8. desember 2020

Rekordtidlig nyttårsforsett - forandring

Dette året har vært spesielt for de fleste, og jeg har allerede beklaget meg en hel del over den tvangstrøyen NAV har pakket meg inn i. 

Jeg savner friheten til faktisk å kunne gripe de kreative ideene som måtte komme seilende. Som frilanser er jeg avhengig av å dyrke både kreativitet, pågangsmot og evig optimisme, men i år har jeg slitt en hel del for å holde hjulene i gang.

Det har også vært litt utmattende å ikke passe inn i NAVs system, hvor jeg tydeligvis faller mellom alle stoler. Jeg har fortalt tidligere om hvor umulige reglene er for en lavtlønnet frilanser som meg, hvor jeg får hjelp til 80% men så straffes hvis jeg forsøker å tjene de resterende 20% selv. Ordningen er tydeligvis ikke ment for folk som har valgt et liv uten høye lønninger.

Nok er nok - jeg har allerede laget meg et nyttårsforsett!

Siden jeg strengt tatt ikke har lov til å gjøre noe som helst for egen virksomhet - ikke engang ulønnet, samtidig som jeg mottar litt støtte, har det vært et veldig vanskelig år for meg. NAV har regnet seg fram til at jeg kan jobbe 4,5 timer per uke mot å bli trukket i dagpenger, men hvis jeg jobber mer anser de meg som tilbake i jobb og at jeg ikke trenger dagpenger. Et typisk kjipt halvdags statistoppdrag (4 timer) honoreres gjerne med 500 kr. NAV mener altså at jeg skal greie meg med drøyt 2 000 kr pr måned. Før Korona jobbet jeg jo full uke, ja faktisk mange dager både dag og kveld, men som frilans  er jo mye ikke inntektsgivende, og det er vel der NAVs regnestykke går seg vill. Jeg har tjent vesentlig mer enn 2000 pr måned, ellers ville jo ikke hverdagen gått rundt, men hvordan gjøre provisjonsinntekter (jobben ble gjort for flere år siden) og aksjeutbytte om til arbeidstimer?

Jeg har vært nødt til å omgå reglene ved helt nødvendige og pålagte oppgaver som f.eks. å sende inn årsregnskap for virksomheten min til myndighetene. Ulønnet, og heller ikke av økonomisk interesse for virksomheten min, men likefullt skulle jeg nok vært trukket i dagpenger for å utføre noe jobbrelatert. Jeg lot imidlertid fornuften seire og innrapporterte ikke de timene, gitt.

Du synes kanskje det er unødvendig å følge reglene så strengt, men jeg er en ærlig sjel. Som et eksempel eies nettbutikkene mine av et AS. Når jeg jobber med nettbutikkene gjør jeg m.a.o. en jobb for AS-et. Det er ikke sikkert at reglene ville vært så mye annerledes om jeg hadde vært selvstendig næringsdrivende. Jeg forstår prinsippet om at man ikke skal "skape verdier" samtidig som man mottar dagpenger, men det burde være lov å utføre oppgaver for egen virksomhet som faktisk øker sannsynligheten for at man i det hele tatt har en virksomhet å gå tilbake til. Nettbutikkene styrkes ikke akkurat av at jeg ikke kan lage nye designer. Jeg kan jo ikke få full sving på skuta igjen fra første dag, og trenger derfor en gradvis forbedring. Jeg vet heller ikke når en vellykket design vil gi inntekt første gang - kanskje tar det to år, kanskje blir det aldri noe salg. Enkelte administrative småting som tar noen minutter å fikse har jeg nok utført, men ellers ikke.

Jeg har hatt kontakt med flere hos NAV, bl.a. en halvtimes telefonmøte, men stort sett snakker man med en person som ikke kjenner hele systemet godt nok. De er dyktige på sitt felt, men kan ikke svare på alle spørsmål. Jeg fikk forståelse for at ordningen ikke er optimal for frilansere, men det finnes (sannsynligvis) ingen bedre ordning enn den hvor man mottar dagpenger og sier nei takk til de småjobbene som måtte dukke opp underveis. NAV ser deg som enten i fast jobb eller arbeidsledig. Jeg har jo greid meg helt fint midt mellom disse to ytterpunktene i fem år, men kategorien min finnes ikke i systemet deres. NAV anser tydeligvis alle jobber som faste, og at inntekten én måned vil gjenta seg de påfølgende månedene. Nesten som om ett enkelt frilansoppdrag kan sidestilles med fast ansettelse - det kan det selvfølgelig ikke...

Men nok klaging!

Her på bloggen vil jeg jo heller være positiv og dele spennende utfordringer og erkjennelser, samt forhåpentligvis ett og annet hyggelig resultat. Inspirasjonen min har fått seg en kraftig knekk dette året, det kjennes som jeg er milelangt unna det stå-på moduset jeg koste meg med før korona. Det er vel litt sannhet i at "nød lærer naken kvinne (eller mann) å spinne" - når jeg trengte penger og visste at jeg måtte stå på for å ha mat på bordet, ble også kreativiteten min trigget. Når jeg sier nei takk til to filmjobber på rad, medfører det at jeg også søker på færre oppdrag, og fanges i et mønster hvor jeg blir passiv istedet for å skape muligheter. Ikke at det har vært mange jobber å søke på i år, men jeg kunne nok ha stått på litt mer hvis dagpengeordningen var så fleksibel at jeg ikke tapte på å ta småoppdrag. Beløpet man tjener burde jo ha større betydning enn timene man har jobbet, ikke sant?

Så, hva har jeg tenkt å gjøre for å komme meg ovenpå igjen?

Jo, jeg har bestemt meg for å "si opp" ordningen med NAV fra nyttår! Jeg vil heller være fri og fattig enn passiv NAVer. Jeg har sannsynligvis ingen mulighet til å tjene nok sånn med det første, men da får jeg heller droppe noen middager i en periode - akkurat det har jeg jo litt erfaring med... Kanskje greier jeg bare halvparten av det jeg trenger for å dekke faste kostnader, men i disse tider tror jeg at selv det å oppnå halvparten vil gi meg mye mer stå-på energi enn jeg får av å ha på meg en tvangstrøye. Litt mestring er bedre enn ingen mestring, ikke sant? Jeg vet fra før at det å erfare at jeg er produktiv, trigger mer produktivitet. Sånn er det jo med skrivingen også - det finnes neppe noe som motiverer meg mer til å skrive, enn det å skrive.

Nå skal jeg gruble på noen mulige planer og prøve å se hvor det har noe for seg å satse. Verden ser jo ikke ut som for ni måneder siden, kanskje må jeg tenke annerledes.

Illustrasjonen er fra Historisk Museum hvor jeg hadde en filmjobb i noen timer i går og knipset litt med mitt elendige mobilkamera i en pause. Og ja, timene blir innrapportert og jeg blir trukket mer enn jeg tjener på den jobben, men jeg bare måtte komme meg litt ut igjen :)

2 kommentarer:

 1. Hei! Det var et langt og interessant innlegg, og jeg tror jeg begynner med slutten; Jeg skjønner godt at det var fint å få gjort en filmjobb igjen, som du sier. Uansett om det ga mer erfaring enn inntjening. Og så fikk du jo noe å fortelle om her på bloggen også!

  Det med nyttårsforsettet ditt høres selvsagt spennende ut - men jeg er ingen ekspert på hva man bør gjøre og ikke i den sammenheng, så jeg har dessverre ingen råd for eller imot der. Det viktigste tror jeg er at du gjør det du mener er riktig for deg. Dette vil jeg gjerne høre mer om i senere innlegg! Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for kommentar. Jeg ser jo at det nok ble litt gjentagelse her fra tidligere innlegg, men heretter blir det ikke mer om NAV. Gleder meg til å bruke julen på å samle mot og motvasjon før det braker løs :)
   PS: Ikke før hadde jeg postet innlegget så kom det melding om at husleien går opp fra januar. Akk, ja...

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]