19. februar 2015

Hvorfor kjøpte jeg enda flere bøker?

16. februar gikk startskuddet for årets Mammutsalg, og siden jeg har forhåndsbestilt seks titler skal jeg vel greie å styre unna butikkutsalgene. Tre gavebøker og tre til meg selv. Men jeg lurer jo litt på hvorfor jeg fortsatt kjøper bøker, jeg som har så mange titler stående - ennå ulest.

De seks titlene på bildet er alle kommet i hus i løpet a vinteren. De øverste var riktignok gaver, men jeg gleder meg til å lese alle tre. De tre nederste har jeg plukket selv. I tillegg har jeg som nevnt mange uleste bøker i de overfylte hyllene, f.eks. noen spennende titler som jeg kjøpte på fjorårets Mammutsalg - og som jeg ett år senere fortsatt gleder meg til å lese.

Så hvorfor fyller jeg på med enda flere bøker?

Det er noe eget med å kjøpe bøker. Mellom de to permene befinner det seg en verden jeg kan utforske. Karakterer jeg skal bli kjent med. Handlinger og refleksjoner jeg skal tolke. Når jeg bare får tid.

Etter at jeg bestemte meg for å skrive mer selv, burde jeg definitivt også ta meg tid til å lese hva andre skriver. Dessuten ville det helt sikkert vært lærerikt, og ikke minst nyttig for å hente inspirasjon. Å lese en god tekst gir jo lett næring til tekster og prosjekter som jeg selv sysler med. Ikke for å plukke ideer akkurat, men for å komme inn på sporet, om du skjønner.

Men når jeg er i litterært modus, ender det som oftest med at jeg setter meg ved tastaturet i stedet for å åpne en ny bok. Jeg fatter det egentlig ikke. Kanskje jeg trenger en ny godstol? En bedre leselampe? Kanskje jeg bør ta noe beroligende bare for å sitte stille i mer enn 15 minutter?

Jeg har nok tatt hensyn til manglende leseevne når jeg nå har bestilt enda flere bøker fra årets Mammutsalg. Jeg plukket nemlig interessante novellesamlinger istedet for mursteinsromaner. Kanskje kortere historier er veien å gå når tastaturet frister mer enn ny bok? Så kan jeg fortsette å samle på bøker, uten å ha like dårlig samvittighet.

Hva med deg - får du lest alle de bøkene du kjøper?

10 kommentarer:

 1. Du har gode poenger her! Det er noe spesielt ved å kjøpe eller få nye bøker - noe med forventningen, spenningen. Jeg har også mange bøker i hyllene som ikke er lest.

  Da jeg var ca. 20 år lånte jeg en bok av en venninne. Syntes boken var veldig god den gangen, og det er en hendelse og en bok jeg mente jeg husket og likte godt. Fikk den samme boken i gave nå nettopp, litt for moro fordi jeg aldri har eid den boken. Begynte å lese den - og ble skuffet. Jeg hadde nok kommet meg litt videre i livet og var ferdig med den... Trøsten er at joda, den er tross alt lest. For 20 år siden...

  Kjøpte meg like etter en annen bok, for et gavekort jeg hadde fått. Den boken slukte jeg på to kvelder. Kjempeflott bok, poetisk og godt skrevet, og ikke mulig å legge vekk. Den var til og med på nynorsk, det gjorde ingenting.
  Kos deg med bøkene! Og skrivingen!

  Jeg går også automatisk til PC og skrivearbeid når jeg er i litteraturmodus. Intensjonen er å lese bøkene jeg har foran meg, men det er ofte lettere å sette seg å skrive selv. Hvorfor vet jeg ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg tror nesten jeg skal bruke litt tid til å se gjennom hvilke bøker jeg egentlig har. Mange har jeg jo lest, kan bli hyggelige gjensyn! Det er så fullt i hyllen at de står i to lag, og bakerste rekke ser jeg jo aldri fordi den er helt skjult. De sist innkjøpte vet jeg ikke hvor skal stå, men det ordner seg nok :)

   Slett
  2. Sitter og leser alle de fine svarene du har fått, og tenkte bare å legge til følgende tips, det er ikke sikkert du liker det, men likevel;
   Jeg har, så langt det er mulig satt uleste bøker der intensjonen er å få lest dem, i en hylle for seg selv. Så flytter jeg dem etterpå når de enten er lest. Bare et lite tips sånn i forbifarten :-)

   Slett
  3. Ja, men det var jo en glimrende idé. Noen av de uleste er jo stuet vekk et sted hvor jeg ikke engang ser dem. I en egen hylle blir det lettere å huske :)

   Slett
 2. Jammen, det er helt sant, og superviktig å faktisk lese så mye man kan. Det modner egenskriving, og kan ikke skattes høgt nok. Gratulerer med m\nye bøker :) Jeg har en lang leseliste, men det er helt i orden, ettersom jeg aldri vil rekke å lese alt jeg ønsker likevel før min tid er omme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, fivrelden! Kjekt å se deg igjen! Nå hørtes det sikkert ut som om jeg nesten ikke har lest noen av bøkene mine, men det har jeg jo. Ikke de fleste, men kanskje sånn ca halvparten. enkelte forsvant jeg inn i, mens andre hakket i første kapittel. Sånn er det bare :)

   Slett
 3. Hei, igjen. Så koselig å høre og å være tilbake :) Neida, jeg tenke ikke sånn i det hele tatt, mer gjenkjennelse over å ha en enormt lang leseliste og lesehylle, vi har alle bøker vi ikke har lest.

  SvarSlett
 4. Å, kjenner meg igjen her, jeg er riktignok ganske flink til å ikke kjøpe bøker under mammutsalget (pleier oftest å skaffe meg engelske bøker og ting som ikke er på slike salg), men jeg er veldig glad i å skaffe meg nye bøker. Og jeg har veldig mange uleste bøker i hyllene mine i tillegg, sånn i tillegg til nye lånte finheter fra biblioteket, jeg aner ikke når jeg vil rekke gjennom alt. På den annen side betyr forfatterambisjoner at man alltid har en unnskyldning for å skaffe seg nytt lesestoff for man utvikler seg av å lese, det er god research og det er i det hele tatt vidunderlig fint med litteratur <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karoline! Denne "klubben" viser seg jo å være langt større enn jeg trodde :) Egent litt fint å vite! Ja, det mangler jo ikke på unnskyldninger for hvorfor man bare må kjøpe den og den boken. Jeg har vel vært litt restriktiv i år, siden halvparten av de titlene jeg bestilte er gaver til andre. Og så viser det seg at en som jeg skulle ha selv ikke er mottatt - mulig jeg lar være å etterlyse den (har ikke forskuddsbetalt).

   Slett
 5. Bokbloggertilværelsen har gjort meg usedvanlig gnien på bokfronten. Jeg kjøper bøker uhyre sjeldent, og jeg får aldri bøker i gave lenger. Jeg har jo "sikkert lest de allerede".

  Men. Og det er et stort men. Jeg hamstrer posevis hver gang jeg kommer over et loppemarked. Og, og det er et stort og, jeg leter bevisst etter de. Du vet, sånne beskjeder som får det til å krible i mage, marg og bein: "Posesalg! 50 kroner". Seriøst, jeg kjenner på lykkefølelsen bare ved å skrive disse ord.

  - Ikke dermed sagt at jeg rekker å lese alle disse. Jeg ynder å bruke biblioteket og får stadig bøker tilsendt, som frister mer enn jeg liker å innrømme. Men herligheten, så flott et hjem er med bøker fra gulv til tak!

  SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]