30. juli 2017

Livstegn fra tastaturet

Puh! Det er sommer, det er snart ferie - og her sitter jeg og prøver å komme i mål med «Vitenskapsromanen» før jeg reiser bort! Og selv om du sikkert ferierer langt unna hverdagstastaturet ditt, lurer du kanskje på om jeg rekker å sende fra meg manus før jeg tar ferie?

Vel, jeg skal først skryte litt av meg selv, for jeg har faktisk jobbet veldig godt de siste par ukene. Planen jeg satte opp er blitt fulgt med bare et par dagers etterslep. Det skyldes først og fremst at de oppsatte arbeidsøktene ble for tidkrevende, men i tillegg fikk jeg hele tre dager med filmjobber - selv om det er midt i sløveste ferien for de fleste.

Jeg har nå skrevet ferdig alle de bolkene som manglet tekst, med unntak av én. Jeg har flikket på tekst jeg hadde skrevet før. Jeg har også (omsider) lært meg at det funker helt greit å skrive litt kortere enn jeg opprinnelig hadde tenkt, ja faktisk vurderte jeg å droppe enkelte av de gjenstående avsnittene helt. Hver tekstbolk bør ha en hensikt i forhold til helheten, og noen ganger kan essensen formidles med så få setninger at det kan flettes inn andre steder i manus.

Jeg har også fokusert på de viktigste handlingstrådene i fortellingen, kanskje den viktigste oppgaven i denne fasen. De krever litt ulik progresjon. Det er litt komplisert å skulle se dem i forhold til hverandre, men lappene på soveromsdøren har vært til god hjelp. Jeg hadde tenkt å jobbe med hver tråd for seg, men innser at det nok er like greit å jobbe med alle handlingstrådene samtidig, da ser jeg lettere hvor de ikke er tydelige nok for leseren, og hvordan de fordeler seg utover i teksten. Jeg synes det er vanskelig å få den gode oversikten om jeg bare hopper omkring i manus istedet for å jobbe meg gjennom teksten fra start til slutt.

Og her kommer jeg til det som nok er den største feilen jeg har gjort så langt. Jeg begynte nemlig å skrive bruddstykker før jeg hadde spikret grovplott og struktur. Både språk og retning har jo utviklet seg i løpet av disse to årene, særlig fordi det er min første lengre tekst og jeg ikke allerede hadde inne en stil. Det er en krevende jobb  å skulle omskrive de tidligste avsnittene. Det er noe som heter kill your babies, men det er neimen ikke lett! Neste gang skal jeg ikke skrive noe særlig i hoveddokumentet før plottet er på plass!

Men, det nærmer seg altså! Teksten kunne blitt bedre hvis jeg hadde brukt enda mer tid, for det er først nå at jeg kan vurdere resultatet som en helhet. Jeg har imidlertid null erfaring med å se hva som funker og ikke funker i forhold til leseren, så jeg risikerer nok å gjøre teksten dårligere hvis jeg jobber for mye med den. Derfor holder jeg meg til planen om å sende dette fra meg mens det ennå er sommer. Jeg regner med at forlaget ofte mottar førsteutkast, og at det ikke er avgjørende for om de vil vurdere teksten min.

Så - rekker jeg å sende fra meg manus før jeg drar til feriehuset? Nope, hvis jeg skulle sendt det fra meg nå, ville det bety å sende avgårde noe som lett kunne blitt litt bedre med bare noen dagers ekstra innsats. I og med at jeg ikke er helt overbevist om at teksten blir møtt med jubel og fyrverkeri, er det nok like greit at jeg tar meg tid til et par ekstra gjennomlesinger etter at den siste tekstbolken er skrevet ferdig i dag. Først en gjennomlesing fra start til slutt med fokus på de nevnte handlingstrådene. Deretter en ny gjennomlesning med fokus på korrektur og språk. Jeg trenger nok to-tre dager på hver sånn gjennomgang, så dermed går årets sommerferie i vasken. Men det er nok verdt det - for nå er jeg så nær målområdet at jeg faktisk kan høre korpsmusikken!

4 kommentarer:

  1. Man lærer mye når man jobber fram det første større manuset sitt, det er i alle fall sikkert. Du har ikke en testleser du kan prøve manuset ditt på?
    Ellers har jeg god erfaring med å legge manuset helt vekk i noen måneder. Jeg vet at du ikke vil det, for du er utålmodig etter å få sendt det av gårde. Men det er altså et fint triks, synes jeg. Etter to-tre måneder klarer man faktisk å se på manuset med friske øyne, og da kan man få til å heve kvaliteten et hakk helt på egen hånd.
    Masse lykke til! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Randi! Ja, jeg tenker jo iblant at jeg burde ha skrevet litt mer før jeg tok fatt på denne store oppgaven, det ville vært enklere hvis jeg først hadde funnet "stil og stemme". Fint med erfaringen fra novellene, men det blir jo en litt annerledes verden.
      De fleste kapitlene har faktisk hvilt i 2-3 måneder i strekk, og vært på armlengdes avstand opptil flere ganger. Jeg har allerede gjort justeringer etter sånne pauser fra stoffet. Er nok smart å gjøre det for manus som helhet også, men jeg tenker at det sikkert går et par mndr før jeg får svar, og da bearbeider jeg alt som en helhet igjen. Det blir nok mange anledninger til akkurat det ;)
      Testleser kan også bli aktuelt etter første refusjon. Helt til nylig har det vært for mange uklare momenter og da tror jeg at en testlesers innspill sannsynligvis ville falt litt på steingrunn - lettere nå som jeg har et stødigere grep på helheten, synes jeg.

      Slett
  2. Hei!
    Skjønner at det klør i fingrene etter å sende inn manus nå, ja! Enig med Randi i at det ofte er veldig givende og lærerikt å legge vekk manuset et par måneder, for så å se på det med nye øyne. Men, det er selvsagt også et godt poeng å få forlag eller andre til å se på det. Jeg ønsker i allefall lykke til, dette er spennende :-) Og skal du reise bort, vil jeg samtidig ønske god tur! Ser frem til å høre om det også!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro Jeanette! Ja, selv om jeg ikke akkurat er optimist, skal det bli deilig å få sendt avgårde manus for første gang. Da får jeg dessuten en skikkelig pause fra prosjektet. Man kan jo bli litt lei når det tar så lang tid. Godt å vite at alt er skrevet ferdig, og de to gjennomgangene som gjenstår vil ikke gi enormt mye arbeid, bortsett fra at det jo tar litt tid å jobbe seg gjennom alt. Skal nok skrive litt her igjen før manus sendes, nå er jeg helt sikker på at det vil skje innen utgangen av august, blir spennende!

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]