4. juni 2017

Flytting av skrivefokus

Takk for gode innspill vedr skrivevegringen min i forrige innlegg. Det ble plutselig noen stille uker her på bloggen, men jeg har ikke gravd meg ned i frustrasjonene over å ikke få god nok fart på visse skriveprosjekter. Derimot har jeg motvillig tatt noen ukers mental pause fra «vitenskapsromanen», og faktisk var det ganske enkelt å fokusere på noe helt annet ettersom jeg har vært i feriehuset for bl.a. å gjøre klar for ny sommersesong. Hvert år er dette en veldig trivelig begivenhet, men med mye utejobbing og aldri nok tid til å få gjort alt det som står på den uendelige todo-listen.

Hjemmet uke 16. Illustrert av Lena Ásgeirsdottír.
Litt skriving ble det også tid til, sånn på kvelden etter at dagslyset forsvant. Jeg har vært nødt til å ta meg sammen vedrørende ukebladnovellene. Hittil i år har jeg nemlig bare jobbet med det store manuset, og jeg har vært litt redd for å flytte fokuset over på andre fortellinger. Jeg har tenkt at jeg kommer til å miste følelsen for det store prosjektet hvis jeg skriver på noe annet som krever innlevelse og fokus på nytt plott og med nye karakterer. Av samme grunn har jeg heller ikke lest noen bøker på lenge, jeg vil gjerne begrense meg til mitt eget univers litt til. Men så er det dette med inntekter da - jeg tjener jo ingenting på et romanmanus som sannsynligvis aldri når helt fram, mens novellene ihvertfall kan gi meg en viss løpende inntekt. Men da må jeg jo selge, og det innebærer at jeg først må skrive. Ergo må fokuset mitt flyttes bort fra det store prosjektet om jeg vil eller ikke.

Jeg har heldigvis liggende flere utkast til noveller som jeg jobbet litt med i fjor, men enten ikke fikk solgt eller ikke skrev ferdig. Det er to sånne jeg nå har jobbet en del med, og håpet er å selge i hvertfall den ene. Det er litt rart, men nå som jeg har hatt så lang novellepause er det litt som å starte på bar bakke igjen, jeg har mistet mye av troen på at jeg kan få det til. Litt som om jeg har glemt hvordan det skal gjøres, selv om jeg jop vet at det bare er å kjøre på. Samtidig merker jeg heldigvis at jeg lettere ser elementer og virkemidler og alt det der, og på en måte er jeg nok også tryggere på hvilke endringer jeg bør gjøre i de gamle tekstene. Noe erfaring har jeg jo opparbeidet meg etter to år som publisert novelleforfatter.

Nå passer det veldig fint med pinse og langhelg. Et par ukers opphold i feriehuset betyr at jeg ikke har vært tilgjengelig for statistoppdrag, så nå som jeg er tilbake i byen prøver jeg jo å sikre meg noen jobber før sommerferien er over oss alle. Nå i pinsen er det rolig også på den fronten, og jeg kan lettere konsentrere meg om å skrive.

Forresten, jeg fikk overlevert en liten bunke ukeblader fra feriehusnaboen, og da fant jeg min egen novelle «Somlekopp» som stod på trykk i Hjemmet i uke 16 (bildet).

God pinsehelg!

4 kommentarer:

 1. Hei! For å starte med det siste du nevnte; Hadde du ikke fått beskjed fra bladet om at "Somlekopp" skulle komme på trykk? Litt rart å måtte finne det ut tilfeldig...? Men gratulerer så mye, så kjempeflott!

  Jeg skjønner godt at du vil satse mer på novellene når den delen av skrivingen ser ut til å gå så bra! Og jeg lurte på, er du like spent hver gang, eller er det sånn at du begynner å kjenne bladet og vet hva de sikkert vil ha? Og når du sender inn en ny novelle, henviser du da til tidligere publiseringer hos dette bladet i følgebrevet? Litt nysgjerrig :-) Stå på med novellene! Dette virker det som du er god på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Litt sen, travle dager her. Jeg visste at novellen ble trykket, selv om jeg ikke fikk beskjed fra forlaget. Nå som jeg har hatt mange på trykk er det ikke lenger så viktig for meg å se alle i bladet, men det er jo artig en gang i blant.
   Og ja, jeg er like spent hver gang jeg har sendt inn en ny novelle. Selv om jeg vet mer om hvordan tekstene bør være, er det ikke alltid jeg greier det på første forsøk. Dessuten liker jeg å strekke sjangeren litt og får jeg en litt rar idé, prøver jeg meg. Noen ganger funker det, men ikke alltid. Så du kan si jeg er akkurat like skjelven når jeg åpner epost nå som da jeg var helt fersk :)
   Siste spørsmålet - nei, jeg henviser aldri til tidligere publiserte tekster. Har jo etablert god kontakt og de vet hvem jeg er. Forøvrig tror jeg nok at hver enkelt tekst vurderes uavhengig av tidligere publiseringer. Hvis jeg var helt ny, kunne kanskje tidligere salg til annet blad gjort fiction-ansvarlig litt mer interessert og nysgjerrig, men jeg tror nok at alle innsendte tekster får en sjanse uansett :)

   Slett
 2. Skulle til å spørre om akkurat det samme som Gro spurte om, så da skriver jeg heller bare Ha en flott dag videre! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hildur! Takk for hilsen uansett :) Og håper du finner svar i det jeg postet over. Fin dag!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]