14. juli 2016

Ja eller nei til varig hopp

Bare to uker igjen til fristen! Jeg har snart hatt permisjon fra fast jobb i to fulle år, og jeg forbereder meg på å ta en sjefsavgjørelse - skal jeg hoppe helt av gamlejobben? Selv om jeg i utgangspunktet skal returnere til fast jobb, tror jeg ikke at mine gamle kolleger blir overrasket om jeg ikke kommer tilbake. Men har jeg råd til å la være?

Det er tid for litt ja-og-nei grubling igjen. Uansett utfall, så kan det om ikke annet bli artig å se tilbake på resonnementene mine en gang i fremtiden...

Altså, hvorfor skulle jeg velge å fortsette som nå, uten fast inntekt men med anledning til å bruke tid på akkurat de prosjektene jeg vil? Jeg har erfart at det med frihet til å disponere egen tid er en smule overdrevet, for på sett og vis blir jeg uansett låst til visse oppgaver som må utføres, også på de dagene jeg mangler inspirasjon og har mer lyst til å gjøre noe helt annet. Men ja, jeg har færre frister og større frihet her på hjemmekontoret enn i gamlejobben.

Jeg har også erfart at kreative oppgaver er morsommere enn økonomi og administrasjon. Jeg har nok kommet litt nærmere meg selv i denne perioden - har virkelig følt meg i balanse og med uventet lav skulderføring til tross for mikroskopiske inntekter. Jeg har prøvd ut flere prosjekter som jeg fortsatt holder gående. Skrivingen har jeg til en viss grad fått til, selv om jeg ennå har mye å strekke meg etter. Jeg har også hatt lange perioder hvor motivasjon og inspirasjon er borte vekk, da skriver jeg ikke noe. Nettbutikkene er fortsatt i en stigende kurve, selv om jeg nok skulle ønske at den kurven var vesentlig brattere når det gjelder inntektene. Nå i juli har jeg imidlertid daglige salg, noe som er bra m.t.p. at sommeren visstnok er en rolig periode for nettsalg. Men så er det stort sett ett produkt som selger, og det kan naturligvis ikke vare evig.

Men har jeg vært så kreativ og produktiv som jeg forventet? Har jeg utnyttet permisjonen min til fulle? Her må jeg dessverre svare nei. Jeg vet at noen av dere synes jeg er for sreng mot meg selv, og ja, kanskje forventningene lå langt over det realistiske. Jeg har åpnet noen nye dører, og jeg har jobbet rimelig målrettet, men jeg synes kanskje at resultatet målt i kroner er litt puslete i forhold til all den tiden som er brukt. Kanskje er det bare sånn at ting tar tid? Innerst inne tror jeg at jeg vil jobbe hardere og produsere mer hvis jeg vet at jeg ikke har en god jobb i bakhånd, sånn som nå. Det vil rett og slett bli enda mer alvor...

Jeg er litt redd for at jeg ved å returnere til gamlejobben vil gå glipp av flere usannsynlige og spennende muligheter, som kanskje ligger like foran meg i dette løpet. Det har skjedd fine ting som jeg ikke kunne forutse, og det ligger sannsnligvis flere fine ting og venter. Kanskje det tar drøyt to år før det løsner skikkelig for nettbutikkene? Kanskje jeg får kontakt med et forlag hvis jeg sender fra meg «vitenskapsromanen» over sommeren? Kanskje et ukeblad eller en avis vil kjøpe den artikkelserien jeg jobber med og som skal være klar til høsten? Kanskje jeg får en morsom utfordring i forbindelse med en TV- eller filmproduksjon? Jeg har ennå mange ideer som jeg ikke har tatt tak i, egentlig bevisst fordi det kan være greit å fokusere på noen få prosjekter om gangen. Hvis jeg avslutter permisjonen blir det sannsynligvis ingen nye prosjekter, men jeg kan jo uansett fortsette med å dagdrømme? Noen sånne drømmer er dessuten finest før de realiseres.

Jeg skal ikke legge skjul på at det også kan finnes mange nye, positive aspekter ved gamlejobben. Bare det å ha tatt pause i to år bør gi meg nytt syn på flere oppgaver, selve jobben blir kanskje litt annerledes fordi både arbeidsstedet og jeg har forandret oss. Jeg ser på mine erfaringer fra hjemmekontoret som et stort pluss, og dette kan jeg sikkert bruke positivt i gamlejobben.

Det kan også bli positivt å ha kolleger igjen. Her på hjemmekontoret er det til tider ensomt, men så er jo akkurat det en fordel når jeg f.eks. skal skrive noe. Statistoppdragene gir meg mye kontakt med mange flotte folk som jeg møter for første gang. Etter hvert møter jeg mange av de samme igjen og igjen. Det er en grei erstatning for det å ha kolleger til daglig.

Kan jeg kombinere de nye aktivitetene med å gå tilbake til jobben - kanskje i redusert stilling? Jeg har vurdert det litt fram og tilbake, jeg kunne greid meg helt fint med f.eks. 50% stilling. Det ville kanskje gitt litt uro fordi jeg måtte bytte mellom både innhold og jobbmiljø, men den prisen kunne jeg betalt om det ga meg nok tid til å sysle med skriving og nettbutikkene innimellom. Jeg tror egentlig at de kreative aktivitetene ville blitt nedgradert til hobbyer og sjelden få prioritet - akkurat sånn som det var før jeg tok spranget. Men et slags kompromiss kunne det nok vært.

Nei, det blir ikke lett å bestemme seg. Om jeg fortsetter min kreative reise vil nok hverdagen gå greit videre både på hjemmekontoret og på gamlejobben, De greier seg uten meg, jeg greier meg uten dem. Det er nok inntekten min som blir det avgjørende punktet, og akkurat det får jeg gruble litt på i neste innlegg.

Fin torsdag!

7 kommentarer:

 1. Jeg heier på deg! Synes du har vært - og er - råtøff! Selv har jeg ikke tort å hoppe, slik du har hoppet, dermed begrenser ting seg, selvfølgelig. Men nye dører har allikevel åpnet seg for meg - i og med at min lille strek har kommet litt ut i verden. Ja, ikke så langt ut i verden, da - men den svever rundt om forbi. Sjekk gjerne innom min nye blogg en gang du har tid og lyst -ordogstreker.blogspot.no (finner den på min gamle blogg) Lykke til med hva du nå finner ut av! Jeg skal følge med! (jeg har vært veldig lite inne i bloggeverdenen en god stund,nå - men kommer nå sterkere tilbake)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Liv Hege, og takk for at du stakk innom! Ja, ingenting er vel så kjekt som når det åpner sefg en dør og man virkelig lykkes med noe, enten det er for seg selv eller overfor "resten av verden" ;) Leste om streken din i vår, likte den! Lykke til med kommende streker ;)

   Slett
  2. Takk, takk! Ja, jeg har ligget litt brakk på novellefronten det siste halve året, av diverse grunner, men kjenner at jeg begynner å få lysten tilbake. Du er virkelig flink - og tøff!

   Slett
 2. Spennende, dette her! Det er alltid mulig å være kreativ på fritida, men som du er inne på, har det lett for å bli nedprioritert og kanskje ikke bli noe av i det hele tatt. Jeg håper svaret på det store spørsmålet står klart for deg om to uker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi! Jeg har en følelse av at uansett hva jeg velger om to uker, så vil jeg tenke at det ikke ble 100% rett valg. Men kanskje er det bare fordi jeg jo ikke kan vite hvordan ting ser ut om et par år. Det er vel først da jeg vil vite hva som var riktig for meg. Vanskelig det her! God helg!

   Slett
 3. Hei!
  Jeg synes nok det er synd om du gir deg med en del av dine prosjekter nå, og er redd de blir nedprioritert om du starter å arbeide i vanlig jobb ja, men det er slett ikke sikkert jeg har rett. Det jeg også tenker er at du her på bloggen din kunne skrytt litt mer av de ferdige prosjektene dine, for eksempel ukebladsnovellene, legg dem ut på nettet og skriv litt om prosessen, slik at folk ser litt mer av det du driver med. Med andre ord spre litt reklame om deg selv :-)Bare ment som et forslag jeg tenkte på da jeg leste bloggposten din:-)
  Lykke til og fortsatt godt valg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette! Ja, jeg synes også at det er feil å kutte ned på det kreative nå, men det må jeg nok regne med hvis jeg skal tilbake til full jobb igjen. Deltidsstilling kan vel funke, på sett og vis føler jeg jo at statistjobbingen har vært en slags deltidsstilling, men uforutsigbar og underbetalt.
   Jeg kan godt bli flinkere til å dele fra det jeg jobber med, men kan ikke legge ut en novelle som er solgt, fordi jeg jo har solgt enerett til publisering for ihvertfall ett år. Nå har jeg en novelle på trykk i neste uke, kan jo blogge litt om den. Ellers er jeg ikke så flink til å skryte, og jeg er den første som finner feil ved noe jeg selv har produsert, som oftest noe saom andre ikke legger merke til eller som ikke betyr noe. God helg!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]