31. august 2020

Forhenværende Matros, nu Fisker med egen robåt

Var kanskje ikke den tittelen fiiin? Det er bare en opplysning om en persons næring i 1920-tellingen, som jeg ennå jobber med. Den skal transkriberes for å bli offentlig søkbar på Arkivverkets nettsider til vinteren. Og jeg har som tidligere nevnt tatt på meg å transkribere ett herred - 3726 personer.


Det er litt pes å skulle bli ferdig, men samtidig er det veldig spennende å få bla i hundre år gamle håndskrevne notater. Diverse formuleringer, som den i tittelen, rommer hele universer av historie og menneskeskjebner. Yrkestitlene er en fin blanding av bondesamfunn og framtidens tekniske framskritt. Jeg drømmer meg nesten litt bort og ser miljøer og personligheter som føde for både romaner og noveller.

Selve språket var også i endring i 1920: Noen skriver fortsatt "Tømmermand", mens andre har byttet ut "mand" med "mann". Både "AA" og "Å" er brukt, og i dag kom jeg til og med over en helt ny versjon "Aå" som er et fint uttrykk for endringen. Tenk deg at fra i dag skal "tt" skrives "X" - hvor lang tid ville du brukt på å omstille deg?

Fordi dette har tatt så mye mer tid enn jeg trodde, gleder jeg meg stort til å komme i mål. Og det greier jeg om en uke. Da skal jeg i gang med skriveprosjekter igjen, sannsynligvis begynner jeg med en omskriving av "Vitenskapsromanen". Jeg har vel sjelden gledet meg så mye til september som jeg gjør i år! Sommeren har vært lang og fin, men også litt kjedelig siden jeg har praktisert sosial distansering og ikke dratt ut på noe som helst som ikke har vært veldig viktig. Nå virker det jo litt som om jeg er den eneste som ikke har gitt blaffen i Corona, så kanskje jeg heller skal øve meg litt på å være sosial igjen?

Uansett, sommeren er (nesten) over og hjemmekontoret blir et bra sted å være i ukene som kommer!

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Så hyggelig å se en bloggoppdatering fra deg igjen! Jeg ser ut i fra det du skriver, at du har hatt litt å holde på med, ja! Og det hørtes veldig avansert ut! Og jo, jeg likte godt tittelen på blogginnlegget ditt! Stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, jeg har tatt en litt for lang pause i sommer, og egentlig ikke vært så aktiv her på bloggen tidligere i år, heller. Jeg skal ha vanlig hjemmekontor i hovedstaden den neste måneden, så da regner jeg med å komme mer i normal gjenge igjen :)

   Slett
 2. Nå begynte jeg å lure på om du hadde dratt til sjøs! :-)
  Jeg kan tenke meg det er mye spennende å fantasere rundt mens du holder på med transkriberingen! Men dette har kanskje tatt litt vel mye tid fra det du aller helst vil gjøre? Godt at du ser slutten på det, i alle fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei, har ikke reist til sjøs! :) Ja, det er spennende, og så har jeg jo puslet med slekt og lokalhistorie siden jeg var tenåring, så det er helt ok. Det går ikke på bekostning av andre oppgaver, nå i sommer har jeg jo mer ledig tid siden det har vært svært få filmjobber pga korona. Bruker bare omtrent en time pr dag på transkriberingen, men gleder meg uansett til å sette strek - er alltid godt å avslutte et prosjekt. Fin helg!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]