21. april 2016

Research er slitsomme greier

April er som tidligere nevnt satt av til å gjøre research for «vitenskapsromanen».  Jeg er à jour med salg av ukebladnoveller. Nettbutikkene er satt på lavgir. Og statistvirksomheten stjeler maks 4 dager av denne måneden - d.v.s. jeg har vært heldig ved at to av oppdragene bare tar 2-3 timer. Det gjenstår med andre ord en god del tid som er øremerket studier.

Studier, ja! For denne gangen handler ikke researchen om å sjekke årstall og geografi. Nei, her prøver jeg faktisk å sette meg inn i et omfattende vitenskapelig fagområde. Nå har vi lagt bak oss de første tre ukene, og jeg jobber på spreng (les: så godt det lar seg gjøre) med disse studiene. Jeg merker nemlig at det er veldig mange år siden jeg var student. En ting er å koselese fagstoff mest for avkoplingens skyld, noe helt annet er det når jeg har tre bøker om forskning å lese så raskt som mulig, pluss at jeg står på venteliste for en fjerde. Jeg kunne ingenting om temaet fra før, og dermed er det til tider tungt stoff når det ene faguttrykket slår det andre ihjel. (Nei, dette blir ingen krim...).

Låneperioden for bøkene er allerede fornyet én gang. Studieteknikken min er nok litt rusten, så jeg noterer veldig mye med tanke på å kunne friske opp kunnskapen senere. For det jeg har lest er dessverre glemt allerede neste dag, jeg er helt avhengig av å notere. Dessuten jobber jeg mer konsentrert når jeg gjør det på den måten.

Selve fagområdet er uhyre spennende, bare litt tungt. Jeg fokuserer mest på utvalgte temaer, og prøver å skumme for å spare tid. Ellers rekker jeg jo ikke å fullføre manus innen fristen. Jeg vil ikke røpe hvilket vitenskapsfelt det er snakk om ennå, og jeg skal jo ikke bruke alt i manuset mitt, heller, men har lyst til å ha litt bredere kjennskap til emnet enn akkurat de detaljene jeg bruker. Jeg får mange nye ideer mens jeg leser. Det kommer også noen overraskelser, som at fakta jeg hadde tenkt å basere historien min på, viser seg å være svært omdiskutert, ja til og med nedgradert til myter. Hm, så jeg må tenke annerledes, og stoffet blir enda mer interessant å jobbe med. Er bare så glad for at jeg gjør research , og ikke etter at alt er skrevet :)

Nå er jeg ferdig med den første boken, bare tre igjen. I tillegg skal jeg nok surfe litt og bruke de oppslagsverkene jeg har stående - selv om de ikke akkurat er dagsaktuelle. Senere vil jeg også kontakte et forskningsmiljø, men tror vel at det kan vente til etter at jeg har testet manus på det første forlaget. Får jeg lyst til å endre på mye, kan det påvirke spørsmålene mine til ekspertisen ;)

Jeg har i alle fall en plan, og er godt i gang. Ennå er det 10 dager igjen av april. Før helgen må jeg få sendt en novelle til et utenlandsk ukeblad, og fredag, mandag og tirsdag er jeg statist igjen. Men ellers blir det aller mest research framover :)

Ha en fin ukeslutt!

4 kommentarer:

 1. Det høres unektelig spennende ut med denne researchen! Holder på med litt av det samme selv, men det er visst langt fra like omfattende (jeg har selv valgt å ikke trekke inn for mange sider).
  Kan jeg spørre hvordan du går frem for å selge til utenlandske blader? Er det snakk om nordiske land? Kunne tenke meg å "utvide" litt selv, men synes steget er vanskelig å ta...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karoline! Ja, man bør vel begrense seg litt, vite omtrent hva man trenger etc. Jeg pleier å nøye meg med et par oppslag på nettet til vanlig, men denne gangen har det tatt litt av. Også litt fordi fagfeltet er veldig spennende :)
   Vedr noveller til utlandet så tenker jeg innen Skandinavia ja. Men jeg har ikke fått det til tidligere, så jeg har dessverre ingen gode råd. Det viktigste er kanskje å tenke rett målgruppe, altså rett blad for historien som tilbys.

   Slett
 2. Hei! Ser du arbeider mye med research for tiden, ja! Jeg har vært bortreist et par dager, så har ikke fått fulgt med så godt på bloggene i det siste, men forsøker å oppdatere meg på siste nytt nå. Lykke til med lesingen av bøkene du har valgt ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallo! Det er tidkrevende, men ganske artig. Lærer jo mye interessant, utfordringen er vel mest det å kutte ut det som ikke er helt relevant for manus. Kanskje blir det lettere å være selektiv når jeg allerede har notert en del fra de første bøkene. Da trengr jeg jo ikke akkurat å notere om igjen det jeg allerede har dekket. Fin uke videre!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]