20. oktober 2022

Inneklima

På hjemmekontoret er det fort gjort at det samler seg litt støv eller smårot som egentlig gjelder prosjekter under arbeid, men som ikke har vært sett på på ganske lenge og burde vært ryddet vekk eller kastet. I høst har jeg vært lettere plaget av redusert luftkvalitet, jeg er gjerne litt sensibel når det gjelder luft og lukter, og kanskje blir det da litt psykologisk også. Er jeg først blitt plaget, greier jeg ikke helt å ignorere det.

Jeg syntes altså at luftkvaliteten på hjemmekontoret var blitt litt merkelig. Det er i utgangspunktet litt rart ettersom arbeidsplassen er ved et vindu som står åpent hele natten. Jeg lurte på om det kunne skyldes støv, men så mye støv er det da ikke her. Jeg tørket persiennene, som jo er kjente støvsamlere, og pusset vinduene. Tørket dessuten støv i en bokhylle som ikke er mye i bruk, men uten at noe av dette hjalp.

Så fikk jeg det for meg at datamaskinen kanskje trengte litt innvendig rengjøring, jeg har lest at man giodt kan rengjøre inni pc-kabinettet årlig, noe jeg ikke pleier å gjøre, dessuten bør man bruke spesialutstyr for ikke å skade komponentene. Da jeg sjekket det gitteret bak på kabinettet - husker at det har samlet seg støv på sånne steder tidligere, det har vel sammenheng med viften - men nå var det så godt som støvfritt så jeg droppet å demontere.

Så begynte jeg å fundere på om det var skjernen som avgir noen form for gass når den er blitt varm, men det lukter jo ikke noe mer om jeg stikker nesen helt borttil skjermen enn om jeg står en meter unna. Dessuten har jeg hatt samme skjerm i flere år og aldri før tenkt at det er noe problem.

Mysteriet er ennå ikke løst. Noen dager er ikke dette noe problem, andre dager er det direkte ubehagelig å sitte og jobbe. Kanskje problemet finnes i nesen min og ikke i omgivelsene? Støvtørking hjalp ikke, men kanskje det hjelper litt at det har regnet en del i det siste etter en lang og tørr sommer, og fasaden på murbygget jeg bor i omsider er blitt vasket? At det faktisk var natteluftingen som var selve problemet?

Hva med ditt hjemmekontor - rengjør du datamaskinen jevnlig? Er du en sånn som vasker og rydder arbeidsplassen din hver eneste dag?

Nå er jeg uansett i feriehuset for å vinterstenge. Her finnes det ikke gatestøv, og det er bare 11 grader i stuen akkurat nå. Jeg tar meg ikke råd til å varme opp hele huset med strøm (er uansett hos nær slekt mye av dagen, men fyrer litt innimellom så om et par dager er nok basistemperaturen litt bedre. Har rikelig med ved, det tar bare litt tid å varme opp et helt hus når det har stått ubebodd med nesten nattefrost. Men som nevnt i tidligere innlegg kan jeg sitte og jobbe i 10-12 grader ten å fryse - må bare kle meg mer fornuftig enn i byleiligheten.

Fin helg - snart!

4 kommentarer:

 1. Høres ut som en artig begynnelse på en kriminalroman. Lukten er selvfølgelig naboen som ligger død….

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da! :) Fin tanke vedrørende en tekst, men håper det ikke er årsaken på hjemmekontoret :) Kjekt med et hverdagsmysterium, men ville jo vært vel så greit å finne en løsning. Fin helg og takk for at du stakk innom!

   Slett
 2. Hei! Nei, å åpne PC'en ville jeg nok ikke begitt meg ut på! Det får holde med rydding og rengjøring rundt, tenker jeg. Jeg pleier å ta en sjau med skrivebordet innimellom, og jeg synes det er nyttig, og at det skjerper konsentrasjonen litt også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og er det støvfritt rundt pcen kommer det nok mindre støv inn i kabinettet. Har lest at problemet er størst når kabinettet står på gulvet. Godt å sjerpe konsentrasjonen, jeg kan sikkert bli flinkere på det! :)

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]