12. desember 2023

Innspurt på alle fronter

Ja, desember er vel en travel måned for de fleste. Julegaver, julepynting, julebord og alt annet som kommer med årets siste måned. Årets julegaver var jeg ferdig med i november, så jeg har litt lavere skuldre enn vanlig. Men, på hjemmekontorfronten er det også mye som skal ordnes på tampen av året. Det er nesten litt fint å se at i julemåneden er det nok stress til alle!

Skrivingen får en slags innspurt i desember, mest fordi det virker så greit å kunne flytte fokus til et nytt prosjekt i januar. Jeg har også tenkt at fra 2024 skal alle mine nettsteder være reklamefrie, det kommer jeg tilbake til. Og særlig for ett større nettsted er to-do listen urovekkende lang med tanke på alt som skulle vært gjort i år. For desember blir nok først og fremst måneden for årsavslutninger, også dette året.

Egen virksomhet omfatter ikke bare de hyggelige aktivitetene. Det følger nemlig også med en del kontorarbeid, regnskap og myndighetsrapportering. Ikke nødvendigvis kjedelig, men kanskje de eneste oppgavene mine som faktisk har rigide tidsfrister. Det er vanskelig å være litt bakpå uten at det følger med et snev av stress og manglende oversikt.

Jeg har i mange år hatt to aksjeselskaper, ett for kreativ virksomhet og ett for mer type investeringer. Dette er gamle sparepenger som er overført til selskapet - riktignok så småskala at det nok ville vært mer fornuftig å bare investere som privatperson, men  det gir meg følelsen av å være "litt ansatt". Og så kan jeg ta ut litt lønn hver måned (haha, hvem bløffer jeg nå? I år ble det vel nok til å dekke ca to måneders matinnkjøp på sparebluss). For et år siden avviklet jeg det kreative selskapet fordi Skatteetaten innførte ny rutine for innsending av næringsmeldingen - som for hvert selskap betyr årlig merkostnad på 3-4 tusen. Den kostnaden kunne jeg ikke akseptere x to, det får holde at jeg må betale for "å få lov til" å rapportere for ett aksjeselskap.

Men - fordi jeg noen ganger trenger å fakturere filmoppdragene, måtte jeg i år bli selvstendig næringsdrivende. Med det fulgte enda en selskapsform og nytt regelsett å sette seg inn i. Både aksjeselskapet og ENK-selskapet har begrenset aktivitet og liten omsetning, men dokumentmøllen er like omfattende uansett. Og det eneste som er sikkert er at reglene endres med gjevne mellomrom.

For ENK trenger man ikke å føre et formelt regnskap, det er en selskapsform hvor man er 100% ansvarlig som privatperson, og skattemessig lignes dette dessuten sammen. Fordelen er at man kan fakturere, og at det er mulig å trekke fra relevante kostnader før man deretter skatter av overskuddet. Virksomheten min har svært få sånne kostnader, så her er det vel mest snakk om å kunne fakturere, noe som jeg tidligere gjorde gjennom det avsluttede aksjeselskapet. Investeringsselskapet kan fakturere, men siden filmjobbene er langt unna hovedvirksomheten for dette selskapet, kjennes det riktigere å skille de to.

Jeg trenger ikke å rapportere for noen av virksomhetene mine før på nyåret, men det er likevel viktig å ha en god oversikt før desember ebber ut. Hvis det finnes feil som omfatter banktransaksjoner, er det en stor fordel å rydde opp i disse før årsskiftet. Da blir regnskapsføringen også enklere - og dessuten er det jo fint å være litt mer á jour enn jeg er akkurat nå. Det pleier å være noen avvikende poster i løpet av året - kanskje noe jeg hadde tenkt å komme tilbake til. Det er sjelden snakk om mer enn noen hundrelapper, men uansett må det korrigeres. Siden det har vært så få overføringer mellom aksjeselskapet og meg privat i 2023, blir det lettere å avstemme og finne eventuelle avvik.

Et annet moment er at aksjeselskapet måtte finne ny bankforbindelse i høst, grunnet at DNB kjøpte opp Sbanken. Siden jeg brukte DNB i starten  og var overlykkelig da selskapet kunne "rømme" til Sbanken, har det vært helt uaktuelt å returnere. Dette gir ikke komplisert bokføring, men kontoplanen må justeres og det gjør jeg sjelden i løpet av bokføringsåret. Satser på at det er en smal sak å ordne, men det kjennes uansett som litt ekastraordinært. Jeg har heller ikke sjekket om det gamkle kontonummeret fortsatt er registrert hos andre.

Vel, litt julestress kan jeg vel også unne meg. Julekortet til Amerika er ennå ikke skrevet, og siden jeg får middagsbesøk i kveld hadde jeg tenkt å julepynte så smått. Det blir vel ikke tid til så mye mer enn rydd-og-vask, kjenner jeg meg rett. Maten skal jo også lages. Jeg har faktisk en egen eske med adventspynt, den inneholder bl.a. julete grytekluter og annen pynt som det er hyggelig å ha i kjøkkenet i adventstiden. Jeg tilbringer tross alt mer tid der i adventstiden enn i romjulen. Så hvis jeg setter strek her nå, rekker jeg kanskje å finne fram litt adventspynt ;)

Fin adventstid ønskes!

2 kommentarer:

  1. Hei! Hyggelig å høre om julepynting og middagsbesøk! Nytt skriveprosjekt i januar? Det høres ut som du liker å starte året med blanke ark, bokstavelig talt? Gir du prosjektet bare et år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Beklager sen respons. Ja, planen er å fokusere mest på ett prosjekt pr år, men det betyr jo ikke at årets romantekst eblir avsluttet. Det blir nok både omskriving og flikking etter diverse refusjoner, men et nytt prosjekt skal uansett få hvedprioritet. Fant vel ut at det var eneste måten å faktisk sjøsette noen av mine mange romanideer, så får tiden vise om det blir forlis eller om manus blir jobbet videre med i flere år.

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]