25. juli 2016

Kan jeg si fra meg fast inntekt - forever?

I flere av de seneste innleggene har jeg argumentert for og imot det å gi endelig avkall på gamlejobben. Jeg er klar over at mye av dette er mer interessant for meg selv enn for deg som titter innom, men det kjennes nyttig for prosessen å formulere setningene, og dessuten å ha noe å se tilbake på nå som jeg snart må bestemme meg. Det er bare en uke igjen til jeg bør ha tatt en beslutning!

Jeg er ikke i tvil om at innholdet her på hjemmekontoret er mer personlig givende for den lekende siden av meg, enn de oppgavene jeg har jobbet med i et par tiår. Det finnes dessuten flere prosjekter jeg ennå ikke har våget å sette i gang. Sånn sett er det fristende å bli værende på hjemmekontoret litt til. Det kommer helt sikkert en dag hvor jeg går lei, men sånne dager kommer jo uansett hva man jobber med.

Det er økonomien som gjør valget dramatisk, for alle trenger vi jo penger. Jeg har ingen kostbare vaner, og jeg har faktisk ikke savnet noe materielt i løpet av disse to årene med ulønnet permisjon. Men jeg ser jo faren for at jeg kan komme til et punkt hvor det ikke lenger er like ok å telle på kronene.

Økonomisk har det gått mye greiere enn jeg så for meg da jeg hoppet høsten 2014. Det har faktisk gått rimelig greit rundt i snart to år uten å bruke noe særlig av sparepengene, alt takket være stålvilje og mikroskopisk forbruk. Hvis jeg ser på meg selv som en gründer, så er det jo ganske vanlig at den første tiden er tøff, og i et sånn bilde har jeg greid meg tålig bra. Men hva med fortsettelsen? Det er vel den som må veie tyngst akkurat nå. Ekte gründere lykkes jo etter hvert, eller de gir opp. Hvis jeg fortsetter, men ikke gjør det noe bedre i mitt tredje år enn nå, hva så? Det er sikkert ikke like ok å gå akkurat i null resten av livet. Finnes det noe potensiale for å øke innsats og belønning bare litt?

Inntektene mine kommer i rykk og napp, og det er stort sett snakk om små summer. Det er en fordel at de kommer fra ulike hold, da jevner det seg litt ut selv om inntekten fra én aktivitet skulle utebli en måned eller to. Utfordringen framover blir at de fleste av disse inntektskildene jo er utrygge. Jeg må regne med at det kommer en dag hvor jeg ikke lenger får solgt flere noveller fordi nye penner skal få sjansen - eller fordi jeg rett og slett går tom for ideer. Jeg vet ikke når Englegrisen er tom, det kan når som helst bli stopp i utbytter fra de selskapene som jeg har investert i. Jeg vet ikke når nettbutikkene mine tørker opp. Eller når jeg er oppbrukt på statistfronten. Hvis alle disse inntektene reduseres samtidig, blir det utvilsomt tøffe tak. Er det naivt å tro at bortfall av inntekt ikke vil ramme flere områder samtidig?

Men - jeg kan også se en fortsettelse av min kreative periode som en slags mellomstasjon før jeg starter jakten på en helt ny ordinær jobb. Nå vet jeg jo at jeg ikke trenger en full stilling, prosjektjobbing kan også være aktuelt. Det kan lettere kombineres med bl.a. skriving, enn hva gamlejobben kan. Men kan jeg egentlig regne med å få noen ny jobb i det hele tatt hvis de andre prosjektene mine svikter? Arbeidsmarkedet er vanskelig, og alderen min er jo heller ikke noe trumfkort, akkurat.

Det som er helt sikkert er at hvis jeg skal satse på noe kreativt, er ikke gamlejobben noe alternativ. For da blir jo alt som før. Nesten litt tilbake til start.

Nå lover jeg å ikke skrive mer om dette før jeg har bestemt meg! :)

God sommer!

2 kommentarer:

  1. Hei! Skjønner det er et tøft valg ja, og ser du veier for og imot, det er jo helt naturlig. Jeg tenker at du gjør det bra med novellene og det andre du driver med, hva med å gi det enda litt mer tid? Det er jo viktig at valget blir riktig :-) Enig med deg i at det å føle at man har gått tilbake til start igjen ikke er spesielt morsomt.... Men avgjørelser, de er til for å avgjøres, og jeg kan bare ønske lykke til...!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for innspill! Skulle nok gjerne gi alt mer tid, men må tenke økonomi også. Da er det kun produksjon og salg som betyr noe. Men nå har jeg bestemt meg, og blogger mer om det i løpet av fredagen :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]