26. juli 2024

Bygger opp til Flying Start

Juli går mot slutten og det er vel på tide å forberede seg på litt mer produktive dager igjen? Jeg har alltid likt sensommeren for etter noen rolige uker blir jeg rastløs, og jeg digger jo å lage allslags planer og til og med å iverksette de fleste av dem. Det stopper tidsnok opp, så det er et poeng å få til en "flying" start på høsten sånn at mye blir gjort tidlig. Det henger muligens litt igjen fra skoleårene da ny timeplan og nye bøker var et stort høydepunkt. Blanke ark og nye muligheter!

For årets store skriveprosjekt, "Skogsromanen", har sommerpausen vært en dum ting. Det er så lett å falle ut av boblen, i hvertfall har jeg det sånn når jeg jobber med en større tekst. Å skrive ihvertfall bittelitt jevnlig er en mye bedre strategi, men dessverre sklir det ofte litt ut i sommermånedene. En uke uten å åpne tekstdokumentet er nok til at all produktivitet bremser opp. Særlig fordi det innimellom kommer ideer som jeg da ikke får grepet tak i, og som i mange tilfeller må ses som tapt når jeg omsider kommer meg opp på hesten igjen.

"Skogsromenen" har vist seg å kreve adskillig mer jobbing ennn jeg så for meg. Mye er fortsatt like supert som det "åpenbarte seg" den dagen på bussen over fjellet. Men jo mer jeg jobber med teksten, jo flere svakheter ser jeg. Det er fortsatt mye som må grubles over, og jeg liker best å gjøre meg ferdig med det meste av grublingen før jeg sier meg fornøyd med plottet og går løs på detaljene, som å skrive selve teksten. Derfor er jeg ennå ikke helt i mål med plottingen. Heldigvis er den ytre handlingen ganske klar så jeg kan skrive på den uten å risikere at det blir større endringer senere. Den ytre rammen, som forøvrig er den morsomste å skrive fordi den er ganske ekstrem og urealistisk, gjør at jeg grubler litt på om dette kunne passet vel så greit i form av et teaterstykke. Der kan man lettere bruke ekstreme og litt overdrevne grep for å sette resten i en gitt kontekst. Men jeg har egentlig bestemt meg for først å forholde meg til ideen i romanformat. Da blir det kanskje en mindre jobb å skrive samme historie for scenen senere - om jeg får lyst til å prøve meg på det.

Den indre, eller skal jeg si den mer realistiske fortellingen, har jeg ikke helt tak på ennå. Jeg vet hva grunntonen skal være og hvordan historien må speile den ytre handslingen, men det må skje noe mer som jeg ennå ikke har kontrooll på. Det skader nok ikke om det er noen overraskelser, der også. Det er her plottet ennå mangler litt, og derfor våger jeg ikke å gå igang med å skrive detaljert. Det er kanskje litt feigt og dumt, for jeg vet jo at ideene kommer lettere mens jeg skriver.

Planen er å komme skikkelig i gang med jobben igjen medio august. Men også rutinen med å skrive på ett hovedmanus per år, og å fullføre det på skrivereisen i januar/februar henger litt i det blå denne gangen. For det første er det jo bare seks måneder igjen hvis jeg tar med januar som en produktiv måned, og det kan tenkes at jeg trenger mer tid en dette. For det andre stenger det stedet jeg har bodd på i Spania rett etter årsskiftet, så hvis jeg skal bo der jeg pleier, som jo er det tryggeste mtp å kunne jobbe godt, må jeg vurdere å reise i november/desember istedet. I så fall blir det enda mindre tid til å gjøre hovedjobben. Skrivereisen er jo basert på at jeg tar siste gjennomarbeiding i syden, men det forutsetter at det meste er jobbet en hel del med før avreise.

Et sted må man jo begynne, og jeg får starte med august. Blir det en "flying" høst er vel ingenting helt umulig.

1 kommentar:

  1. Hei! Jeg kjenner meg igjen i det du sier om at jo mer man jobber med teksten, jo mer ser man svakhetene. Men det er jo et poeng å finne dem ja, så en godt gjennomarbeidet tekst er nok en fordel.

    Du er heldig som greier å lage plottet først. Hos meg er det ofte så mange detaljer jeg begynner å notere og skrive ut med en gang fordi jeg blir så ivrig, så må jeg begynne å omarbeide og flytte på tekst senere. Stå på! Dette går veien! :-)

    SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]