23. august 2018

Å skrive for skrivingens skyld

Skriver du for å skrive, eller for å bli publisert? Tanken vender stadig tilbake, hva om jeg greide å skrive mer for skrivingens egen skyld, og mindre med tanke på at teksten skal resultere i et salg, eller i hvertfall komme til nytte senere?

Altfor ofte starter jeg å skrive en ny novelle fordi det er lenge siden sist jeg solgte en tekst, eller rett og slett fordi jeg ser at jeg snart trenger den inntekten et eventuelt salg vil gi. Det betyr et visst selvpålagt tidspress, og hvis jeg ikke engang har en grei idé å starte med, kan det bli dager med rådville økter over tastaturet hvor jeg egentlig ikke får til noe som helst. Etter hvert pleier det jo å løsne, jeg får på plass et plott og kan endelig skrive ut teksten på et litt mer detaljert nivå. For jeg starter helst med de litt større linjene i en tekst, fyller på med beskrivelser og replikker, for helt til slutt å krydre med finjusterte adjektiver og andre vakre ting. Det siste gjerne i forbindelse med at tekstens lengde jo også skal tilpasses en viss mal og lengde som jeg vet at ukebladet ønsker.

Alt i alt er det en ganske strevsom affære, det å starte skrivingen uten den ideen som bør ligge til grunn. I verste fall har jeg skrevet nokså mye når plottet omsider faller på plass, og mye av det passer ikke allikevel. Mye må skrives om, kanskje må flere avsnitt strykes.

Det ville vært så mye greiere å skrive jevnlig, også om enkelte skriveøkter var veldig korte. Skrive ofte nok til at jeg ikke rekker å falle ut av det gode sporet. Jeg vet jo at jeg kan, men ofte bruker jeg ufattelig mye tid og energi på å komme igang. Nå tenker jeg ikke på den berømte boblen, bare den helt greie arbeidsøkten. Ukebladnoveller er ikke nødvendigvis like krevende som romanmanus, selv om det også finnes en rekke likhetstrekk. De trenger ihvertfall ikke å gå like dypt, og det er ikke plass nok til å dvele særlig lenge ved de forskjellige momentene. Men når teksten må være kort, blir gjerne de litterære grepene tydeligere, og det krever en egen tøtsj å sy det sammen på rett måte. Lar jeg det gå lang tid mellom hver skriveøkt, bruker jeg desto lengre tid på å komme inn på dette sporet igjen.

Derfor tror jeg altså at det ville vært en bedre løsning for meg å skrive litt hver eneste uke. Selv om jeg nettopp har solgt to noveller, og derfor bør vente litt med å sende inn flere, er det jo ingenting i veien for å skrive nye fortellinger som kan selges senere. Om tre måneder, eller kanskje til neste år. Det ville vært helt fantastisk å ha skuffen full av ferdige - eller nesten ferdige, tekster å plukke fra!

Opptil flere ganger har jeg bestemt meg for å skrive en ny novelle hver uke. Hvis ukedagene er travle sånn at jeg ikke helt finner roen, kan jeg bruke helgen. I verste fall kunne jeg ihvertfall rydde plass til en time - selv om det ikke er nok til å skrive en hel tekst, er det kanskje nok for å holde fokus på skrivingen. Når jeg er i skrivemodus kan jeg få til en rimelig grei tekst på 5-6 timer, kanskje med et lite tillegg for redigering i etterkant. Da ville jeg skrive for skuffen, uten å tenke altfor mye på salg, og innimellom kunne jeg også ha skrevet mer eksperimentelle tekster som ikke passer for ukebladene. Med produksjon av 52 noveller pr år - ok, si 40 da, så slipper jeg å jobbe i feriene - så ville det vært null problem å sende et par tekster til vurdering sånn omtrent annenhver måned. Med en så god kustus, ville det faktisk vært nok å fokusere på novelleskrivingen i noen utvalgte perioder hvert år, og heller rydde plass til andre skriveprosjekter resten av året. Med en novelle hver uke ville det faktisk vært nok å fokusere på å skrive noveller i 3 måneder pr år! For målet mitt har hele tiden vært å selge 12 noveller pr år. Det greide jeg nesten det første året, men siden har målet vært langt unna fordi det har gått for lang tid mellom produksjonsøktene mine.

Alt dette koker egentlig ned til at jeg dessverre skriver for å selge, heller enn for å skrive. Jeg skulle ønske jeg fokuserte mer på sistnevnte. For å utvikle språket og stemmen min, kanskje for å ta opp et viktig tema, for å skape universer av karakterer og hendelser som kunne fenge flere enn meg selv. Det blir som nevnt annerledes å skrive på større manus. Når jeg jobber med vitenskapsromanen tenker jeg mer på teksten enn på publisering, men prosjektet er så annerledes enn novellene at det blir vanskelig å sammenligne.

Hva med deg? Skriver du for å utvikle skrivingen din, eller for å bli publisert?

8 kommentarer:

 1. Hei på deg! Det var hyggelig å lese et blogginnlegg fra deg igjen. Til spørsmålet ditt vil jeg si: begge deler. Eller du kan bytte ut "publisert" med "lest". Jeg ønsker jo at tekstene mine skal møte noen, og at disse noen skal like det de leser.
  For øvrig ser jeg på skrivingen min som en evig læreprosess. Hver ny ide jeg begynner å kna på, blir som en helt ny opplevelse. Kanskje fordi "stemmen" er ny hver gang?
  Nå har det vært minimalt med skriving for meg, veldig lenge. Jeg håper på en inspirert høst, uten altfor mye annet som skjer og som lokker meg vekk fra tastaturet. Kan jo ønske deg det samme, kanskje?
  Synes forresten det høres mye ut med en novelle per uke. Men lykke til med et hårete mål ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, har vært stille her lenge nok nå :) Jo, det er så klart viktig å bli lest også, det bør jo være hovedgrunnen til at vi skriver. Når jeg skriver 1 novelle pr uke, så er det basert på at jeg jo har nesten hele uken til rådighet, og det ville betydd at jeg fortsatt kan bruke halve uken til andre aktiviteter. Ser at det kan høres mye ut, men jeg tror på at ideene kommer raskere hvis jeg holder tastaturet varmt. God helg :)

   Slett
 2. Hei! Da jeg leste blogginnlegget, tenkte jeg at det er mest riktig å svare begge deler, altså både for å utvikle skrivingen og å bli publisert. Jeg ser nå at Randi har svart det samme. Jeg synes også at en ny novelle hver uke høres mye ut, men det er nok veldig forskjellig hva man får til, og hvordan og hvor mye man jobber med dem. Jeg ser du har gjort deg mange interessante tanker om dette temaet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for kommentar. Jo, det kan høres mye ut, men som jeg kommenterte over så har jeg jo hele uken å ta av. Dessuten ville det jo ikke vært noe problem om jeg noen ganger trengte feks 2 uker på å ferdigstille en tekst. Fristene setter jeg jo selv, og jeg ville uansett aldri sendt fra meg mer enn 2 tekster pr måned. Tror vel at det også er i meste laget mtp at fictionansvarlig jo mottar stoff fra veldig mange, både nye og etablerte, og det er nok en grense for hvor mange noveller de kan kjøpe fra hver enkelt. God helg!

   Slett
 3. Jeg skriver for håndverkets skyld. Fordi noe i meg trenger utfordringen og kreativiteten, fordi jeg finner glede i å gradvis mestre de små elementene og samle disse. Det er svært lenge siden jeg har vært på trykk, så jeg får lite tilbakemelding om dagen, men slike perioder fins også.

  Du er jo veldig produktiv, synes jeg. Har lest bloggen, selv om jeg ikke har vært superaktiv på lenge. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Susanne! Det høres jo ut som om du har et godt fokus, håper jeg finner roen til å komme dit en dag! Selve skrivingen kan lett kjennes litt meningsløs de gangene jeg går for kjapt fram. Lykke til med skrivingen din!

   Slett
 4. Det ryktes i skrivemiljøet at norske ukeblader ikke lenger tar imot noveller. De har avtaler med utenlandske leverandører og tar til takke med det de får fra dem, som sikkert er billigere enn norskproduserte noveller. Så hvis du når målet ditt og får skrevet 40-52 noveller i året, har du noen som er interessert i å publisere dem?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jean-Louis! Du har nok rett i at det er blitt vanskeligere å selge til ukebladene. Selv om jeg ennå føler at jeg har grei kontakt, virker det litt trangere i døren. Jeg har ingen mulighet til å selge 40-52 noveller i året. Målet er å selge 12 pr år, men å skrive mange flere "for skuffen". Det ser imidlertid ut til at jeg skal være fornøyd om jeg greier å selge 10 i år, dels fordi det er litt vanskeligere å nå fram, men også fordi jeg i lengre perioder ikke har gitt skrivingen så mye tid som jeg skulle ønske.

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]