10. februar 2015

Stemmer om natten

Til tross for at jeg fikk en drømmestart på skrivingen, befinner jeg meg fremdeles helt i startgropen. Ikke har jeg noen klare målsettinger heller, så terrenget er mildt sagt uoversiktlig. Det tenkes og skrives i rykk og napp. Jeg vil mye, men fokuserer litt tilfeldig. Akkurat nå tenker jeg at det å dele noen tanker, kan hjelpe meg til å sortere litt.

Motivasjonen er der, og noen dager - langt fra alle, har jeg skriveøkter som kjennes både inspirerende og produktive. Jeg har etter hvert organisert ideer, utkast og tekster på forenuftig vis på pc-en, og det at jeg fikk god tilbakemelding på den novellen jeg sendte inn, har naturligvis trigget mange nye ideer.

Jeg noterer alle innfall, det er jo ikke godt å vite når de kan komme til nytte. Noen ganger kan en idé være rammeverk for en hel fortelling, da oppretter jeg et eget dokument for den sånn at jeg kan notere og kludre litt der når det faller meg inn. Andre ganger er det greiere å samle mange uavhengige ideer i samme dokument. Ideer som kanskje kan brukes sammen med andre ideer, og nærmest i en hvilken som helst setting. Noen ganger er dette enkle setninger som beskriver en tvist eller plott, eller det kan til og med være en kort dialog. Altså; Hummer og kanari.

Jeg liker også å lage små fysiske skisser. Akkurat nå flyter det litt med løse, lapper her på skrivebordet. Ikke store mengder, men mange nok til at jeg har glemt hva de inneholder. Ikke så smart, for når jeg først har startet maskinen, glemmer jeg lett alt som er utenfor skjermen - helt til jeg slår av maskinen igjen. Akk ja.

Noe annet som nok er typisk for mange som skriver, er at det skjer ufattelig mye spennende inni et hode de få minuttene fra hodet treffer puten om kvelden (kremt, noen timer etter midnatt) og til jeg sovner. Alt fra godt formulerte setninger til fine dialoger. Jeg rekker såvidt å tenke "oi, det der var jo bra!", og så sovner jeg. Neste morgen husker jeg bare at det var noe, men detaljene er borte.

Nå vil du kanskje foreslå at jeg kan ha en notatblokk på nattbordet mitt, og notere litt når de fine ordene kommer flyvende. Men dette skjer gjerne i samme øyeblikk som jeg sovner - jeg tror ikke at jeg egentlig er våken nok til å tenke at jeg kan skrive det ned. Stemmene bare kommer, lirer av seg noen replikker, og så er jeg borte i drømmeland.

Altså, inspirasjon og notater fyller hverdagen i mange varianter for tiden. Jeg skulle ønske at jeg var i stand til å hente fram nattens stemmer mens jeg sitter ved tastaturet, men det er vel for mye forlangt. Det ville vært så mye mer praktisk!

Ha en flott dag! :)

4 kommentarer:

 1. Åh, jeg har også sånne små skisser på alt fra postit lapper til baksiden av bøker, til kopiark, og pc ;)

  La inspirasjonen strømme :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, leve kaoset. Det kommer alltid noe bra ut til slutt :)

   Slett
 2. Det der lyder kjent ja... Jeg har dessverre alt for lett for å kladde ned ting på papir, som blir liggende litt i bunker. Jeg kaster ideene når de er brukt til noe, og innimellom sorterer jeg notatene i mindre hauger etter hva slags skriveprosjekt de tilhører. Men det blir lett små notater, ja. Når jeg sier jeg skal rydde, betyr det ofte å sortere notater. Sånn er det bare på hjemmekontoret mitt.

  Overgangen mellom våken tilstand og søvn er også velkjent når det gjelder å finne gode gullkorn. Da jobber jeg ikke bevisst med å tenke ut noe, men hjernen sorterer tankene og lager ofte gode setninger. Som jeg dessverre ikke alltid rekker å skrive ned. Det er velkjent det der, morsomt å høre om andre som opplever det samme :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noe eget med å bruke penn og papir iblant. Litt mer fysisk jobbing, på et vis. Jeg burde nok rydde i mine notater litt oftere. Noen ganger blir de uansett bare kastet fordi de gjelder noe som allerede er avsluttet, eller har ingen større verdi.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]