19. april 2016

Jakter fortsatt på gode tilbud

Litt budsjettprat i dag. Jeg har klart meg rimelig bra økonomisk med små inntekter, og nå som det gjenstår bare et halvår av den to år lange selvvalgte permisjonen, regner jeg med at også siste etappe skal gå greit. Men altså; dette har ikke kommet helt av seg selv, jeg er nødt til å spare der jeg kan.

Faste kostnader som husleie, strøm, internett og telefon etc, har jeg ingen mulighet til å kutte på. Jeg hadde ingen flotte abonnementer før permisjonen, heller. Kjøp av klær og utstyr er satt nesten på null, jeg setter av litt hvert år men målet er å ikke bruke disse budsjettpostene. Klesskapet er fullt av klær, og på hjemmekontoret er det jo ingen som ser hva jeg har på meg. På fest duger en av skjortene som har vært brukt fem ganger før.

Hvis du myser litt, ser fiskekakene ut som en solnedgang!
Det er vel på matbudsjettet jeg har spart inn aller mest. Jeg lager god middag nesten hver dag, baker all brødmat selv, og nyter ellers frukt, snacks eller et hjemmebakt parti muffins rett som det er. Selv om det går lang tid mellom rødvinsglassene og finere søndagsmiddager, savner jeg ingenting. Jeg har bevisst valgt å være litt kjip til hverdags for heller å kunne ta meg råd til en middag på byen iblant. Spiste ikke ute oftere enn ca en gang hver måned før permisjonen heller, så den eneste forskjellen vennene mine merker er at jeg nok er litt mindre bedugget når jeg drar hjemover ;)

Et virkelig godt sparetips når det gjelder hverdagsmaten, er å finne seg noen standardmiddager som gjentas. Da unngår jeg å handle impulsivt og har god kontroll på budsjettet. Butikkene justerer faktisk prisen på de fleste matvarene mange ganger hver måned - ofte hver uke, og siden jeg fokuserer på et begrenset vareutvalg er det lett for meg å se om dagens pris er høy eller lav. Dette gjelder også snacks og ingredienser til baking etc. Ser jeg at en av de faste varene er satt ned, så kjøper jeg selvfølgelig litt ekstra, også dagen etter. Dette sparer jeg overraskende mye på i løpet av en måned.

Noen ganger kan det riktignok vippe litt over. Hvis jeg har kjøpt inn mye og det nærmer seg utløpsdato, må jeg jo ha det samme til middag nesten hver dag. He-he, det kan bli litt kjipt selv om tilbehøret varieres. I vinter kjøpte jeg en mengde helt greie fiskekaker som bare kostet ca 20,- pr pakning, jeg trodde at det var et introduksjonstilbud og at prisen snart ville gå opp, men de koster fremdeles det samme. I dette tilfellet bommet jeg stygt på mengde, og siste forbruksdato gjorde at jeg dessverre måtte kaste den aller siste pakningen. Jeg er normalt ikke kresen på best-før, men når det er mugg på maten er løpet kjørt selv for meg. Da følte jeg meg ganske teit, ja. Det gjorde ikke så mye med to tapte tiere, men jeg har alltid vært opptatt av å ikke kaste mat.

Så altså, i tillegg til å kjøpe inn store partier, har jeg nå lært at det kan være lurt å sjekke datostemplingen :)

6 kommentarer:

 1. Hei hei! Akkurat sparetips og sånt er jeg ikke så veldig god på. Jeg har ofte kjøpt fisk av fiskebilen, da kan jeg kjøpe mye om gangen, og slipper til og med å bære det hjem selv :-) Det resulterer i at det ofte blir fisk til middag, og det har blitt litt (for) mye fiskekaker i det siste. Tror jeg må pause dem litt nå, hehe. Sånn kan det gå... Stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir jo litt utenm skrivetema dette, men bloggen skal jo være om permisjonen også, og den har jeg nok ikke skrevet så mye om i det siste. Økonomien kommer til å skjære seg fullstendig i mai, håper det ikke går for mye utover skrivingen min...

   Slett
 2. Det kan se ut som du er ualminnelig glad i fiskekaker!?
  Har du ikke fryser? I en fryser holder slike varer veldig lenge.
  Jeg synes det er interessant å lese om sparing, jeg. Det er mye man kan greie seg like bra uten, for eksempel de siste vinglassene/drinkene på byen. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det gikk ualminnelig lang tid uten fiskekaker etter at jeg hadde spist meg gjennom det varelageret :) Tenkte faktisk ikke på å fryse fiskekakene, fisk taper seg jo raskt i fryser, dessuten var det nok 2-3 ukers holdbarhet. Har ikke likviditet til å hamstre for altfor lang tid om gangen. Men neste gang skal jeg jammen testefryse litt, ja :)
   Jeg har lært mye om forbruk og hva man egentlig finner den ekte gleden i etc. Folk er selvsagt forskjellige, men de fleste av oss forbruker nok langt forbi "gledespunktet" :)

   Slett
 3. Jeg synes ikke det virker som du spiser kjipt, men fornuftig. :) det kan være manege år som student som taler fra mi side, men... :)

  SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]