Ja, det gikk som det måtte gå. I innspurten må jeg erkjenne at jeg nok har tatt meg vann over hodet: Det er mye vanskeligere å skrive en novelle enn jeg trodde.
Det vil si, førsteutkastet trenger ikke å ta så lang tid hvis ideen har hatt litt tid på å modnes, inspirasjonen er der og det ikke er så mye annet som forstyrrer. Men jeg vil jo gjerne at teksten skal holde mål, og det er all flikkingen som er tidkrevende.
Det er en hverdagsnovelle som snart sendes avgårde, og første mål blir nok ukebladene. Jeg trodde at ukebladnoveller er nokå enkle å skrive, men det viser seg altså å være helt feil. Det er veldig mye som skal klaffe selv om hendelsesforløpet er kort og persongalleriet bør være begrenset. I en novelle kan jeg ikke grave så dypt i karakterenes personlighet og fortid som jeg gjerne vil, og det er ikke plass til kompliserte plott. Det er heller ikke plass til detaljer om husets interiør, bussjåførens oppvekst eller hvordan tettstedet utviklet seg til det det er i dag. Historikeren i meg elsker jo å spinne på det som var for lenge siden - å knytte nåtid opp mot fortid. Å tegne detaljerte karakterer som er som de er fordi besteforeldrene var sånn og sånn. Å ikke bare fortelle at sofaen er rød, men også hvorfor eieren valgte nettopp den fargen. Sånne detaljer er det begrenset plass til i en novelle, i alle fall om de ikke gjelder historiens hovedtema.
For historien trenger et stødig fokus, og da blir det meste annet nærmest som støy. Detaljer pakkes inn i beskrivelser som ofte har flere funksjoner. Replikkene er best hvis de både uttrykker personens standpunkt, sier noe om karakteren og dessuten røper litt om omgivelsene eller forholdet til andre karakterer i novellen - vel og merke uten at det blir for opplagt. Det er krevende å skrive løst og ledig, men samtidig kort og konsist.
Så altså, det gjenstår en hel del jobb, men jeg er snart i mål! Det må vel snart bli slutt på at hver justering avdekker to nye forbedringsmuligheter. Før eller siden må jeg sette punktum. Planen er nå å bruke helgen til siste finpuss, og så kontakte et ukebad på mandag - et par dager etter skjema.
Fortsettelse følger...
Det blir spennende å se hvordan dette går. For min del har jeg erfart at all tekst trenger å modnes, det hjelper ikke at teksten er relativt kort og dermed oversiktlig. Hvis jeg legger vekk en tekst en stund, slik at jeg virkelig får kommet meg ut av den og får litt avstand, så vil jeg nesten alltid, når jeg tar teksten fram igjen, oppdage mye jeg vil endre på.
SvarSlettMen vi er forskjellige. Det kan være at du greier å få en tekst opp til et mye høyere "ferdignivå" i selve skaperøyeblikket, eller hva vi skal kalle det, enn hva jeg klarer. Og kanskje treffer du blink i forhold til hva ukebladene etterspør. Jeg tror nemlig de har klare formeninger om hva leserne deres vil ha.
Masse lykke til!
Hei igjen, og takk for innspill! Jeg er 110% enig i at en tekst bør modnes. Jeg kommer til å jobbe på den måten framover. Nå handler det mest om å komme i gang med "produksjonen", og også om å ta første kontakt med et blad. Det siste er nemlig en terskel for meg, og jeg regner jo med å få den første novellen i retur med et "sorry, Sam" - uansett hvor lenge den har modnet. Etter at jeg har sendt inn, kan jeg jobbe med nye noveller og etter en stund også ta fram igjen den første.
SlettOg ja, det blir nok litt greiere hvis jeg knekker koden for hva ukebladene vil ha. Regner egentlig ikke med å teffe blink på første forsøk, men håper tilbakemeldingen kan bli litt mer enn en halv setning.
Godt tenkt. Det er et sted å begynne. Er litt imponert over at du klarer være så målbevisst, ser deg ut konkrete delmål som ikke innebærer å gape over for mye om gangen. Skulle ønske jeg var like strukturert ;-)
SlettÅh, ingen grunn til å være imponert... det er lett å være stor i kjeften i et blogginnlegg, og så kaste bort resten av dagen på tull og tøys, uten å få gjort særlig mye med det jeg blogget om :) Men delmål må jeg ha, særlig fordi jeg jo ikke er helt sikker på hvordan det store målet ser ut.
SlettHei! Veldig spennende med novellen du arbeider med, da! Og ja, det hjelper å la teksten modnes. Legg den vekk, helt vekk, og tenk på noe annet. Når du så tar den frem igjen, ser du kanskje åpenbare poenger eller mangler som du så deg blind på til å begynne med. Sånn gjør ofte jeg det i allefall, og det fungerer! Jeg finner ofte både åpenbare oppbygningsfeil og skrivefeil på den måten. Lykke til!
SvarSlettHei og takk for gode råd! Jeg gleder meg til å lage meg en god rutine for skrivingen. Akkurat nå er jeg superglad for endelig å være i gang :)
SlettLykke til! Om du skulle få novellen i retur håper jeg den kommer med noen konstruktive kommentarer om hva ukebladet faktisk ønsker, - så har du en pekepinn til neste novelle :-)
SvarSlettHei Skriblerinnen! Takk for lykkeønske! Ja, jeg håper på en sånn pekepinn, det er viktig for veien videre.
SlettLykke til med skrivingen, og ukebladene! Jeg har skrevet for Hjemmet en stund, og kan skrive under på at ukebladene stiller krav til det de kjøper. Det er ikke bare å krote sammen en tekst og håpe på det beste. Og hvorfor skulle de levere leserne sine dårlige noveller, det ville jo være å ikke ta leserne på alvor.
SvarSlettNå er det jo - etter min smak - ikke alle noveller og serier i ukeblader som er like bra, men innimellom finnes gullkorn også her.
Min erfaring etter tre år som novelle/romanskriver for ukeblader, er at all skrivingen jeg gjør, fører til bedre skriving neste gang. Å skrive = å skrive bedre. :)
Vi får være glade for at bladene stiller krav, det er jo ikke noe stas å skrive for noen som trykker mye dårlig stoff. Leserne ville vel forsvunnet også. Selv om det nok blir litt kjedelig å få noveller i retur, blir det en del av utviklingen hos den som skriver.Jeg har egentlig god tid og er innstilt på at det nok blir mange runder før det sitter :)
Slett