23. september 2017

Høstkribling

Jeg er en sånn person som elsker å planlegge nye prosjekter! Da jeg var skolegutt var det nesten som julaften å få nye skolebøker og splitter ny timeplan - å ta fatt på et helt nytt skoleår. Høsten har for meg vært litt som nyttårsaften er for mange, tiden for konsentrasjon og nye begynnelser. Det er fortsatt om høsten jeg finner mest inspirasjon og legger de gode planene.

Akkurat nå er det september og snart oktober. Kveldene er mørkere, været litt surere, og det blir mye mer innetid. På denne tiden er det typisk at jeg lar meg fange av alle slags ideer og prosjekter. Det er gjerne om høsten jeg henter fram tankegods som jeg lenge har forsøkt å legge lokk på, for nå kan jeg plutselig, nesten uten at det er planlagt, ta sjumilsteg inn i diverse ideer, og før jeg rekker å tenke meg om er jeg i gang med noe jeg faktisk hadde tenkt å la ligge ennå litt til.

Noen ganger er det feil å hoppe inn i et prosjekt som kunne hatt godt av å modnes mer. Andre ganger ser jeg jo at det er fint å realisere noen ideer, selv om det kan bli litt impulsivt når mye skjer fort. For når jeg først setter i gang jobber jeg effektivt og raskt, sikkert fordi jeg lar ett eneste prosjekt fylle hodet mitt fullstendig. Da har jeg retningen, ser alle koblingene, og ikke minst vet hvor jeg må starte og slutte for at resultatet skal bli bra - jeg jobber målrettet med en helhet uten å gjøre så mange notater som jeg pleier. Det er positivt fordi jeg får gjort mye på kort tid, men kan også bety at jeg mister retningen senere. Hvis inspirasjonen uteblir og gnisten ikke lenger er der helt av seg selv, da kunne det jo vært greit med noen notater...

Nå har jeg mange ideer liggende - det var jo så mye jeg ønsket å prøve meg på da jeg sluttet i jobben for snart tre år siden, men det har også kommet til nye prosjekter underveis. Jeg trodde jeg skulle ha nærmest ubegrenset med tid, men sånn ble det ikke. Å være fri til å skrive akkurat når jeg vil stemmer dårlig med realitetene, for behovet for inntekter styrer dessverre det meste enten man er i full jobb eller ønsker å greie seg som frilans. Det gikk ikke så lang tid før jeg var fanget nesten på samme måte som før. Jeg styrer tiden min litt friere enn før, men ikke så fritt som jeg skulle ønske.

Derfor må jeg forsøke å holde litt igjen nå som det er høst. Hvis jeg setter i gang med nye prosjekter som ikke gir meg inntekt, anvender jeg ikke tiden min smart nok. Det er om å gjøre å velge prosjekter som gir meg den kreative gleden, men som også gir mat på bordet eller ihvertfall kan være med på å åpne nye dører hvor jeg kanskje kan gjøre grei forretning senere.

Av alle prosjektene som har stått på vent finnes flere skriveprosjekter. Jeg er litt redd for at jeg kan komme til å starte et nytt romanprosjekt før «Vitenskapsromanen» er avsluttet. Jeg vet nemlig hva neste store skriveprosjekt blir, og ivrer etter å komme i gang. Men jeg har også andre prosjekter som frister, mye er visuelt og til dels interaktivt. Jeg har lyst til å dubbe film, jeg har lyst til å komponere musikk. Jeg har flere faglige nettsteder som har gått for lut og kaldt vann, men som jeg vet jeg vil ha stor glede av å videreutvikle. Og så har jeg mange ideer til omfattende produkter for nettbutikkene, designer som jeg har satt på vent fordi de vil ta lang tid å lage.

Uansett gleder jeg meg til høsten, for nå kribler det! Er du også produktiv om høsten?

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg kjente meg veldig godt igjen i det du skriver om høsten og nye prosjekter, alt fra nytt skoleår til egne skriveprosjekter. Så spennende at du har et nytt skriveprosjekt! Det vil jeg gjerne høre mer om etter hvert :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, jeg forteller nok litt mer om det etter hvert, men ikke før jeg har sendt fra meg det jeg snart er i mål med. Like før nå!:)

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]