24. september 2019

Hjemmekontoret - Stolen (5 av 5)

Jeg grubler fortsatt på om arbeidsplassen min fungerer optimalt, eller om jeg ville jobbet bedre hvis jeg bare gjorde noen praktiske justeringer? Tidligere har jeg drodlet litt over hjemmekontoret, arbeidsbordet, lys og arbeidsro - alt finner du under emneknaggen Hjemmekontor. I dag drodler jeg litt rundt stol og sittestilling.

Kontorstolen er kanskje det aller viktigste på ethvert hjemmekontor, særlig hvis man daglig tilbringer lange stillesittende økter ved tastaturet. Jeg vet ihvertfall for egen del at det å sitte godt er viktig for å finne roen, og den roen trenger jeg for å ha en god skriveøkt. Sitter jeg dårlig blir jeg rastløs og mister lettere konsentrasjonen.

Det er selvfølgelig mye som spiller inn når stolen skal evalueres. Det er ikke nok at jeg sitter behagelig. Sittestillingen må være tilpasset høyden på skrivebordet og avstand til tastatur og skjerm. Min egen kropp sier vel ifra hvis sittestillingen er feil over tid, men de gangene jeg har hatt stiv nakke eller strekk i ryggen el.l. skyldes det like gjerne fysiske ting jeg har gjort på filmopptak. Det er nemlig lett å glemme at kroppen ikke lenger er like myk og fleksibel som for tretti år siden... det merker jeg først i ettertid. Altså er ikke stolen alltid synderen. Men samtidig vet jeg godt når jeg sitter feil, og for eksempel kjenner det i høyre skulder eller deromkring hvis jeg sitter "skjevt" mens jeg skriver. Det er viktig å være rett i ryggen og å sitte rett på tastaturet sånn at begge armer har like lang vei til jobben de skal utføre. Selv om jeg ikke alltid bruker touch, er begge hender bortpå tastaturet rett som det er.

I fantasien er den optimale hjemmekontorstolen i klasse Chesterfield, men virkeligheten har aldri vært fullt så spennende. Stolen min var i mange år en god men gammel kontorstol fra IKEA. Jeg kjøpte den nok på 90-tallet, de seneste årene har jeg ofte tenkt at det var på tide å skifte den ut. Den var slitt men behagelig nok, og med flere innstillinger som muliggjør variert sittestilling. Men enkelte finesser kjentes som litt forstyrrende. For; Er det en god ting at stolen gir etter når jeg lener meg tilbake? Burde den ikke heller gi fast støtte i ryggen? Er armlenene mer i veien enn til nytte? Ikke har jeg behov for å rulle mellom ulike arbeidsstasjoner heller, så kanskje det ville vært bedre med en stol uten hjul? Da ville jeg kanskje sitte litt mer stødig og fastlåst mens jeg jobber, kanskje det kunne vært en god ting?

Den gamle stolen min var definitivt klar for utskiftning - de ødelagte hjulene skadet dessuten tregulvet, men jeg ante ikke hva jeg burde erstatte den med. Jeg hadde ikke lyst til å legge en sånn plastplate under stolen for å beskytte gulvet, heller. Så, jeg kastet den før jeg hadde noen planer om å anskaffe en ny, og har det siste halvåret brukt en stol fra spisestuen istedet. En ekstrastol som uansett brukes svært sjelden, og som jo fortsatt kan brukes i spisestuen om behovet melder seg. Ulempen er at høyden ikke kan justeres, men det funker fint allikevel. Ryggen gir god støtte, og jeg sitter behagelig selv etter lange økter.

Det er faktisk litt befriende at stolen ikke har hjul. Jeg fokuserer bedre på arbeidsflaten, og det er lettere å sitte stødig. Jeg merker at sittestillingen ikke er perfekt, men helt ille kan det heller ikke være - jeg har ikke hatt vond rygg eller skulder siden byttet. Så da funker det vel helt greit?

Hva var viktig for deg da du valgte den kontorstolen du bruker i dag?

Dette er siste del av min lille miniserie i fem deler om hjemmekontoret. Det er fortsatt en besnærende tanke at jeg kanskje kan jobbe bedre hvis jeg gjør noen små endringer på innredning, bord, lys, lyd eller stol. Nå bør jeg vel begrense grublingen min til de forholdene som jeg faktisk kan gjøre noe med, og ikke har jeg økonomi til å oppgradere hele kontoret på en gang, heller.
Har du noen gang gjort endringer på hjemmekontoret ditt som fikk en merkbar effekt for produktiviteten din? Hva synes du er aller viktigst for de gode arbeidsøktene?

4 kommentarer:

 1. Hei og takk for interessant innlegg! Det blir jo en del timer ved tastaturet, så det er viktig å sitte riktig og godt. Selv har jeg en relativt ny kontorstol, med armlener og hjul. Egentlig har jeg ikke behov for hjul, men kontorstoler har ofte det, har de ikke?
  Armlenene behøver jeg vel heller ikke, men det er en god følelse å sitte "trygt" - her triller jeg ikke uforvarende ut av stolen, liksom.
  Det viktigste er vel mulighet for å justere høyde, slik at en blir sittende riktig i forhold til tastaturet. Men hvis du gjør det i den stolen du har, er det sikkert helt greit som det er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Heh, ser nå for meg at du "triller av" stolen mens du sitter der og skriver :) Jo, enig i at det er bra å sitte trygt, tror ikke jeg kunne skrevet særlig bra om jeg ikke satt godt og egentlig glemmer at jeg sitter der.

   Erfarte forresten nylig at selv om jeg sitter godt er det ikke særlig bra å sitte for lenge... Kroppen er vel ikke laget for altfor mye stillesitting, så kanskje like viktig som å sitte godt er det å bevege seg litt innimellom :)

   Slett
 2. Hei! Kontorstolen min har hjul ja, det er en ganske vanlig type kontorstol, og jeg er fornøyd med den.

  På spørsmålet ditt om jeg noen gang har gjort noen endringer på hjemmekontoret som fikk merkbar effekt, må jeg nevnte gleden av å ha et skikkelig skrivebord. For noen år siden hadde jeg et knøttlite skrivebord, uten plass til noen ting annet enn skjerm og tastatur. Jeg synes det var godt å få et med normal skrivebordstørrelse der det var god plass til litt papirer og kontorrekvisita. Selv om jeg selvsagt ser at på det bittelille skrivebordet ble jeg tvunget til å ha det pinlig ryddig, og at det på sin måte også var en fordel... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kan godt forestille meg at det er bedre å jobbe med litt større bordplass, ja. Jeg har prøvd litt ulike varianter, f.eks. på den første skriveturen til Spania hvor jeg jobbet på de merkeligste små hotellbord. Godt å ha plass til både litt nyttige ting, men også noe unyttig :) Ryddig er oppskrytt...

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]