29. januar 2019

Hjemmekontoret - arbeidsbordet (del 2 av 5)

Et stadig tilbakevendende tema for meg er hvorvidt arbeidsplassen min fungerer optimalt. Ville jeg jobbet bedre hvis jeg gjorde noen praktiske justeringer? I dag drodler jeg litt rundt selve arbeidsbordet.

I det innledende innlegget til denne miniserien, nevnte jeg såvidt at arbeidsflaten er på omtrent 3 meter. Det er jo rimelig bra på et hjemmekontor. Selv om det også er plass til en del rot, er det mulig å rydde plass når jeg trenger det.

Rent teknisk består arbeidsbordet mitt av et gammelt skrivebord med hobbyplater over. Bordet er faktisk den samme pulten som jeg fikk da jeg begynte på skolen som 7-åring, så ja, det er ikke det største skrivebordet verden har sett - derfor hobbyplatene på toppen. De ligger dobbelt for å stive av, siden de jo kun har halvannen meters støtte fra skrivebordet. Platene er trefargete men jeg har lakket dem, en jobb jeg med fordel kunne ha gjentatt for å få en glattere overflate. Når det ikke er helt glatt blir det litt mer komplisert å tørke over, men det funker jo på et vis. Bordet er malt rolig grønt, men har tidligere vært både hvitt og rødt.

Det gamle skrivebordet er tilpasset en 7-åring, så med de to platene over løftes også arbeidshøyden. Det er viktig med rett høyde for å unngå at man blir anspent eller får annet fysisk ubehag. Jeg ser for meg at underarmen skal være på høyde med - eller hvile på, bordflaten når armen er bøyd i 90 grader. Med begge platene blir bordflaten hos meg litt for høy, og uten blir den altså for lav, men alt dette påvirkes selvfølgelig også av høyden på stolen. Jeg er rimelig fleksibel, men har merket meg at for å jobbe best mulig i de lange øktene, bør jeg sitte godt inntil bordet og rett på. Altfor ofte sitter jeg delvis vendt til den ene siden, som om jeg må være klar til å sprette opp på ett sekunds varsel uten først å måtte flytte stolen. I utålmodighetens tid er dette muligens mer typisk enn vi tenker over, i tillegg skal det gjerne multitaskes for å gi følelsen av en effektiv arbeidsdag. Arbeidshøyden blir muligens ikke like viktig hvis vi sjelden makter å sitte stille. Jeg gjorde det samme på gamlejobben, så det skyldes nok heller en viss iboende rastløshet enn arbeidsbordet. Når jeg har hentet meg kaffe, ikke må på do, ikke venter besøk, ikke må ut om litt, og er fysisk opplagt kan jeg nok innta en bra sittestilling, jeg også.

En annen uvane jeg har lagt meg til er at tastaturet ligger et stykke inn på bordet. Dermed må jeg strekke meg litt hvis jeg ikke sitter korrekt, og det er nok ikke så bra. Det er lett å påføre seg vond skulder eller nakke om det pågår over tid. Dette henger også igjen fra gamlejobben, hvor jeg gjerne måtte ha dokumenter på bordet mellom meg og tastaturet. Her på hjemmekontoret er det meste papirfritt, men jeg liker å notere på små lapper, så det finnes gjerne noen notater foran eller like ved tastaturet. Kanskje jeg burde prøve med tastaturet nærmere bordkanten, jeg tror det er en bedre posisjon ihvertfall for de lange skriveøktene.

Jeg må vel også nevne at bordet har tre skuffer fulle av gamle minner (les: Rot), og det er jo mildt sagt bortkastet plass. Da jeg inntok hjemmekontoret på heltid hadde jeg en slags drøm om å rydde i alle skuffer og skap - men det har jeg ennå ikke tatt meg tid til. Det slo meg at jeg jo knapt har bruk for skuffene, hvorfor skulle jeg da bruke tid på å rydde i dem? For hva skulle jeg legge i dem, liksom? Konvolutter, brevark, strikk, disketter? Ingenting av dette finnes på kontoret mitt, jeg sender jo aldri brev. Det rotet som ligger oppå skrivebordet får ikke plass i skuffene, som er nokså lave, dessuten er det stort sett ting som jeg sannsynligvis aldri vil få bruk for igjen. Det eneste jeg ser for meg å legge i skuffen er printerpapir samt noen sånne duppeditter for å logge inn i nettbanken.
Er det faktisk sånn at moderne skrivebord normalt designes uten skuffer? Plassen brukes kanskje til heller til PC-en?

Når jeg først har tatt tak i kontorpulten, kan jeg jo nevne at jeg noen ganger jobber på laptop andre steder i leiligheten. Ikke veldig ofte, men det hender. Noen ganger er det greit å flytte seg vekk fra den vante arbeidsplassen, pluss at jeg da ikke har nettilgang, som jo er en stor tidstyv. Spisebordet er nok alternativfavoritt, både hjemme og i feriehuset, der er også bordhøyden tilnærmet perfekt.

Så, skal jeg forandre på noe? Omlakkering av den øverste hobbyplaten blir ikke aktuelt da det vil bety flere dager uten arbeidsplass, og heller ikke er veldig viktig. Men jeg kan rydde plass i én skuff til de kontorgreiene jeg bruker mest, og så kan de andre to skuffene pakkes fulle av de gamle minnene. Det viktigste med tanke på bedre skriveøkter og mer produktiv kreativitet er nok å sørge for at jeg sitter rett på tastaturet og lærer meg å finne roen.

Hvordan jobber du? Har du fast kontorplass, eller flytter du deg litt rundt om? Er du fornøyd med arbeidsbordet ditt?

2 kommentarer:

  1. Heisan! Litt sen tilbakemelding her. Utrolig at du har hatt skrivebordet ditt så lenge, da! Du har nok tatt godt vare på det! Jeg sitter stort sett ved skrivebordet når jeg arbeider, men bruker kjøkkenbordet til avlastning, jeg sitter gjerne der når jeg leser korrektur i manus, for å få en avveksling fra PC og skrivebord en stund.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jepp, det er vel ikke helt normalt å bruke "barnemøbler" livet ut, men jeg tror nok at bordet var litt stort da jeg fikk det, kanskje mer en ungdomspult. Ikke helt den type skrivebord man ser for seg i et forfatterkontor, men har faktisk aldri vurdert å bytte det ut. Jeg tager hvad jeg haver, osv :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]