6. oktober 2017

Rapport 3. kvartal 2017

Jammen flyr månedene kjapt forbi i 2017! Hvert kvartal lager jeg en slags rapport, og det virker som om jeg nettopp gjorde akkurat det, men så er det altså allerede et kvart år siden. Jeg er klar over at rapportene ikke nødvendigvis er så spennende for andre enn meg selv, men jeg tror det kan bli greit å kunne se tilbake på noen oppsummerende tanker.

Juli, august og september - kvartalet som tilsynelatende bare ble et merkelig blaff, men når jeg tenker etter så skjedde det jo ganske mye til tross for sommerstille på flere felt. Som frilanser blir det jo ikke ferie på samme måte som da jeg var i full jobb. Nå blir det helst sporadiske fridager hvis det skjer noe spesielt, eller hvis jeg vil belønne meg selv fordi jeg har jobbet bra. De to ukene i feriehuset i august skulle være årets sommerferie, men så endte det jo med at jeg brukte mye av det oppholdet til å skrive.

Først kan jeg si litt om økonomi. Sånn generelt har det gått bedre i år enn i fjor, når kredittkortet forfaller er det litt igjen på konto, imotsetning til i fjor da det typisk var noen tiere å gå på. Jeg har nok ikke hatt så mye større inntekt i år, men det hjalp vel litt at jeg satte opp lønn fra eget selskap fra juli. Ikke rare økningen da, men nå jobber jeg altså en 15% stilling i stedet for 10%, hehe. Jeg liker at en liten bit av tiden min er formalisert på denne måten. Jeg har ellers redusert forbruket mitt i år, tror jeg, spist mindre ute på byen (det er egentlig litt tilfeldig) og nesten ikke kjøpt klær. Ingenting av dette har jeg redusert bevisst, og jeg har egentlig hatt det for travelt til å registrere det før nå. Så langt i år har det heller ikke vært noen uforutsette utgifter, men det kan jo ennå skje mye i siste kvartal.

Jeg prøver å skrive mye, men dette har blitt litt merkelig i hele år, egentlig. Jeg har ikke vært særlig produktiv, og dermed har ikke skrivingen bidratt stort til inntektene heller. Men jeg har kanskje tenkt desto mer på dette med å være forfatter. Da jeg hoppet av fast jobb var jo skrivingen noe av det jeg visste at jeg ville satse på, og da det dessuten gikk rimelig greit med novellene, burde jeg jo ha grepet muligheten til å jobbe jevnt og trutt som novelleforfatter. Men «Vitenskapsromanen» har kommet litt i veien, og også i 3. kvartal brukte jeg mye mer tid på dette store manuset enn på noveller. Jeg har skrevet i rykk og napp, og kanskje ikke strukturert nok, men nå er jeg (nok en gang) nesten i mål. Jeg gleder meg til å bli ferdig, for dette manuset hindrer meg jo i å sette i gang med flere nye prosjekter.

Statistvirksomheten, eller kan jeg snart kalle meg skuespiller, har rullet og gått. Jeg har hatt spennende oppdrag i sommer, og målet om å tjene et par tusen pr måned har stort sett blitt innfridd med god margin. Det ble dessuten flere kontrakter av litt varighet, sånn er jo litt stas for da får jeg følelsen av det er mer jobb enn hobby. Akkurat nå har jeg ingen avtaler og tar det som det kommer. Det ble totalt 16 dager med filminnspilling eller teaterforestilling i 3. kvartal. Jeg oppsøker ikke like mange oppdrag som tidligere, for egentlig er det nok med teateret. Det blir 34 forestillinger på Folketeateret i 2017, og sikkert rundt 15 i 2018.

Nettbutikkene har gått greit i 3. kvartal, omsetningen har stabilisert seg på et vesentlig høyere nivå enn jeg hadde budsjettert med, men det er vanskelig å forutsi salget, derfor følger jeg fortsatt spent med hver eneste måned. August ble overraskende god selv om jeg forventet feriestille, men september ble svakere enn august. Ikke lett å bli klok på dette. Nå har jeg såvidt begynt å sjekke ut om jeg kan markedsføre butikkene på facebook. Hittil har jeg nesten ikke markedsført noe som helst, og det skyldes delvis at jeg ikke har noe nettverk i USA. Det er m.a.o. ikke så aktuelt å markedsføre nettbutikkene overfor norske facebook-venner, litt trøblete det der...

Hva mer har jeg gjort? - Jo, jeg har noen aksjeinvesteringer, som egentlig går ganske dårlig. Men, i september fikk jeg ihvertfall noen veldig gode nyheter, så nå kan jeg muligens være litt mer optimist framover. Jeg bruker lite tid på dette sånn til daglig, og inntjeningen ligger langt under det jeg så for meg for tre år siden.

Helt til slutt, nettannonsene, som jeg har fortalt om tidligere, har skuffet stort. Jeg administrerer ca 10 nettsteder og blogger, men har ikke hatt tid til å oppdatere stort. For august ble det inntektsrekord og jeg var optimistisk et øyeblikk, men september ga bare fire kroner i kassen, så dette "inntektsbeinet" har jeg nå skrinlagt. Internet er fortsatt et spennende sted med mange muligheter for å tjene noen kroner, så kanskje jeg finner andre måter enn de annonsene.

Tja, summen av 3. kvartal er vel at jeg har hatt det bra, angrer fortsatt ingenting, men kan godt bli litt mer produktiv når det gjelder skrivingen. I tillegg har jeg tenkt litt på at jeg bør evaluere flere av målene mine, for det spriker litt i flere retninger. Dette kommer jeg tilbake til nå i oktober. Da får du også vite om jeg får til en skrivetur i vinter...

Fin helg ønskes!

2 kommentarer:

 1. Hei! Jeg synes det virker som det er mye som går bra, ut i fra hva du forteller. Og jeg skulle egentlig ønske jeg var like flink til å oppsummere jevnlig, som det du gjør!
  Litt sen respons fra meg egentlig, men jeg har vært uten PC en liten stund, men er nå endelig tilbake. Stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Gro Jeanette! Jo, det meste har egentlig gått bra, ihvertfall bedre enn jeg håpet på. Og da må jeg jo være fornøyd. Samtidig klør det litt etter å prøve flere utfordringer, for kanskje jeg kan få til mer hvis jeg bare prøver? Gratulerer med ny data, regner med at du deler litt etter hvert :)

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]