12. april 2014

Påskeprosjekt: Skriv en kort novelle på 60 minutter

I påsken får jeg godt med tid til å lese og skrive, og dermed har jeg planlagt en aldri så liten utfordring! Dette er et prosjekt som kanskje du også vil bli med på?

Jeg skal utfordre meg selv på å skrive en kort historie på tid. I løpet av 60 minutter, sammenhengende, skal jeg lage plott, definere karakterer og sted, og skrive en kort historie. Jeg aner ikke om det er mulig, men det kan uansett bli en artig øvelse :)

Det er lov å bruke gamle ideer og kanskje også bygge på karakterer som allerede er mer eller mindre formet, men det er ikke lov å basere seg på tekst som er skrevet tidligere. Teksten skal være helt ny.

Jeg planlegger å kjøre tilsvarende opplegg 3-4 ganger i løpet av påsken, men bør vel begrense meg til én økt pr dag sånn at det blir mulig å tømme hodet og gjøre litt nytt tankearbeid mellom hver historie.

Målet er vel så mye å tvinge meg selv inn i en produktiv situasjon, som å skrive en god historie. Dessuten tror jeg det er mindre skummelt å dele resultatet når alle jo vet at det neppe er mulig å skrive en perfekt novelle på bare 60 minutter.

60 minutter er ikke mye tid, men jeg synes en sånn utfordring høres spennende ut! En kort novelle trenger ikke mye handling, det er kanskje dessto viktigere å gå inn i karakterene på riktig måte, beskrive deres motiver og tanker gjennom små handlinger og dialog - på en troverdig og hensiktsmessig måte. Det er jo heller ikke tid til research, så det bør holdes enkelt. Det trenger ikke å være et detaljert plott, f.eks. kan et hverdagslig valg i en helt vanlig persons liv gi utallige muligheter for en så kort og grei novelle.

For min del kommer jeg til å bestemme meg for et klokkeslett når startskuddet skal gå, og timene før kan det kanskje få svirre noen tanker om historien i bakhodet. Men jeg har ikke lov til å notere noe før start, og da tenker jeg å bruke 10 minutter til å notere stikkord for historieforløp og oppbygging, 10 minutter for å definere hovedkarakterene, og så 40 minutter til å skrive ut historie og dialog. Mobilens alarmfunksjon blir nok nyttig. Tiden det tar å publisere teksten på bloggen kommer selvsagt i tillegg, men bortsett fra opplagte skrivefeil har jeg ikke lov til å renskrive eller redigere teksten når den legges ut.

Tar du utfordringen? Skal vi dele en historie hver i løpet av påsken? Legg gjerne igjen en lenke til din novelle i kommentarfeltet under.


Uansett - ønsker deg en god påske!

3 kommentarer:

 1. Waah, så spennende prosjekt!
  Jeg er ikke i tvil om at dette er mulig. Dog, jeg personlig skriver så tregt at det ikke er mulig. Jeg klarer vel kanskje å skrive en side på 6o min. Ha ha.

  Blir en veldig kort novelle det da ;)

  Lykke til!

  SvarSlett
 2. Dette høres spennende ut! Jeg må tenke litt på det der, kanskje jeg hiver meg med i løpet av påsken:-) Jeg har vært med på det å skrive på tid, i forbindelse med skrivekurs. Det var veldig spennende, men jeg følte det ble veldig "råmanus", det ble ikke tid til å gå igjennom og rette. Men spennende og interessant, helt klart! Lykke til!

  SvarSlett
 3. Men så kjekt at dere likte utfordringen! Det er lov å ta det som en påskeøvelse selv om dere ikke publiserer resultatet.
  Lithanna: Og kanskje er én side nok :)
  Gro Jeanette: Jeg tror nesten du kommer til å kjøre flere runder sånn som jeg :)

  SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]