1. februar 2016

Stille som i graven - krim i Hjemmet uke 5

Ja, så er årets første novelle på trykk! Denne gangen er det Hjemmet som deler krimnovellen «Stille som i graven» med sine lesere. Dette er en novelle som jeg jobbet mye med, både med selve teksten og med meg selv. Jeg hadde nemlig et moralsk dilemma; Hvor går grensen for hva man kan skrive i en ukebladnovelle?

Nå er det vel få som forventer at en krimnovelle skal være snill og grei - selv i et hyggelig ukeblad må handlingen nødvendigvis gå på bekostning av noen.

Allikevel var jeg usikker på om den kriminelle gjerningen ville bli for virkelighetsnær og ufin for en stor del av bladets lesere. Da jeg gjorde research ble ihvertfall jeg litt skremt - jeg visste for eksempel ikke hvor skummel en av våre mest utbredte sykdommer faktisk kan være. Jeg tror jeg har lært at jeg kan tøye strikken litt lenger enn jeg hittil har gjort, være litt slemmere uten å være redd for å ramme en enkelt gruppe. En novelle er ren fiksjon, og det vet jo leseren godt.

Den flotte illustrasjonen er laget av Erlend Tønnesen, og jeg blir like glad og ydmyk hver gang jeg opplever at illustrasjonen er laget spesielt til teksten min. Det skal ihvertfall godt gjøres at så spesifikke og til dels sære elementer, som i denne tegningen, passer til andre fortellinger der ute. Så får jeg en slags følelse av originalitet, og akkurat det liker jeg jo å ta med meg videre.

Håper at noen får lest! Bladet er i salg hele denne uken. Og forresten, jeg tror faktisk at jeg har en novelle på trykk i neste uke også, men blogger i så fall om det.

8 kommentarer:

 1. Masse gratulerer. :) Morsomt at illustrasjonene passet så godt til også. Ja, en novelle er fiksjon og det er derfor vi godt kan og skal våge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Fivrelden :) Jepp, våge er viktig. Men litt skummelt i snille ukeblader. Uansett, det er og blir bladets ansvar å vurdere denslags, ikke mitt. Heldigvis.

   Slett
 2. Hei!
  Gratulerer så mye! Du verden - både denne og neste uke? Er du fast ansatt snart? :-) Så gøy med illustrasjon som passer godt til teksten! Jeg har opplevd det en gang selv også, da jeg fikk min aller første novelle på trykk i et blad. Det var stort! Kjempegøy å følge med på at det går så bra med novellene dine! Gratulerer igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk! Ja, neste uke er jeg litt usikker på, derfor jeg nok blogger gjen om det skulle dukke opp noe da :) Heldigvis har jeg kort vei til butikken så det er ikke noe plunder å finne ut av. Det trykkes litt i rykk og napp, snart blir dt nok flere måneder uten noe på trykk i det hele tatt...

   Slett
 3. Hei.
  Jeg er stadig inne på bloggen din, finner den inspirerende og gjenkjennende. Særlig novelleskrivingen din, som jeg har holdt på med selv i noen år. Har hatt en pause nå, for jeg har arbeidet med et større manus. Men trenger litt distanse til det nå, og har skrevet noveller på nyåret. Må jeg bare få spørre deg om en ting? Jeg har sendt novelle til både Hjemmet og Hemmets Journal. Men de svarer ikke, noe jeg opplever som merkelig, for de har alltid vært nøye med å gi en tilbakemelding på at de har mottatt tekst. Men nå hører jeg ingenting, og vil nødig mase. Siden du stadig nevner Hjemmet, kan jeg bare spørre om det fortsatt er Kari Bjørnstad som er fictionredaktør? På forhånd takk, og lykke til videre i skrivekarrieren. Du har vært utrolig dyktig, synes jeg, og har bidratt til at i alle fall jeg har latt meg rive med og se at man får til det man bestemmer seg for! Takk for inspirasjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marthe, og takk for at du kikker innom! Og for gode ord, jeg sitter her og smiler nå! Kjekt å kunne inspirere, men jobben som skal gjøres er jo det aller viktigste, det vet du sikkert alt om.
   Vedr noveller så har jeg inntrykk av at det er blitt litt vanskeligere å få solgt. Om vi nå er flere som prøver, eller at bladene gjenbruker mer fra andre land, jeg vet ikke. Egmont opererer jo ikke bare i Norge. Jeg har egentlig ikke solgt sååå mange noveller til Hjemmet, men Egmont har kjøpt noen. Sender nemlig ikke inn til ett spesifikt blad sånn som før, de siste jeg solgte vet jeg ikke engang hilket blad de kommer i.
   Kari har sluttet, så jeg foreslår at du sender en mail til hjemmet@egmont.no for å finne ut hvordan de vil ha det (kjennes litt feil å legge ut adresseinfo direkte til min kontakt, her på bloggen...).
   Ble jo også nysgjerrig på det større manuset ditt. Uansett, sikkert fint med en pause. Lykke til med begge deler!

   Slett
 4. Tusen takk for svar. Da sender jeg inn på nytt. Har vært inne på hjemmesiden til Hjemmet, og vet fra før at Egmont også har Ukeblad og Familien. Men ting forandrer seg,
  er nok et par år siden sist jeg var i kontakt med dem. Arbeider med et manus til en romanserie, fikk ideen etter å ha skrevet nettopp ukebladnoveller. Men det er mye arbeid, særlig fordi jeg aldri har lest serielitteratur. Mye research, men liker den delen, da. Har prøvd meg en gang med en skisse og noen kapitler til et forlag, og var en del bra ting som jeg kunne gripe fatt i. Men det er noen år siden, så jeg tok ikke tilbakemeldingene så godt til meg. Blitt flinkere til det etterhvert. Begynte å arbeide med nytt utkast over samme tema i vår, og hadde som mål å sende det før jul. Men nei, jeg har mer arbeid å gjøre. For etter denne pausen fra november, har hele historien forandret seg. Lært av erfaring at det er bedre å begynne på nytt, enn å flikke og reparere, da kan man fort miste tråden. Mye arbeid, kanskje, men lært meg at all skriving er mengdetrening, så føler det ikke som bortkastet. Har man motivasjonen, kommer man videre. Det ser jeg at du også har erfart.
  Nok en gang, tusen takk for nyttig info. Kommer til å titte innom for mer inspirasjon. :-)


  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen, og takk for at du fortalte litt om romanserien du jobber med. Forstår godt at det er mye jobb ja, research er jo bare n liten del av det, spesielt mtp at du sikter på serie. Jeg vurderte faktisk noe sånn da jeg startet permisjonen, men kom til at det var viktigere for meg med litt variasjon akkurat nå. Jobber med et projekt som kan bli serie, men det kan også bli en enkelt bok. Foreløpig 90% drømmerier :) Kos deg med oppgavene!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]