8. januar 2021

Nytt år og tilbake til start

Sent, men fortsatt godt ment; Godt nyttår! Jeg har allerede nevnt at jeg må gjøre store endringer fra årsskiftet. Da halve inntektsgrunnlaget mitt forsvant takket være Korona-tilak, ble dagpenger fra NAV redningen, men nå har jeg altfor lenge kjent på hvordan ordningen også passiviserer meg, og det liker jeg dårlig.

Så - jeg har bestemt meg for å greie meg uten dagpenger, selv om inntektsgunnlaget fortsatt er sterkt redusert. Det gir ingen mening for meg å ikke kunne være kreativ og produktiv, og dette lar seg ikke kombinere med den fullstendig ufleksible tvangstrøyen, som NAV-ordningen viste seg å være. Jeg har skrevet om dette tidligere.

Jeg vil heller være fri til å gjøre mye forskjellig - lønnet eller ei. Selv om jeg ikke lykkes vil det gi meg større tilfredshet enn det å være passiv. Det handler vel i stor grad om mestringsfølelsen og å ikke miste seg selv fullstendig: Fikser jeg bare litt, så er det mer positivt for kropp og sjel enn å ikke engang få lov til å prøve. Jeg har jo ikke anledning til å redusere forbruket mitt ytterligere, men jeg tenker at friheten til å bestemme over egen produktivitet er verdt forsøket.

På sett og vis kjennes det litt som om jeg er tilbake til start, da jeg for seks år siden hoppet av en godt lønnet fast stilling for heller å utfordre meg selv, men uten helt å vite hvordan jeg skulle tjene nok. Disse seks årene har lært meg en hel del om hvor lite jeg faktisk trenger å tjene for å leve et helt fint liv - det handler nok mest om å flytte fokus. Kanskje skriver jeg et eget innlegg om dette senere.

Så - hva skal jeg gjøre framover, helt konkret?

Det er jeg faktisk ikke helt sikker på, men jeg har en vag plan. I årets første ordentlige uke på hjemmekontoret har jeg jobbet med budsjett, for lettere å se hvor mye jeg må få til på de ulike områdene for at det skal gå bra. Tidligere har jeg fordelt innsatsen omtrent like mye på fire ulike områder; film og teater, noveller til ukepressen, nettbutikkene og litt aksjehandel. Målet er å fortsette med alle disse fire, men jeg ser jo at inntjeningen svinger ganske mye, og akkurat nå blir jeg nødt til å fokusere mest der hvor jeg tror det finnes en umiddelbar mulighet for inntekt.

Aksjemarkedet har jeg egentlig holdt meg unna de siste par årene, men i høst gjorde jeg noen få heldige endringer, samt at jeg sydde sammen en investeringsstrategi - egentlig et must, men noe jeg ikke har tatt spesielt alvorlig tidligere. Dette er muligens kjedelig stoff på en skriveblogg, men akkurat nå blir dette viktig for at jeg fortsatt skal ha anledning til å bruke tid på å skrive. Aksjehandelen går via et aksjeselskap, og hvis jeg skal ta ut lønn, som jo er målsettingen, koster det både arbeidsgiveravgift og skatt. Dermed må denne virksomheten tjene mye mer enn det jeg trenger privat for å få hjulene til å gå rundt. Hadde jeg startet med aksjehandel i dag, ville jeg muligens gjort det som personlig næring istedet, kanskje gir det bedre fleksibilitet og større nettogevinst. Uansett, jeg er tilfreds med strategien, og har tro på at jeg skal få til ihvertfall litt. Målet er i første omgang bare å kunne hente ut 5 000 pr måned i lønn fra dette - det burde gå greit de fleste månedene, men vil bli desto mer problematisk de månedene investeringene går med tap. Jeg skal selvfølgelig ikke handle aksjer hver eneste dag, men det er nok viktig å bruke et par timer hver dag på å følge med.

Dermed blir det også tid til å skrive litt. Noveller til ukepressen må få prioritet siden det kun er novellene som kan bidra økonomisk på kort sikt. Jeg er klar over at pandemien nok har resultert i mye større konkurranse på novellefronten, men jeg håper at jeg fortsatt er innenfor. Jeg kan uansett ikke regne med å få solgt en tekst hver eneste måned, så inntekten fra dette vil nok være begrenset. I vinter har hjernen min på egenhånd reaktivert flere romanrelaterte prosesser, og det er egentlig litt slitsomt fordi jeg ikke tror det blir tid nok til å jobbe konsentrert med romanene framover. Jeg har to større prosjekter liggende - vel, egentlig tre, men «Vitenskapsromanen» og «Kryp» (arbeidstitler) ligger øverst i bunken på det mentale skrivebordet mitt, mens «Håp» ikke har sett dagslys på et par år, og godt kan modnes litt til. De store tekstene kan ikke få større oppmerksomhet før jeg ser at jeg greier meg økonomisk.

Jeg skal fortsatt jakte filmjobber, men siden det ennå er unntakstilstand i bransjen, velger jeg å fokusere mindre på dette i en periode. Enkelte år har dette utgjort halve inntekten min, men det siste året har jeg hatt omtrent ett oppdrag per måned. Jeg har en jobb på vent nå, utsatt fra desember - p.g.a. Korona-karantene. Så selv når jeg faktisk får et oppdrag, er det altså ikke sikkert at det blir noe av...

Nettbutikkene må også få litt mer oppmerksomhet. Jeg har som nevnt ikke hatt lov til å jobbe med nye designer etc. i 2020, så innsatsen har vært svært begrenset. Omsetningen er imidlertid litt utenfor min kontroll, d.v.s. selv om jeg jobber med nye designer natt og dag i hele januar er jeg ikke garantert mersalg. Derfor vil jeg øke innsatsen gradvis, men ikke ha nettbutikkene som førsteprioritet før jeg ser hvordan det går med aksjehandlene.

Starten på 2021 blir med andre ord utfordrende, men jeg har en slags backup i form av en billig, ubenyttet kreditt som jeg kan ty til om nødvendig for å komme meg gjennom første kvartal. Og så får jeg heller krype til korset og søke om dagpenger igjen hvis det er helt krise i april. Jeg synes faktisk det er spennende å være i usikkert terreng igjen. Jeg aner jo ikke hvordan dette vil gå, men jeg vet at jeg har fått til noe før, og da får jeg vel la troen på at det kan gjenta seg komme tvilen til gode - eller hva det nå heter ;)

2 kommentarer:

 1. Hei, og godt nyttår! Er det virkelig så lenge siden du tok den avgjørelsen og hoppet - jeg husker at du skrev om det. Da har tiden faktisk gått ganske fort!

  Du nevner en del ting i blogginnlegget ditt som jeg ikke har innsikt nok til å svare på, så det overlater jeg til de som kan det... Men uansett; Stå på, og tro på at dette går den riktige veien! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for oppmuntring! Jeg får bli flinkere til å oppdatere her på bloggen, det blir nok en del å skrive om, og ikke minst skriveprosjektene. Nå har jeg søkt et par filmjobber som jeg normalt ville overlatt til andre, men det viktigste nå er å skape muligheter. Så kan jeg heller vente med den endelige avgjørelsen til det eventuelt foreligger et tilbud...

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]