12. mai 2016

Statusoppdatering - 75% ut i permisjonen

Nå er det lenge siden jeg skrev noe om hvordan det går sånn generelt. Jeg har allerede tilbakelagt ett år og seks måneder, og har bare et halvår igjen av min to år lange kreative permisjon. Det nærmer seg tiden for å ta en veldig viktig avgjørelse, men i dag får jeg vel nøye meg med å si litt om hvordan ståa er etter tre kvart fullført løp.

Først av alt må jeg jo si at jeg har det utrolig fint! Jeg trives nok bedre med det jeg bedriver tiden med nå, enn innholdet i en fulltidsjobb med økonomi og administrasjon på dagsordenen. Takket være en haug med statistoppdrag, føles det heller ikke ensomt å tilbringe de fleste dagene alene på et hjemmekontor.

Jeg har kanskje ikke vært så produktiv som jeg så for meg da jeg hoppet ut i dette nye, men jeg kjenner at jeg helt klart er mye nærmere meg selv. Det høres flåsete ut, men jeg tror du skjønner hva jeg mener. Det er litt vittig at mye av det jeg jobber med nå, gjorde jeg tidligere på nattestid - med dårlig samvittighet fordi det jo gikk på bekostning av søvnen. Nå har jeg frigitt nok tid til å fokusere mye sterkere på det jeg vil, jeg bestemmer selv hvilke oppgaver jeg vil prioritere når, og hvor jeg vil jobbe. I vinter tok jeg hjemmekontoret med meg til Spania i 5 uker. I sommerhalvåret jobber jeg likegodt fra feriehuset.

Mange vektlegger friheten min når de lurer på hvordan det går. De tenker nok at jeg kan jo jobbe én dag og ta fri den neste - akkurat som jeg føler for. Men det er jo ikke sånn det funker - jeg jobber hver eneste dag, jeg, også i helgene hvis jeg ikke skal noe spesielt! Jeg jobber faktisk flere timer pr uke nå enn da jeg var i full jobb, men når innholdet kjennes personlig blir arbeidsoppgavene mer lystbetonte. Og fordi jeg har valgt tre-fire ulike arbeidsområder, kan jeg variere litt og stort sett velge å jobbe med det jeg har lyst til.

Skrivingen har hatt stort fokus, men jeg er neimen ikke så sikker på at det er den jeg har brukt mest tid på. Jeg var heldig å få god kontakt med fiction-ansvarlige for flere ukeblader, og har hittil solgt 15 noveller. Endelig har jeg sluttet å følge med på når de kommer på trykk. Det kjennes litt som om jeg har en avtale med noen av bladene, selv om jeg jo ikke har noen kontrakt, og selv om jeg jo vet utmerket godt at det kommer en dag hvor jeg får beskjed om at de vil ta inn stoff fra nye penner, underforstått at jeg er brukt opp.

Jeg skulle nok ha vært kommet lenger med hovedmanuset mitt, den såkalte «vitenskapsromanen». Derimot har jeg jobbet mye med research denne våren, og i dag returnerte jeg de tre bøkene til biblioteket. Jeg står fortsatt på venteliste for den fjerde boken - som jeg tror er mest aktuell for manuset mitt, men nå kjenner jeg at jeg har et godt nok bakgrunnsteppe til å gå løs på resten av skrivingen. Denne uken har jeg prøvd å samle trådene, justere plot, forsterke rammeverket. Målet er å sende fra meg manus rett etter sommeren og det kommer til å bli ekstremt spennende for meg.

Nettbutikkene har hittil tatt mye tid, og inntjeningen har ikke akkurat vært overveldende. Forleden var det nøyaktig ett år siden jeg laget mitt første design, og siden har det faktisk blitt hele 4.674 produkter som tilbys i 3 ulike butikker. Tanken er å skape en inntektskilde som kan gi litt inntekt hver måned, også de månedene jeg ikke lager noe nytt. Salget har gått i rykk og napp. Det kan gå en uke uten salg, og plutselig dukker det opp en stor ordre. På rekordsalget mitt tjente jeg drøyt 72 dollar på salg av et større parti av samme produkt til én og samme kunde. Det første året har jeg hatt 72 salg (hvorav 8 ble kansellert) og tjent til sammen 236 dollar. Det høres stusselig ut, men så vidt jeg forstår er det rimelig bra det første året. Jeg venter min andre utbetaling nå i mai, og har allerede solgt nok til å sikre enda en utbetaling i juli. Målet er å tjene ca 1.000 pr måned - det er nok en stund til jeg gjør det, men utviklingen er positiv.

Som jeg har nevnt tidligere har jeg også plassert en del sparepenger i aksjer. Håpet var å motta utbytter som kunne bidra til det mikroskopiske forbruket mitt. Som du sikkert vet har det gått ganske dårlig med aksjemarkedet, ja raset startet faktisk den uken jeg fikk innvilget permisjonen min. Så her har jeg gjort det dårlig, men håper at det blir bedre tider framover. Kanskje det snur den uken permisjonen er over?

Statistvirksomheten min hadde jeg opprinnelig ikke budsjettert med - jeg hadde ingen anelse om at jeg skulle få så mange oppdrag. Målet er å tjene 2000 pr måned, og det lar seg gjøre ved å ha 4 innspillingsdager, noen ganger færre. Noen av honorarene er skattefrie, så bidraget er litt bedre enn det kan se ut som. Siden jeg oppholder meg i feriehuset i perioder, må jeg regne med å ta mer enn ett oppdrag pr uke når jeg er i Oslo, men det tror jeg skal gå greit. I mai hadde jeg mitt fjerde oppdrag allerede den 5. mai, så nå trenger jeg faktisk ikke å ta flere oppdrag før i juni.

Også annonseinntektene fra diverse blogger og nettsteder har tatt seg opp i 2016, men det er fortsatt snakk om små beløp og uforutsigbarhet. Jeg har AdSense på disse nettstedene, men mange annonser som vises gir bare noen øre i inntekt per klikk. Men plutselig ser jeg at det kommer inn rundt ti kroner for et enkelt klikk, gjerne på et nettsted som nesten ikke har besøk. Jeg vet jo ikke hvilke annonser besøkende får se, så nøyaktig hva er det som trigger de mer lukrative annonsene? Jeg får nøye meg med at det går i riktig retning :)

Arbeidsuken min er altså ganske variert. Jeg har en god følelse av at jeg har fått til å skape meg en ny hverdag selv om det så vidt går rundt økonomisk. Nå i mai forfaller forsikringen, og jeg skal betale så mye jeg greier av en betydelig restskatt. Om bare ti uker må jeg ta det virkelig store valget - skal jeg faktisk si fra meg den faste jobben? Jeg gruer meg virkelig til den avgjørelsen!

11 kommentarer:

 1. Selvfølgelig er det å satse på skrivingen arbeid dersom man ønsker å produsere, lære og vokse. Jeg syens du er modig og flink som jeg har sagt før. Når det kommer til å si fra deg din opprinnlige jobb vil jeg ikke si noe. Her må du gruble og vurdere. Lykke til uansett. :)

  SvarSlett
 2. *Dersom det var den du mente altsp som den faste jobben.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for innspill! Ja, jeg skal nok gruble ganske mye, men er allerede glad for at jeg vurderer alternativene utfra den nye hverdagen min, og ikke utfra den faste jobben. Det blir nok økonomien som bestemmer.

   Slett
 3. Lykke til med valget etter hvert - det nærmer seg faretruende... Skjønner godt at du trives med hjemmekontor og friheten til å legge opp arbeidsdagen som du vil. Og du har flere bein å stå på, det må være en stor fordel om man skal kunne leve av det man driver med. Samtidig kan friheten koste; kanskje føler man seg utrygg og blir liggende våken om nettene med økonomiske bekymringer. Så valgets kvaler er der vel.
  Ønsker deg masse lykke til videre! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi! Ja, det blir nok økonomien som blir avgjørende. Samtidig er det så lite som skal til for at jeg har litt å gå på, og akkurat den biten blir mindre viktig. Heldigvis ennå litt tid igjen.

   Slett
 4. Hei! Veldig fin og omfattende rapport, dette! Jeg kjente meg igjen i det du sa om frihet. Man kan ikke bare ta fri, dersom man har hodet fullt av manusideer! Ikke helt sånn det fungerer, nei! Men det ser ut som du har fått til mange ting på denne tiden - på flere forskjellige arenaer! Skjønner at dette ikke er et enkelt valg. Flere fordeler og ulemper på begge sider, kanskje. Lykke til med avgjørelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette! Jeg må innrømme at jeg ikke har hodet fullt av nye ideer sånn hver dag, men prøver å holde fast på en jobbstruktur sånn at jeg har en vanlig arbeidsdag nesten uansett hvor inspirert jeg er. Det er også mye administrasjon med både nettbutikker og eget selskap, nåhar jeg f.eks. tenkt å få levert næringsoppgave i løpet av pinsehelgen, regner med at det blir noen stille dager da. Skal blogge mer om den kommende avgjørelsen etter hvert. God helg!

   Slett
 5. Hei,

  Jeg tenkte jeg skulle si litt om utviklingen av nettbutikkene om det kan være til noen hjelp for deg. Jeg har ikke så veldig mye mer erfaring enn deg, men jeg har fått med meg 2 julesalg.

  Slik jeg opplever det så er det at julesalget på en måte legger grunnlaget for salget det påfølgende året. I nov/des stiger omsetningen med 4,5,6 ganger det du normalt omsetter for. Og dette gjør at du får bedre ranking på produkter etc. Det er ingen vidunderkur og det går SAKTE fremover.

  Jeg vil tro at når vi kommer over i januar så er du ikke så langt unna målet ditt på kr 1000,- pr måned. (Dersom du leser i forumet er januar omtrent død hva salg angår men det er ikke min erfaring!)

  Selv ligger jeg nå stabilt over 100 dollar pr måned. April var såpass bra at den faktisk ikke var så langt unna desember. 1. Mai "spratt" z-ranken min fra 5 til 6, og det får meg til å tro at rankingen går på salg så lenge butikken ellers er skjøttet bra. Jeg ser på produkter som ikke har solgt at de faktisk har klatret på markedsplassen. Jeg et litt mer usikker om zranken har noen betydning på produkter som faktisk har solgt.

  Så det jeg vil si er at det går fremover selv om det er langt unna den farten vi skulle ønske. Og vi er jo veldig prisgitt hva Z finner på, søking etter produkter som ikke fungerer, produkter som forsvinner fra markedsplassen og så videre og videre.

  Det blir spennende å se hva avgjørelsen din blir!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villniss, og takk for at du deler erfaringer. Veldig nyttig og inspirerende for meg! Ja, zrank og markedsplass etc er et stort mysterium, ser ut til at ingen vet helt hvordan det funker, men fint å se at du får bedre ranking med høyere zrank. To av mine tre butikker er på 5, og jeg tror du har rett i at det skyldes salg, for begge hadde et nokså stort salg før de spratt opp, mens den tredje som ligger etter er min nyeste butikk, og har hatt minst salg så langt. Kanskje tid også er en faktor, at en butikk å være x mndr gammel før den kan klatre.
   Lurer litt på hvor mye nytt du lager, jobber du fast med nye designer hver uke, eller går det i rykk og napp? Det er jo tidkrevende, særlig med all adm som følger med og som ofte kommer brått på pga tekniske endringer.
   Ha en fin 17. mai!

   Slett
 6. Hei igjen,

  jeg jobber hver dag med Z, både med å legge ut nye produkter og med å oppdatere gamle. Jeg har mye design "på vent" så akkurat den biten blir mer sporadisk. Jeg har alltid lagt ut ett og ett produkt, og jeg bruker nok alt for lang tid her. Etter at zranken ble innført sank produktiviteten min drastisk. Men det er helt ok, det. Nå blir hvert eneste produkt pinnet (Pinterest, Wanelo og Tumblr, blogg) Jeg ser overhodet ingen salgseffekt av dette, men jeg tenker det er bra for plasseringen på markedsplassen at linkene er ute i verden. Jeg har også slettet flere tusen produkter så nå har jeg faktisk mindre produkter enn for 1 år siden. Det hjalp forresten ikke på z-ranken å slette produkter, bare så det er sagt :-) Jeg har vært i 5 omtrent siden den ble innført. Så jeg tenker som jeg nevnte før at dersom butikken ellers er ok så er det salg som gjelder. Og kanskje at linkene på produktene er ute? Hvem vet.

  Det med alder på butikken har jeg også tenkt på. Det jeg har lagt merke til er at til å begynne med solgte jeg mye forskjellige papptallerkner og disse reusable grocery nettene. Det hender at jeg selger disse nettene enda men det er ikke ofte. Nå er det dyrere produkter jeg selger mest av, og det er jo flott selvfølgelig. Da har tanken slått meg at du ikke får en god plassering på markedsplassen på dyre produkter før du har vært i gamet en stund. Og kanskje returer/avbestillinger også betyr noe? Hadde Z vært min butikk hadde jeg i hvert fall favorisert butikker med lav risiko. Det skjer selvfølgelig at jeg får en og annen kansellering, men det er veldig sjelden.

  Ha en flott arbeidsuke av det som er igjen av den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flere tanker, fint at du deler! Jeg var opptatt av å justere eller slette i produkter som ingen hadde sett på 180 dager, men nå som tidsgrensen er utvidet har jeg ikke prioritert dette. Ingen av produktene mine er eldre enn 15 mndr. Har egentlig ikke så mange kanselleringer, men det kommer helt sikkert flere. Har skjønt at det er utallige grunner til at folk kansellerer, så det kommer man nok ikke unna uansett hva man selger eller hvor god kvalitet det er på design etc. Veldig spennende å se hvordan dette kan utvikle seg :)
   God helg!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]