for at jeg satte i gang. Jeg skal skrive litt om å komme i gang med nettbutikk senere i januar.

Og så var det skriveriene mine, da. Der sviktet jeg som sagt på novellefronten, men gjorde istedet ferdig førsteutkastet for «Vitenskapsromanen». Dessuten kom jeg jo godt igang med forberedende fase til «Prosjekt Håp» på skrivereisen min i desember. Men jeg kunne altså fint ha skrevet litt mer for ukebladene - strengt tatt burde jeg ha prioritert det, for det er jo en nokså grei mulighet for inntekter. Planen er å selge ca 12 noveller i 2018, tror jeg skal utdype dette litt mer i et eget blogginnlegg senere, for her må jeg prøve å motivere meg selv.

Som nevnt har jeg også noen aksjer, der har det gått rett vest de siste årene, og jeg kan takke flaks og uforstand for at jeg i det hele tatt fikk utbetalt noen utbytter i 2017. Planen var jo å ha faste innbetalinger, men jeg har tapt ganske mye og gradvis har denne inntektskilden forsvunnet. Også verdien av aksjene er redusert, men akkurat det påvirker heldigvis ikke hvor mye jeg har å rutte med sånn til hverdags.

Oppsummert, går det altså i hop! Jeg fikset enda et år uten fast jobb og har det helt topp! Nå gjelder det å ikke senke skuldrene altfor mye framover. Jeg har for mange baller i luften og kunne sikkert oppnådd mer hvis jeg lot noen av prosjektene ligge i skuffen i perioder, men jeg er foreløpig ikke så god på å porsjonere energi og fokus. Selvdisiplin er stort sett fraværende, selv om jeg jo synes at jeg har fått til ganske mye spennende uansett. Og så er det jo litt spennende at jeg ikke aner hva 2018 vil by på :)

2 kommentarer:

  1. Hei! Jeg synes det virker som du har fått til mange ting jeg, fordelt på flere områder! Selv føler jeg noen ganger at jeg må prøve å konsentrere meg litt om en ting av gangen, så det ikke skal gå helt i surr :-) Stå på!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, det er nok fornuftig å fokusere på færre oppgaver om gangen. Jeg prøver nå å sette opp en litt bedre plan, sånn at jeg kan sikre et sånn fokus, jeg også :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]