3. januar 2017

En oppsummering fra hjemmekontoret i 2016

Godt nytt år! Oi, det nye året er allerede tre dager gammelt, det ser ut til at tiden vil ha det travelt også i 2017! Før jeg gyver løs på nye oppgaver, er det greit med en en oppsummering av fjoråret.

Jeg kjenner meg veldig heldig når jeg kan skrive at mitt 2016 ble et helt fantastisk år! Jeg hadde jo ingen garantier for at det skulle gå bra. Det virker som en evighet siden året startet, er det virkelig bare ett år siden jeg reiste rundt omkring på Gran Canaria i fem uker med hjemmekontoret under armen? Jeg er så fornøyd med at jeg turde å ta den turen, og det ga altså det nye året en kick-start når det gjelder både opplevelser og mestring. Å røske litt i det etablerte og ta nye initiativer i eget liv var nemlig ingen selvfølge for meg da jeg var i fast jobb.

Det virker altså som om 2016 har vart mye lenger enn ett år, for dette året ble så rikt på minner. Da jeg var i fast jobb ble årene stort sett en kopi av fjoråret, og jeg savnet flere knagger å henge tiden på, om du skjønner. I 2016 sitter derimot knaggene tett.

Jeg solgte en del noveller dette året også, selv om det ble mange og lange perioder hvor jeg skrev svært lite. Status ble 8 noveller til Hjemmet, Vi Menn og Familien (mot 11 i 2015) - litt færre enn jeg hadde planlagt, men helt innenfor, ikke minst med tanke på at jeg brukte så mye tid på andre oppgaver. En årsak til mindre aktivitet på novellefronten er at jeg jobbet en god del med «Vitenskapsromanen». Det skjedde i rykk og napp, fordi jeg stadig ble tvunget til heller å fokusere på inntektsbringende aktiviteter. Altså er jeg ikke fri til å gjøre helt hva jeg vil, selv om jeg dette året sa fra meg den faste jobben for godt - to års permisjon ga nemlig mersmak!

Det er litt rart å tenke på at da året startet hadde jeg ikke hatt et eneste statistoppdrag, og jeg tenkte at jeg nok skulle være strålende fornøyd om jeg bare fikk ett oppdrag i halvåret. Fasit for 2016 viser at jeg hadde 45 innspillingsdager, og det til tross for at jeg ikke kom i gang før i mars og var tilgjengelig for oppdrag bare i 8 måneder - det er jo ikke dårlig for en nykommer! Det er langt fra alle oppdrag man søker på som man får være med på, konkurransen er rimelig stor også i statistfeltet.

Nettbutikkene må også nevnes i oppsummeringen for året. De kom i gang i 2015, men det var først nærmere sommeren 2016 at omsetningen begynte å monne litt. Hver måned i andre halvår tjente jeg mer enn kravet for å få utbetaling, som er 50 dollar. For de fleste månedene ble det dessuten satt ny rekord med drømmerekord i desember. Nå er jeg svært spent på hvor stort fallet blir etter julehandelen, men jeg har faktisk et lite håp om at jeg skal greie månedlige utbetalinger framover også, selv om det nok ikke blir noen ny omsetningsrekord med det første.

Økonomisk har jeg vært svært sparsom, men har allikevel ikke savnet noe. Høsten var rimelig tøff, men det gikk over. Det største skåret i gleden har vært Englegrisen, som altså er mitt sekkebegrep for bl.a. sparepenger og aksjeinvesteringer. Jeg hadde nemlig belaget meg på en del utbytter også i 2016, men istedet ble det til at flere selskaper kuttet eller nullet utbyttet til aksjonærene. I tillegg falt verdien på investeringene mine. Litt sånn blåmandag gange 2, men på andre områder gjorde jeg det bedre enn budsjettert, så alt i alt har det allikevel gått rundt, såvidt. Litt skummelt i ettertid å se at hvis jeg ikke hadde gått igang med statistvirksomheten, ville jeg ikke greid meg uten å tære på sparepengene. Jeg har ikke handlet klær eller sko de siste to årene, så nå håper jeg jo at det vil bli mulig å oppgradere garderoben litt igjen i 2017 ;)

Jeg er optimistisk foran det nye året, for jeg ser jo at jeg har lykkes ihvertfall litt med mye av det jeg har forsøkt meg på, og jeg tror at det er mulig for meg å gjøre mer av det meste. Jeg må bare bli bedre på å fokusere, og mer effektiv når det gjelder å produsere. Med å lykkes mener jeg ikke at det ble stor suksess, men at jeg har oppnådd noe og ikke minst utviklet meg selv. I mitt tilfelle har det vist seg riktig å hoppe fra fast jobb - jeg angrer ennå ingenting :)

Hva mer er det å si om mitt 2016? Jeg har hatt et travelt år, det har vært lett å fylle dagene med aktiviteter som oppleves som både interessante, utfordrende og personlig meningsfulle. Det meste jeg bruker tiden på gleder nok først og fremst meg selv, men sånn er det jo med de fleste av oss. Mange jobber for inntektens skyld. I mitt tilfelle er inntekten beskjeden, men jeg har dessto mer glede av det jeg gjør.

Jeg håper at du også er tilfreds med det meste som skjedde i ditt 2016! Takk for et flott år, og riktig godt 2017 til alle!

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Riktig godt nyttår, og det er fint med en oppsummering, ja :-) Jeg synes det høres ut som du er ganske fornøyd alt i alt med dette året. Så bra! Jeg vil samtidig ønske lykke til med ditt nye nettopp påbegynte skriveår! Jeg ser frem til å følge med videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei, og et altfor sent takk for kommentar! Jo, alt i alt bøe 2016 et godt år, Håper 2017 blir enda bedre, særlig på skrivefronten.

   Slett
 2. Hei.
  Har akkurat sett bloggen og syntes den er helt super. Jeg har akkurat begynt og snuse på skrivekunsten, og har et spm til deg. Når man er helt ny og vil prøve og selge en novelle til et ukeblad, hvordan presenterer man seg i den første mailen? Hva skal jeg opplyse om? Hvordan skal jeg få ansvarlige til og bli interresert i akkurat meg? Fint hvis du kunne gi meg noen tips. Tusen takk. ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym! Fant kommentaren din først nå, den var havnet i "nettsøppel". Håper du ikke har gitt opp å få svar...
   Så spennende at du har begynt å skrive! Synes absolutt du skal prøve deg hos bladene. De trenger mange noveller, og selv om det virker som om det er blitt litt vanskeligere å komme innenfor, tar de nok fortsatt inn nye en gang iblant. Bli bare ikke altfor skuffet hvis du får "nei takk", det trenger ikke å bety at det er noe feil med teksten din. Du trenger ikke å skrive så mye i den første eposten, tre linjer om deg selv relatert til skrivingen og hvilken type tekster du helst skriver (krim, relasjon, tema), er det selve novellen de vurderer. Jeg tror at litt originalitet i den første novellen er smart, da vil de kanskje bli mer pirret til å lese enn om novellen er typisk for det de allerede trykker. Bruk en litt spesiell tittel, og lag forslag til en ingress som gjør resten fristende.
   Se ellers mine to bloggposter om hvordan skrive for, og hvordan selge til bladene. Begge pleier å være lenet fra mest-lest-seksjonen til venstre. Lykke til!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]