2. juli 2015

Statusrapport etter åtte måneder

Det er på tide med en oppsummering igjen. Faktisk en halvårsrapport, men det er allerede åtte måneder siden min to år lange kreative permisjon startet sånn formelt.

Jeg angrer fortsatt ingenting, selv om enkelte sider ved permisjonen ikke har blitt akkurat sånn som jeg tenkte. Mye av dette handler om hvor lett det er å utsette de store oppgavene til «neste uke» når det ikke er forpliktelser med i bildet. Ikke alle dager har vært like produktive, og ikke minst kjenner jeg ofte på vissheten om at disse to årene er i ferd med å rase avsted. Jeg har begrenset tid til å oppnå hva jeg ville.

Og dermed er jeg vel inne på den største utfordringen, nemlig å være tro mot dagdrømmen - det jeg egentlig ønsket den dagen jeg søkte om to års pause fra god økonomistilling. Jeg hadde så mange tanker og ideer. Jeg innser jo at jeg ikke kan gripe fatt i samtlige, men det er absolutt på tide å velge ut et par større drømmer som jeg kan jobbe med framover.

For skrivingen har jeg allerede nevnt hva jeg skal jobbe med de neste 3-4 månedene. Det forteller jeg nok mer om i sommer. Men jeg ønsker også noen oppgaver som er litt mindre ensomme, eller som i alle fall omfatter enkelte diskusjoner med andre. F.eks. en arbeidsgruppe som jobber med en del av et større prosjekt. Kaste ball med noen. Jeg savner å måtte forsvare ideene mine. Bli sett.

Men det å gå over dørstokken, banke på en dør og ta initiativ til en idéutveksling, ja det sitter fryktelig langt inne - særlig fordi det handler om arbeidsområder hvor jeg stiller uten formell kompetanse og erfaring. Jeg vet ikke engang hvor den døren er. Kanskje sommeren er en fin tid til å tenke litt mer på dette.

Rent resultatmessig har det gått ganske bra. Økonomisk holder jeg meg flytende med salg av noveller samt Englegrisen (aksjeutbytter/sparepenger). Takket være ekstremkontroll på forbruket går det i hop, og jeg synes til og med at det er artig - enn så lenge.

Jeg har hittil solgt 7 noveller til ukeblader og fått «nei takk» til 2. Jeg er godt fornøyd med det, men enda viktigere er det at jeg synes jeg har fått fin kontakt med flere av de fiction-ansvarlige i bladene.

Jeg startet nettbutikk hos Zazzle i mai, og har hittil hatt to salg og designet ca 500 produkter. Jeg stortrives med opplegget selv om det har tatt litt tid nå i oppstarten. Jeg hadde ikke regnet med å selge noe før etter 3-4 måneder. Gleder meg til å jobbe videre med dette prosjektet .)

Inntektene fra annonser på diverse nettsteder har ikke tatt helt av, men trenden er positiv. det er lett å se at nå som jeg har mer tid til å følge opp, tjener jeg litt mer. Vi snakker om tiere pr måned, så det er ikke noe jeg ville brukt tid på om jeg ikke hadde personlig interesse av innholdet på nettstedene.

Englegrisen har hittil gitt grei avkastning, men p.g.a. oljekrisen har utbyttene blitt vesentlig mindre enn jeg hadde budsjettert med. Det er nesten litt skremmende å se tilbake, og finne at oljeprisen faktisk startet sitt historiske fall den dagen jeg leverte permisjonssøknaden min. Jeg er glad for at jeg ikke visste - da hadde nok fornuften kommet i veien for denne fantastiske erfaringen som jeg gjør meg nå.

Jeg har flere spennende planer for siste halvår, bl.a. pønsker jeg på et opphold i utlandet. Det får du selvfølgelig vite mer om senere :)

God sommer!

5 kommentarer:

 1. Hei! At du har solgt sju noveller synes jeg høres veldig bra ut, jeg! Det er ikke alltid så lett å få napp hos ukebladene. Har riktignok ikke prøvd det på flere år, tror rett og slett at jeg ga opp! Vet at de er veldig bevisste på hva de ser etter og hva de ikke vil ha, så der synes jeg du har gjort det bra!

  Også nettbutikken din ser veldig spennende ut! Jeg fikk flere ideer av å lese teksten din denne gangen. Kunne godt tenkt meg å lage en nettbutikk for skribentforeningen, men tror ikke jeg tør fordi jeg ikke er sikker på hvordan jeg skal gjøre det og håndtere den på sikt. Det jeg også tenker, er at jeg kunne godt ha lenket til nettbutikken din fra ULFF sin nettside dersom du har relevante ting der. Musematter er fint, og slikt som har noe med skrivingen å gjøre. Kunne godt tenkt meg et eller annet slags samarbeide/ideutveksling/lenking etc. Litt vanskelig å drøfte alt dette offentlig på bloggen, da... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Gro Jeanette! Takker for hyggelig tilbakemelding. Joda, er jo fornøyd med novellesalget, men det går i rykk og napp, og dessuten er markedet i Norge ganske lite i og med at flere av de største bladene har samme eier.

   Spennende innspill vedr nettbutikken! Du kan jo lage nen produkter for ULFF uten å starte nu butikk. Med klubbens navn på etc blir det jo en begrenset kundegruppe du retter det mot, og vedlikehold av egen butikk høres kanskje litt mye ut? Jeg kan lage produkter hvis du ønsker det. Hvis klubben har litt likvider, kan du kjøpe inn et gitt antall varer (litt billigere tror jeg når det kjøpes flere), eller hvert medlem kan bestille direkte. Ser om jeg finner epostadresse på bloggen din, så kan vi t det der.

   Slett
 2. At du har solgt sju noveller må da være veldig bra!? Det virker som du er målrettet og er flink til å legge planer, samt få ting gjennomført. Dette virker veldig lovende.

  Det er nok ikke lett å vite hvor man skal henvende seg for å finne noen å spille ball med, drøfte ulike prosjekt etc. Cappelen Damm hadde i 2012 noe de kalte "Redaktørens hjørne", der man kunne komme og snakke med redaktører fra ulike avdelinger om nær sagt hva som helst, tror jeg. Ser ikke at de kjører dette tilbudet nå, men jeg fikk inntrykk av at Cappelen Damm liker å sette døra si på gløtt og gjerne tar imot henvendelser. Litt avhengig av hvilke prosjekt du tenker å jobbe med, kanskje det var et sted å begynne?

  Ellers vet jeg det er noe som heter Bookface på facebook, det er en lukket gruppe, og jeg aner ikke hva de diskuterer og om det er nyttig, men det kan jo være noe å undersøke.

  Ellers tror jeg du kan drodle mye med oss som følger bloggen din. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Randi! Takk for fine innspill! Joda, er strålende fonnøyd på novellefronten. Målet er å selge en novelle hver måned, og det er omtrent der jeg ligger nå i snitt. Inspirasjon kommer og går, det vet du vel det meste om.

   "Redaktørens hjørne" har jeg hørt om, men må innrømme at jeg ikke har studert forlagene så grundig ennå. Har ikke noe prosjekt som er konkret nok ennå. De vil selvsagt lese litt for å kunne uttale seg om noe som helst.

   Jeg var nok litt upresis da jeg skrev om prosjekt, og spille ball etc. Jeg tenkte ikke spesielt på å skrive. Like mye som å bidra i en idégruppe for et konsept for tv/radio, bydelskampanje, miniprosjekt i samarbeid med andre, etc. Altså ikke kun mitt prosjekt. Jeg savner nok det å ha kolleger, men ikke hver dag, da - stort sett har jeg det supert :)

   Slett
  2. OK, så det var sånn det var. Og da har jeg ingen forslag... Skjønner godt at du savner kolleger. Jeg merket ikke at jeg savnet det, før jeg begynte å jobbe igjen. Det er godt å ha noen å diskutere problemstillinger med. Og det å bli sett - ja, det er også veldig viktig.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]