Det er en helt fantastisk følelse å være ferdig med et romanprosjekt! Det er vel noe alle som har skrevet en lengre tekst kan underskrive på, uavhengig av sjanger. Men vi er sikkert også enige om at selv om teksten har nådd en viss lengde, plottet tilfredsstiller og noen gjennomarbeidinger har forbedret alt sammen, så henger det fortsatt igjen en følelse om at nei - manus er jo ikke heeelt ferdig, det blir det visst aldri.
Akkurat der er jeg nå med Kryp-romanen. I dag ble jeg ferdig med andre gjennomarbeiding av teksten, og samtidig som jeg egentlig er fornøyd, er det fortsatt mange ting jeg tror kan bli bedre. Men siden jeg regner med at jeg aldri vil bli helt fornøyd, tenker jeg at på ett tidspunkt må jeg jo sende teksten fra meg for første gang. Og da står valget mellom å bare sende det ut nå mens jeg kanskje uansett trenger en pause, eller å vente lenge - kanskje i flere år.Men hvordan kan jeg vite at teksten er klar for å bli sendt ut i verden? Jeg har laget meg en sjekkliste.
Vel, jeg er jo ikke akkurat veldig erfaren, så det følgende blir lett synsing basert på hvordan jeg jobber. Andre gjør det helt sikkert annerledes og vil derfor ha en helt annen sjekkliste enn min.
1. Holder plottet mål?
En roman er nødvendigvis en ganske lang fortelling. Da bør det være nok innhold til å fylle formatet. Altså må manuset ha nok handling, handlingstrådene bør ha et formål sett mot hovedhandlingen og uansett sjanger må teksten ha nytte- eller underholdningsverdi for leseren.
Denne teksten har jeg bevisst forsøkt å holde enkel, men det endte som vanlig opp med en litt mer kompleks versjon likevel. Det er en hovedfortelling, men samtidig finnes enkelte mer sublime historier og koblinger som jeg helt bevisst har valgt å overlate til leseren å oppdage. Uansett, jeg mener teksten har nok innhold.
2. Er manus tro mot sjangeren?
Forlagene vil gjerne ha opplysninger om sjanger når de mottar manus. Kanskje trykker de bare enkelte sjangre (i så fall bør det finnes litt info om dette på nettsiden deres), eller de må vite sjanger for ev. å kunne sende manus til riktig konsulent.
Kryp-romanen er egentlig en blanding av flere sjangre, så her må jeg nok bare definere en mix så godt jeg kan. Jeg har skrevet ut fra en idé pluss at jeg ser for meg en målgruppe. Sjangeren kan være feel-good, men med innslag av fantasy og krim. Sjanger kan bli et problem, men det vil det fortsatt være selv om jeg venter med å sende teksten fra meg.
3. Er tekstlengden "innafor"?
Jeg har lest at passe lengde for en debutant er ca 80.000-100.000 ord. Ideell manuslengde er riktignok avhengig av sjanger. Det er nok større sjanse for at forlaget leser hele teksten hvis den er kort. Hvis de bare leser noen tilfeldige bruddstykker mister de nødvendigvis mye av helhet og oppbygging.
Kryp-romanen er bare på 75.000 ord, altså litt i underkant, men kan lett bygges ut mer. Jeg har flere ideer til nettopp det, men tenker at det kan gjøres i neste runde hvis jeg vet litt om hva som bør fokuseres litt mer på. Derfor ser jeg ikke poenget med å legge til 5.000 ord før jeg sender inn første gang. Når manus blir refusert første gang blir det nok en ny gjennomgang, og da kan jeg lett øke tekstmengden litt. Drømmen er å få napp, og i så fall vil jeg drøfte noen ideer til hvor det kan bli mer innhold. Jeg forventer forresten ikke napp på første forsøk, men undre har skjedd før ;)
4. Er språket så godt som jeg kan få til?
Nope! Det er greit, men jeg vet at enkelte partier kan trimmes mer mens andre er jeg mer fornøyd med. Jeg tenker at det likevel er godt nok for en første innsending. Jeg har uflaks hvis de leser bare tilfeldige utdrag der teksten er middelmådig. Leser de alt håper jeg at de vil like så pass mye av teksten at de vil forstå at jeg er i stand til å forbedre de avsnittene hvor det kanskje skurrer bittelitt.
5. Er all tekst vesentlig for handlingen?
Man skal jo helst prøve å holde seg til fortellingen, unngå detaljer eller tematikk som ikke egentlig er relevant, og ellers holde en viss kustus på både steder, rekkefølge og karakterer samt sidehistorier.
Ja, alle kapitlene har en klart definert hensikt. Men - det kan nok være noen gjentagelser eller at samme miljø er skildret en gang for mye, men på nye måter. Dette kan de jobbes mer med, men jeg tror ikke at det er avgjørende.
6. Er starten rett på sak, og med noen frampek?
Det er smart å starte teksten midt i en handling, uten først å fortelle et drøss av ting som kanskje ikke er så spennende. Forlaget vil at leseren skal dras inn i historien omtrent i første avsnitt. Manus bør derfor ikke starte med lange avhandlinger om hva som skjedde før eller hvorfor sånn og sånn.
Jepp, manus starter med handlig, bevegelse og en tøtsj av drama. Jeg tror at de første sidene setter stemningen og greier å trekke leseren inn. Det kunne kanskje vært enda mer effektivt, men jeg har i alle fall unngått avhandlinger på noe særlig mer enn et par setninger. Dessuten kommer krimaspektet inn helt i starten, uten at det avsløres mer enn at leseren bør bli mistenksom. Frampek finnes også, men er sannsynligvis vanskelig tilgjengelig før man har lest i alle fall halve manus.
7. Er målgruppen klar definert?
Det er ofte nyttig å se for seg målgruppen mens man skriver. Avhengig av sjanger og historie, kan man jo istedet velge å skrive for seg selv. Det viktigste er nok at man har tatt et bevisst valg, som gjerne også kan forsvares.
For Kryp-romanen er målgruppen ganske spesifikk, men omfatter samtidig flere grupperinger. Vil ikke beskrive målgruppen i detalj her, for det røper for mye av innholdet, men overfor et forlag greier jeg å definere og forsvare målgruppen. Det kan samtidig bli et problem, for den tydeligste målgruppen vil muligens se tittelen eller hovedfortellingen som en anelse "turn-off". Det kan heldigvis gjøres noe med ved ev å endre tittel, ev justere fokus - jeg tor ikke det er der kampen starter ;)
8. Er jeg klar til å sende inn?
Ja! Jeg lander på at teksten er god nok til å bli lest. Selv om noe kan forbedres, tror jeg denne versjonen er grei nok til at et forlag kan vurdere om det er noe de vil se mer på eller om det er "takk for at vi fikk lese, lykke til videre". Jeg tror ikke at en bearbeidelse vil påvirke dette i særlig stor grad. Enten liker de ideen, eller så gjør de det ikke.
Så da sender jeg altså manus fra meg i morgen, og venter i spenning på svar en gang før 17. mai. Ve ikke hvor lang tid de bruker, men det haster egentlig ikke. Kanskje jobber jeg videre med ny versjon av samme manus mens jeg venter, men det blir også en fin anledning til å jobbe med andre ting. Jeg er klar over at det kan være like greit å sende teksten over påske, siden forlaget nok har stemgt, men det betyr bare at ventetiden blir litt lenger. Om manus venter hos meg eller hos forlaget betyr jo ingen verdens ting.
God påske! :)
Hei, og gratulerer med vel gjennomført manus! Det er litt av en jobb du har gjort, helt sikkert! Jeg synes denne bloggposten også var en flott jobb, veldig spennende hvordan du ser på de ulike punktene i sjekklisten din!
SvarSlettJeg er helt enig i mye av dette. Nå skriver jo jeg i en annen sjanger. Men en utfordring hos meg er at den totale teksten er litt for lang, så jeg kunne ha godt av å se enda mer på hvilke historier som egentlig ikke trenger å være med, eller som kan kortes ned. Jeg er klar over dette problemet, og er godt i gang med noe kutting.
Det blir kjempespennende med manuset ditt, jeg synes absolutt du fortjener påskeferie! God påske! :-)
Hei og takk for oppmuntrende kommentar! Det er alllerede kjedelig å vente, men påsken er så vidt over, så det er vel først nå at innsendingen min i det hele tatt blir mottatt. Jeg er i feriehuset noen dager til. Skriver ikke mens jeg er her, men en natt jobbet jeg faktisk mye i søvne med neste prosjekt :) Husker ikke myenå, men det er vel med på å bygge en slagt platform som er grei å ha når jeg etter hvert kommer i gang.
SlettSå du har for mye tekst du også? Tror det er veldig lett å komme dit. Det var det store problemet med Vitenskapsromanen min også + at det da ble enda mindre oversiktelig mtp redigering. Kos deg med innspurten, for så veldig mye jobbing gjenstår vel ikke?