20. mars 2020

Unntakstilstand på hjemmekontoret

Eller - det meste er faktisk akkurat som vanlig. Jeg er frisk, jeg er alene det meste av dagen, og jeg ligger på etterskudd med mye av det som skulle vært gjort.

Nå som tredje uken med selvpålagt korona-karantene går mot slutten, er det vel på tide å fortelle litt om hvordan det er å jobbe alene på et hjemmekontor midt oppi den nye uvirkelige hverdagen. Det har ikke vært et eneste jobboppdrag i hele mars, og til og med telefonselgerne som tror at Herr Kreatur har økonomi til å kjøpe nesten hva det skal være, har tatt fri. Hjemmekontoret er imidlertid som før - jeg har tross alt basert aktivitetene mine på lystbetonte prosjekter, altså finner jeg ikke på noe mer givende å bruke tiden på enn å jobbe omtrent som jeg pleier, når jeg allikevel skal holde meg hjemme.

I denne tiden har sannsynligvis frilansere det hakket tøffere enn vanlig ansatte som blir permitterte og i det minste får dagpenger. Hverdagsøkonomien min får ingen hjelp av statlige tiltak. Jeg faller mellom alle stoler fordi jeg har tilrettelagt for å greie meg med minimale inntekter.

Jeg har mistet all inntekt fra filmjobber fordi hele bransjen nå er satt på pause. Som frilanser er det imidlertid ikke snakk om permisjon eller oppsigelse, så jeg har ingen mulighet for å hente kompensasjn fra NAV. Nettbutikkene mine har hatt daglig omsetning i to-tre år nå, men nå er det bråstopp. Jeg regner med at også amerikanere er forsiktige med hva de bruker pengene sine på i disse tider, mange mister sannsynligvis arbeidsinntekt i flere måneder, kanskje blir de også arbeidsledige - og ikke minst, det er rådyrt å bli syk i USA. Dessuten har omtrent 75% av omsetningen min vært fra bedrifter, og de har vel i enda større grad satt på bremsene. Mars ser ut til å bli første måned på noen år at jeg ikke tjener nok til å få den månedlige utbetalingen.

Heldigvis har jeg noen aksjer i et selskap hvor det før Corona-krisen og fallet i oljeprisen var vedtatt et godt utbytte for 4. kvartal 2019. Det er forøvrig uaktuelt å selge aksjene nå, for verdien er barbert ikke minst pga børskrakket, dessuten lå det an til kvartalsvise utbytter framover, noe som ville vært et bra bidrag til hverdagsøkonomien min. Mange selskaper har imidlertid trukket tilbake tidligere vedtatte utbytter fordi situasjonen jo har forandret seg så mye de siste ukene, så nå venter jeg at det når som helst kan komme en meldikng om at det ikke blir noe utbytte på meg likevel, nå i mars. Denne utbetalingen vil være mitt eneste halmstrå, hvis det nulles ut er løpet kjørt for min del.

Litt spenning i hverdagen liker jeg jo, men når alle inntektsbeina mine faller samtidig, kan det bli litt i overkant spennende. Jeg skal prøve å få solgt et par noveller, men regner vel med at også ukebladredaksjonene er permitterte og at de kanskje ikke vurderer nytt stoff igjen før virushysteriet har roet seg litt.

Håper at du har det bra i disse uvirkelige tider. Vi kan vel bare se fram til at det går over - hadde vi bare visst litt om hvor lang tid akkurat det vil ta...

Fin helg, uansett!

7 kommentarer:

 1. Hallo! Det høres ikke bra ut med nettbutikkene dine. Vi har hatt butikk(er) omtrent like lenge og jeg kjenner meg ikke helt igjen i det du skriver. Det er utrolig mange som har hjemmekontor og barn som er hjemme fra skolen. Så kontorprodukter burde selge bra i disse dager. Så derfor lurer jeg på om du har meldt deg på «Promoter Store» programmet? Det er en «game changer» som de sier. Jeg bruker kun Pinterest til å promotere, men jeg har «pinnet» jevnt og trutt i alle år. Det får jeg bokstavelig talt betalt for nå. Men det aller viktigste er at etter 2-3 referrals spretter Z-ranken din opp noen hakk. Veldig mange har meldt seg på programmet så dersom du ikke har en Z-rank på ihvertfall 7 så sliter du med å bli sett på markedsplassen.
  Hilsen Villniss (min gamle blogg)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så kjekt med kommentar! Håper du har det bra! Interessant at du ikke har merket like stort bortfall av inntekter fra nettbutikkene, da må jeg vel revurdere antagelsene mine. Du er kanskje flinkere enn meg til å lage nye varer jevnlig. Jeg har ikke laget så mye nytt det siste året. Mine butikker har aldri hatt høyere z-rank enn 5, men jeg har likevel hatt månedlig inntekt derfra på mer enn 10.000. Nå er den redusert til ca 500. Så, jeg tror ikke z-rank alene har så stor betydning. Og jeg selger jevnlig noe for første gang. Jeg har brukt pinterest aktivt helt siden starten, men noen tusen pins har hittil resultert i ett eneste referral salg. Har lest m det PS programmet, kanskje jeg skal sjekke det ut igjen. Fin helg!

   Slett
 2. Hei! Snakk om spenning i hverdagen, ja... Kjedelig når ting blir satt på pause på ubestemt tid, helt klart. Jeg har dessverre ikke så mange gode råd å komme med, men håper at en del av dette ordner seg og at det ikke er alt for lenge til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og beklager treg respons. Jeg har jo all verdens tid til å følge opp bloggen, nesten flaut å si at jeg har vært for opptatt med andre ting. Det er jo fortsatt unntakstilstand, jeg får poste en oppdatering, for det skjer jo litt selv i en krisetid :)

   Slett
 3. Jeg håper virkelig du kommer helskinnet gjennom denne unntakstilstanden! Foreløpig vil jeg tro ukebladene jobber som normalt, så jeg håper du får betalt for novellene du skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi! Jeg kan berolige alle med at jeg akkurat nå har det romsligere enn på lenge. Skal blogge litt om det straks. Håper du har det bra, kanskje du finner tid til å skrive litt siden biblioteket vel er stengt?

   Slett
  2. Hei igjen. Godt å høre at det er bra med deg og at "går rundt"! Biblioteket ble riktignok stengt, men det er mange oppgaver i et bibliotek man kan drive med når det ikke er publikum. Jeg kasserte og ryddet. Andre vasket bøker. (De fleste er plastet, så man kan vaske av dem med en fuktig klut.) Andre jobbet med å informere om våre og andres digitale tilbud. Så begynte vi med take away-utlån denne uka, og da fikk vi litt å henge fingrene i, skal jeg si :-) Mange som ønsker lesestoff til påske.
   Jeg har lest ekstra mye i det siste, og blogget litt. Men ellers står prosjektene mine i stampe, er jeg redd. Jeg vet ikke om gnisten er sloknet helt, eller om den kan pustes liv i. Tiden vil vise...

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]