13. mars 2019

Hjemmekontoret - Arbeidslys (3 av 5)

Fungerer arbeidsplassen min optimalt, og ville jeg jobbet bedre hvis jeg bare gjorde noen praktiske justeringer? I denne miniserien drodler jeg litt rundt hjemmekontoret, og i dag handler det om arbeidslyset.

Lys er et tema jeg faktisk har tenkt en hel del på, men ikke gjort stort med. Når jeg skriver i dagslys merker jeg at det er lettere å komme i gang, men jeg jobber jo også på kvelden, og da blir innelyset viktigere.

Arbeidsplassen min er rigget like foran et stort, tredelt vindu. Jeg sitter midt på, og selv om jeg vanligvis gjemmer meg bak en nedtrukket persienne, slipper dagslyset inn gjennom de to andre vindusflatene. Jeg har altså en oppfatning om at jeg er mer produktiv når det er dagslys ute. Så er spørsmålet, er det selve dagslyset som trigger meg litt ekstra, eller kan denne effekten også oppnås med kunstig arbeidslys? Kan noen justeringer av innelyset gi skrivingen et løft?

Jeg har selvfølgelig lampelys her jeg sitter, for selv om dataskjermen jo er opplyst er det en fordel å se tastaturet. Lampene slås aldri på før det skumrer ute. Det være mindre slitsomt for øynene om veggen bak skjermen også er opplyst, det har vi ihvertfall blitt lært når vi ser på TV.

Hvis arbeidsbordet ditt står litt unna vinduet, kan det være greit å vite at det naturlige lyset svekkes dramatisk bare en meter inn i rommet. Da trenger du kanskje kunstig arbeidslys også på dagtid.

Jeg har en lav skrivebordslampe som lyser opp selve arbeidsplassen, det vil si tastaturet og litt til. I tillegg finnes en taklampe med halogen-spotter som gir godt lys, men dessverre ryker pærene jevnlig, og jeg lar det gjerne gå noen uker før jeg bytter dem. Det er også montert 3 spotter over vinduet, men dem har jeg ikke benyttet meg av på flere år. Spesielt i vinterhalvåret er jo dagene ganske korte, og da blir det fort til at jeg sitter litt på utstilling hvis jeg setter på flombelysningen, siden jeg jo sitter rett foran et vindu.

Det er forresten ikke helt vilkårlig på hvilken side av arbeidsflaten bordlampen befinner seg. Selv om vi skriver på tastaturet med begge hendene, i motsetning til den gang vi skrev med penn, gjelder vel fortsatt regelen om at hvis du er høyrehendt bør lyset komme fra venstre. Jeg gjør jo gjerne noen notater med penn innimellom, eller om jeg bare småflikker litt på en tekst taster jeg kanskje bare med høyre hånd. Der synder jeg, for bordlampen min står faktisk på høyre side av tastaturet. Dermed skygger jeg noen ganger for lyskilden, noe som sikkert er mer slitsomt for øynene. Så hvorfor flytter jeg ikke heller lampen til venstre for tastaturet? Det skyldes rett og slett noe så praktisk som at nærmeste stikkontakt er til høyre og at lampeledningen er rimelig kort. Har jeg ikke hørt om skjøteledning?

Så, for å konkludere - jeg bør skaffe en skjøteledning til bordlampen. Jeg bør bytte halogen-spottene i taket med led-pærer sånn at de ryker sjeldnere. Og jeg kan eventuelt teste ut spottene på veggen, jeg trenger kanskje bare å bruke én eller jeg kan trekke ned en ekstra persienne hvis jeg føler at jeg blir beglodd av naboene vis à vis. Og så kan jeg muligens prøve å prioritere skriveøktene mine på dagtid, for å utnytte den energien som dagslyset faktisk gir meg.

Har du registrert at dagslyset påvirker innsatsen din? Har du godt arbeidslys på hjemmekontoret?

4 kommentarer:

 1. Når jeg tenker meg om, er det veldig sjelden jeg sitter på "rommet mitt" og skriver etter at det er blitt mørkt ute. Om det er mørkt, har jeg en taklampe jeg kan tenne; jeg har ingen lampe på eller ved skrivebordet. Og siden jeg egentlig aldri har tenkt over det eller savnet skrivebordslys, så trekker jeg slutningen at jeg stort sett sitter her på dagtid.
  Jeg er veldig glad i dagslys, og mer og mer etter som jeg blir eldre, tror jeg. Jeg kjenner at tilgangen til dagslys betyr mye for energien og arbeidslysten.
  Jeg sitter til høyre for et ganske stort vindu så jeg får lyset inn fra venstre. Blir sollyset for skarpt, må jeg trekke for gardina, og det er litt trist. Av flere grunner synes jeg de beste arbeidsdagene er de uten altfor sterk sol.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så fint å lese om forholdet ditt til dagslys! Jeg har det nok litt på samme måte, og mye mulig det handler litt om alder, jeg trenger ihvertfall litt mer lys når jeg leser nå. Jeg får ikke inn direkte sollys her jeg sitter, men jeg tror at dagslyset uansett gir en energi som kan gi forfatteren i meg et ekstra dytt. Det merker jeg spesielt sånn i starten av en skriveøkt.

   Slett
 2. Hei! Takk for et grundig innlegg! Jeg forstår det sånn at dette er noe du har tenkt en del på. Jeg tror ikke jeg har tenkt like mye gjennom dette som deg, men skrivebordet mitt står ikke foran vinduet. Stuevinduet er på andre siden av stuen, til venstre for skrivebordet mitt. Imidlertid sitter jeg også en del ved kjøkkenbordet og leser korrektur i manuset, og kjøkkenbordet står foran vinduet. God skrivehelg! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi da, jeg leste jo kommentaren din da den var helt fersk, men glemte visst å si hei og takk :) Høres trivelig ut å jobbe på kjøkkenbordet, jeg gjør (nesten) aldri det.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]