19. oktober 2021

Skrivelysten vender tilbake

 Jeg vet ikke om det skyldes høstmørket eller at jeg har bremset litt på farting til og fra feriehuset og dermed får lengre perioder her på hjemmekontoret. Eller kanskje er det sånn at skrivelysten har blitt fortrengt så lenge at nå nytter det ikke å overse den stort lengre - her må det skrives om jeg vil eller ikke.

Vel, jeg vil og jeg vet at jeg skal få det til, men ennå er jeg ikke helt der hvor tastene spretter og søvnen brukes til å løse floker i diverse plott. Det er mange oppgaver som skal hentes inn igjen etter lang tid uten fokus - ikke bare skrivingen.

Nå har jeg brukt noen dager på å rydde litt i diverse planer og prosjekter. Jeg er ikke så flink til å avslutte ting jeg setter i gang, og derfor drar jeg med meg mange flere prosjekter enn jeg bør. Jeg vet ikke helt hvordan dette blir ryddet i, men jeg vet at det hjelper en del å definere tidsbruken bedre for de oppgavene som kanskje ikke inspirerer meg like mye som før. Jeg lager framdriftsplaner for flere prosjekter, som f.eks. omfattende nettsteder hvor jeg egentlig ikke har inntekter men som likevel har stjålet mye tid. Jeg trenger ikke å avslutte noe som helst hvis jeg bare bestemmer meg for hvor mye tid prosjektene skal få.

Men ja, det å skrive er jo ett av hovedmålene mine, jeg har flere tekster under arbeid, men også flere ideer og skisser enn jeg strengt tatt burde ha - fokus kan jo ikke spres på mange skriveprosjekter samtidig, da kommer jeg liksom ingen vei med noen av dem. Akkurat nå har jeg merket at den generelle skrivelysten vender tilbake, jeg tenker på plott mens jeg gjør andre ting, jeg hører stemmer i hodet og karakterer som former setninger mens jeg egentlig er opptatt med noe helt annet. Akkurat sånn som jeg ønsker det, for da trigges jeg også til å sette meg ned for å skrive. Hvem lar seg vel ikke inspirere av sånn indre murring?

Her en dag bestemte jeg meg for noe litt artig: Jeg skulle jo gjerne skrevet flere noveller og jeg trenger den inntekten det kan gi. Jeg bruker ikke mange dagene på en sånn tekst, men det forutsetter at jeg allerede har en idé og et plott (selv om dette jo ofte justeres i skriveprosessen). Men ideene har glimret med sitt fravær det siste halvåret. Så, da jeg skulle være statist i en kortfilm bestemte jeg meg like godt for at heretter skal jeg på hver eneste filmjobb prøve å pønske ut en novelleidé inspirert av den settingen jeg da befinner meg i. På sånne jobber blir det gjerne noe venting, selv om det ofte er sosialt og jeg jo kjenner en del som også er der. I disse pausene skal jeg altså jobbe med novelleideer. På nevnte kortfilm handlet scenen om en galleriåpning - en vernissage. Og jammen greide jeg å pønske ut en novelleskisse som finner sted nettopp i et kunstgalleri. Jeg har bare såvidt begynt å skrive ned skissen, men jeg er mer inspirert enn på lenge nettopp fordi ideen er der og strategien funket.

Neste filmjobb foregår på en togreise, også det bør jo være en perfekt setting for en novelleidé. Deretter skal jeg rømme fra et monster i en filmproduksjon, kanskje ikke den perfekte setting for en ukebladnovelle, men jeg skal uansett forsøke å bruke omgivelsene til noe konstruktivt - jeg tror opptaket skjer på et hotell, så hvis jeg bare greier å ignorere skrekkfilmaspektet... ;)

Uansett - målet er å sende fra meg to noveller innen utgangen av oktober. Det må jeg vel kunne få til?

4 kommentarer:

 1. Hei! Så bra at du er tilbake med skrivingen igjen! Jeg har ikke alltid vært så flink til å avslutte skriveprosjekter og ha en skikkelig tidsplan, jeg heller. Jeg har noen halvferdige ting liggende, og sånn er det bare. Jeg fikk litt mer mål og mening med det prosjektet jeg arbeider med nå.

  Kjenner også til det der med nettsteder som tar tid. Jeg har vært der også! Akkurat nå er jeg glad for at jeg bare har min egen skriving og bloggen samt sosiale medier, og ikke en større nettside å holde vedlike.

  Ja, det er mange anledninger i samfunnet hvor man kan få gode skriveideer, bare ved å se på mennesker og dyr rundt seg, og hvordan de forholder seg til hverandre og verden forøvrig. Lykke til! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er jo egntlig litt luksus å ha noen ideer på lur, så kanskje jeg heller bør omfavne dem. Kunsten er vel heller å ha wen grei metode for oppbevaring av ideene uten at de stjeler for mye oppmerksomhet fra det man faktisk holder på med. Forresten - fint å kunne koble av med en annen idé når jeg trenger en pause fra hovedprosjektet. Og noen ganger er det kanskje meningen at den ideen skal inn i hovedprosjektet... Lykke til med manus!

   Slett
 2. Hver gang jeg tittet på hjemmesiden din kommer det ørten meldinger fra virussjekkeren min om "Suspicious connection blocked". Den mistenkelige forbindelsen viser seg å være nettstedet www.hinsides.no som du har listet opp under NOEN ANDRE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for innspill. hinsides.no er et privat domene som jeg bruker for skriptet som styrer headingen på bloggen. Den skifter etter årstid og ukedag. Vet ikke hvorfor virussjekkeren slår alarm, jeg kabn sjekke om jeg kan endre innstillinger eller kanskje alle involverte domener som ikke er blogspot blir listet under "andre"? Takk for tipset uansett.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]