8. juli 2016

Morgenstund har gull i munn

Så skulle jeg få oppleve dette også - blogge klokken sju om morgenen! Det sies at en gang er den første for alt. Jeg venter på håndverker som skal fikse noe i regi av borettslaget, greit å være stått opp før de låser seg inn.

Jeg er ikke våken nok til å jobbe strukturert, så da får dette bli en grytidlig øvelse for å komme i gang med dagen noen timer tidligere enn jeg pleier. Tenkte jeg skulle vente med kaffe til klokken ni. Hvis jeg ennå er våken.

Mange som skriver har best flyt om morgenen, kanskje på denne tiden. Så jeg får vel jobbe litt med «vitenskapsromanen» for liksom å teste det ut. Har det noe for seg? Jeg merker i alle fall at kritisk sans fortsatt slumrer, så det er sikkert en fin modus for å skrive uhemmet, la tastaturet få kjøre seg uten at jeg nødvendigvis er så sikker på hvor teksten skal.

Men jeg har flere prosjekter som kunne att godt av en ukritisk morgen boost. Jeg ligger langt etter med novelleskrivingen, og særlig til Vi Menn kunne jeg nok godt ha trengt noen flere ideer. Jeg har tidligere erfart at jeg ikke alltid trenger å vite plottet før jeg setter i gang. Noen ganger er det vel så spennende å bare sette i gang og skrive, gå inn i en situasjon, en setting. Beskrive stedet, la karakterene kommunisere sammen uten at jeg vet hvem de er og hvorfor de er der. Og plutselig kan jeg forstå hva de er i ferd med å gjennomføre, eller hva de nylig har gjort. Og så dukker det opp et motiv, en konflikt, og kanskje et fatalt utfall. Etter hvert som teksten formes, faller plottet på plass.

Det er vel sånn forfattere noen ganger jobber med større tekster også. Idétørke trenger ikke å bety skrivestopp - det er bare å skrive i vei! Kanskje hoppe inn i en situasjon som egentlig ikke skulle være med, og se hvor karakterene tar deg. Når du kanskje ikke skal bruke teksten, er det heller ikke så farlig om den ikke blir god, og dermed senkes nok de kritiske skuldrene noen hakk.

Da er det bare å gripe morgentimene og tastaturet, kanskje det viser seg at akkurat denne morgenstunden, hm - er født med sølvskje i munnen?

6 kommentarer:

  1. Hei!
    Jøss, har de egne nøkler og låser seg inn? Sånn er det ikke her.

    Uansett; Helt enig at det kan være spennende å skrive litt sånn på måfå utenom konkret tekst, ofte kan det puttes inni et sted eller omskrives så det passer. Jeg har også hørt mange si at det å skrive om morgenen er best. Selv er jeg nok mest kreativ og strukturert på kvelds-og nattestid. Ikke hele sikker på hvorfor, men kanskje det har noe med at da er det slutt på telefoner og TV-programmer? I hvertfall konsentrerer jeg meg bedre da. Har selvsagt produsert mye tekst på formiddagen også, men ofte lar jeg det da ligge og leser over og publiserer først om kvelden. Fortsatt fin fredagskveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro Jeanette! Jeg bor i et stort borettslag og når noe skal gjøres, særlig midt på sommeren, samles det noen ganger inn nøkler i forkant. Ellers blir jobben svært lite effektiv for de som skal inn for å jobbe. Denne gangen passet det med at jeg var hjemme, men det hade vært kjedelig om jeg f.eks. måtte takke nei til et godt betalt heldags statistoppdrag bare for å lukke inn håndtverker som trengte tilgang til leiligheten i 15 minutter. Men det er jo ikke sånn at hvem som helst låser seg inn i tide og utide, nøklen får jeg tilbake.
      Ellers var det bortkastet å stå så tidlig opp, for jeg fikk ikke besøk før ca kl 11.
      Jeg kjenner igjen den med å jobbe bra kveld/natt, etter at ingen ringer etc. TV ser jeg aldri, så den muligheten forstyrrer meg ikke. Men nå var det heller ingen som ringte til meg klokken 07 heller da :)

      Slett
  2. Jeg er sånn ca a-menneske (ofte føler jeg at jeg er b om morgenen og a om kvelden; jeg er definitivt kveldstrøtt, i alle fall!) og liker best å jobbe om morgenen. Da er jeg mer på, føler at hodet er friskt og relativt kvikt. Jobber jeg for lenge utover kvelden, surrer det plagsomt videre i hodet på meg når jeg skal roe meg og sove.
    Metoden med å leve seg inn i en stemning/scene/situasjon og skrive litt rundt det, er en metode jeg liker. Faktisk vil jeg si at to av romanene mine har begynt på den måten. Døden på skrivekurs har du lest; den begynte med at jeg skrev en av Edvardas tekster om raking i hagen, hvis du husker den. Etter å ha skrevet den teksten ble jeg nysgjerrig på hvem hun var som tenkte sånn, som hadde slike minner og slik angst. Jeg tror en del forfattere "forsker" og filosoferer mens de skriver, og det er som sagt en metode jeg har sansen for.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Randi! Jeg er nok B, men har ikke noe problem med å stå opp tidlig hvis jeg må. Det er bare å bestemme seg, og å komme seg ut av bingen på første forsøk. Når jeg har hatt grytidlige statistoppdrag har jeg hatt noen sånne. Da erfarer jeg jo at morgentimene har sin sjarm, eller kanskje det bare blir litt "eksotisk" for meg, siden det hører til unntakene. Jeg elsker å være oppe noen timer etter midnatt, da er det lettest for meg å konsentrere meg om konkrete oppgaver som ivolverer tastaturet.
      Jo, jeg husker Edvardas tekst om å rake i hagen. Artig at det var den som startet hele historien :) Ja, den granskingen av mennesker og situasjoner er jo noe av det mest spennende ved å skrive litterært. Samtidig synes jeg det gjør novelleskriving krevende, for der er det ikke plass nok til å utfolde seg. De som skriver gode noveller/short stories, vet å bruke de rette virkemidlene og å si mye med få ord. God søndag!

      Slett
  3. Godt at det ikke bare er du som er oppe tidlig om morgenen. Står opp i fem tiden og blogger da. Blogger ikke hver dag, men står opp i halv fem tiden hver dag. Er ingen morgenfugl, men det positive med å ha søvnmangel er at det er lettere å stå opp om morningsen:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ina! Takk for kommentar! Oi, blogger du i femtiden? Hm, ja, får du ikke sove så er det jo like greit å stå opp. Jeg tror nok at jeg skulle greid å drøye det en time eller to uansett, hehe ;)

      PS: Fin blogg du har, jeg har lagt den til i bloggrullen min for "Noen som leser" :)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]