20. april 2018

Lese mer

Jeg innrømmer det motvillig - jeg leser altfor lite!

Siden jeg jobber med et par romanmanus som jeg drømmer om at et forlag en vakker dag skal se nærmere på, burde jeg helt opplagt investert mye mer tid i å lese hva andre har skrevet.

Så i februar benyttet jeg meg av de gode tilbudene på årets Mammutsalg. Bøker av etablerte forfattere til en hundrings eller litt mer, noe selv en på sparebluss kan ta seg råd til. Et håp om å bli inspirert til å skrive mer og bedre. Ulike sjangre for å få litt bredde i skoleringen. Men er det så enkelt at hvis man bare skaffer seg noen bøker så leser man automatisk mer enn før?

Når jeg jobber med egne større prosjekter unngår jeg å lese noe særlig, fordi jeg er redd for å miste grepet om den stemningen og fortellerstemmen som jeg har forsøkt å etablere. Jeg har lest et par tilfeldige sider i tilfeldige bøker, mest for å la meg overraske over et ordforråd eller et språk som er svært ulikt mitt eget. Jeg har tenkt at to sider ikke er nok til å røske meg ut av den stemningen jeg befinner meg i. Men nå har jeg kommet fram til at hvis teksten min så lett lar seg påvirke, er sannsynligvis stil og fortellerstemme neppe solid nok uansett, og må jobbes mer med.

Det er uansett mye god skolering i å lære fra de etablerte. Hvordan balanserer de indre og ytre handling? Hvordan flyter språket, hvor detaljert beskrives miljøet? Hvordan introduseres karakterene, og hvordan hintes det om hvilken retning historien vil ta? Hvor kortfattet kan man faktisk være hvis man bare ordlegger seg med litt kløkt? Det meste som jeg lurer på vil jeg sannsynligvis få hjelp til å finne svarene på, hvis jeg bare leser litt mer.

Jeg hadde tenkt å lese to av de nyankomne bøkene, og spare resten til senere, eller kanskje også gi bort noen. Men jeg skal innrømme at ingen av de seks titlene ble med meg til feriehuset nå i påsken. Nei, de ligger fortsatt godt beskyttet i esken som jeg mottok dem i.

Så blir de kanskje sommerlektyre istedet?

Hva leste du selv i påsken?

4 kommentarer:

  1. Hei på deg - her var det mye jeg fikk lyst til å kommentere :-)
    Til spørsmålet om man leser mer om man eier flere bøker, så er svaret nei for min del. Det som fungerer best for meg er å låne bøker på biblioteket. Så lenge jeg har en forfallsdato "hengende over meg" så fungerer det som et lett press for å bli ferdig med bøkene jeg velger å lese. En del av bøkene jeg gir meg i kast med er det ventelister på, da MÅ jeg bli ferdig innen fristen. Alle de andre kan jeg forhåpentligvis forlenge en periode eller to - ja, for leselysten får meg til å låne en god del flere bøker enn jeg egentlig har tid til å lese.
    Så har jeg alltid syntes at bøkene jeg finner på biblioteket er mer spennende enn de jeg har stående i hyllene hjemme.
    Det er noen forfattere og noen typer bøker jeg gjerne kjøper, men for det meste låner jeg. De fleste bøkene leser jeg bare en gang, og jeg leser såpass mye - og såpass stor del av titlene er nye og relativt dyre - så jeg synes ikke jeg har råd til å kjøpe alt jeg leser.

    Angående om man bør lese mye for å bli en god skribent: De fleste rådene jeg har hørt/lest går på nettopp det - les masse - store mengder og mange ulike typer tekster og forfattere! Men jeg har også hørt enkelte forfattere si at de leser minimalt av hva andre gjør, enten de er redd for å plagiere, eller de rett og slett ikke vil bruke av sin dyrebare tid på det andre har laget.
    Jeg har alltid lest mye. Ikke med den hensikt å trene eller bli god til å skrive, men bare fordi jeg elsker å lese. Å lese er trøst når jeg føler meg ensom. Å lese gir meg opplevelser når jeg er avskåret fra å delta i noe selv. Å lese er som å ha med seg en fargerik, stadig varierende parallell verden, rett og slett en berikelse i livet. Jeg kan nok si jeg er avhengig av å lese bøker. Hvis jeg en dag ikke skulle klare å lese mer, ville det betydd sorg og savn.
    Man kan sikkert bli god til å skrive uten å lese så veldig mye. Men man må ha en viss trening i lesing, eller ha blitt god på å kunne lese kritisk. For etter at man har skapt en tekst, må man kunne gå tilbake til den, og da med et kritisk blikk. Eller et bevisst blikk, om du vil. Man må kunne skille klinten fra hveten.
    Så bør man kanskje finne ut - gjennom å lese andres tekster og øve på å skrive selv - hva slags litteratur man foretrekker og ønsker å skape selv. Finne ut hvilken smak man har, eller på hvilken hylle man tenker det passer å rigge seg til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi, jeg har glemt å takke for flott kommentar! så nyttig for meg å lese andres tanker om dette temaet! Ja, kanskje jeg burde låne istedet for å kjøpe. Jeg greide jo å lese flere bøker rimelig kjapt da jeg gjorde research til vitenskapsromanen - det skyldtes helt sikkert innleveringsfristen.

      Slett
  2. Hei! Mye interessant lesning her, både i blogginnlegget ditt, og i svaret til Randi. Jeg er nok litt som deg, Hr. Kreatur; at jeg ofte tenker på at jeg leser for lite. Det jeg leser er ofte magasiner, om skriving vel å merke, men likevel. Jeg hadde faktisk planer om å begynne (eh, begynne om igjen) på en bok som har blitt liggende alt for lenge, nå i helgen. Jeg har ikke startet på det prosjektet enda, men så er jo ikke helgen over enda heller... Har også et artikkelprosjekt jeg arbeider med for tiden som skal leveres innen en viss tid, så jeg har vel prioritert det, ja...

    Og nei, jeg leser ikke mer om jeg har flere bøker. Absolutt ikke. Jeg har mange bøker, og flere som ikke er lest ennå. Jeg kjente meg igjen i det Randi sa om at jeg er flinkere til å lese lånte bøker, av den grunn at de skal leveres tilbake. Lånte mye på bibliotek før i tiden, det gjør jeg ikke lenger. Det blir mer hvis jeg låner av familie eller venner. Har også en sånn greie med at bøker jeg har tenkt å kommentere eller skrive om, blir prioritert, da har jeg jo en god grunn. Jeg har også noen forfattervenner, og deres bøker ligger ofte øverst på listen, fordi jeg blir jo veldig nysgjerrig, og synes jeg må kunne svare dem på hvis de spør hva jeg synes, og om jeg har lest boken :-)

    Lykke til med lesing (og skriving)!

    Jeg har i det siste hatt en ide' om et blogginnlegg jeg skal skrive om en bok snart (håper jeg), men da må jeg altså lese boken først :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fin kommentar! Så er jeg ikke alene om å ha uleste bøker liggende. Det er litt rart egentlig, for jeg kjøper jo bare noen få bøker hvert år, og da velger jeg jo titler som appellerer til meg og som jeg *tror* jeg kommer til å lese, ellers ville jeg jo ikke ha kjøpt dem. Så hvorfor er inspirasjonen større når jeg ser boken i bokhandelen, enn når jeg holder den i hånden? Et mysterium det der... :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]