17. oktober 2015

Hårete 12-månedersmål - hva skal jeg velge?

Allerede da jeg bestemte meg for å ta jobbpermisjon i to år for å teste ut diverse kreative lyster, så jeg for meg en slags todelt plan. Det første året skulle jeg fokusere på å leke litt med flere ideer uten å ha altfor ambisiøse mål. Det andre året skulle jeg derimot presse meg til å nå noen riktig hårete mål innen de feltene hvor jeg finner mest glede eller på andre måter opplever god flyt.

Når permisjonen er over, er det jo litt greit å kunne se tilbake på noen konkrete resultater. På selveste ettårsdagen for permisjonen, 1. november, skal jeg derfor velge meg to mål fra den eksklusive listen som du kan lese nedenfor. De mulige målsettingene er satt opp i tilfeldig rekkefølge, og som du ser handler det om mye mer enn skriving.

Så spørs det - Er det mulig å nå et hvilket som helst mål hvis bare viljen er sterk nok?


- Bli antatt av Høstutstillingen i Oslo. Jeg har tegnet og malt tidligere, og liker visuelle uttrykk. Men jeg kan fint lite om teknikker etc. og har heller ikke liggende det utstyret jeg trenger for å komme i gang. Hittil har det blitt flest ideer, og nesten ingen forsøk på å skape noe som andre kan se - er det på tide å gjøre noe med det?

- Være gjest på Lindmo eller Skavlan. Tja, dette synes du kanskje er et merkelig mål, men tenk så morsomt det kunne bli! Det er svært åpent da det ikke sier noe om årsaken til at jeg skal gjeste et sånn program. Jeg bryr meg ikke personlig om å komme på TV, men veien fram kunne blitt artig! Kanskje kan det kombineres med ett av de andre målene - hvis jeg bare sjokkerer nok til at det jeg ellers gjør blir lagt merke til?

- Tjene minst kr 5.000 pr måned i oktober 2016 fra nettbutikkene som ble startet i år. Dette er ekstremt hårete, for i dag tjener jeg tros alt bare ca 10,- pr måned (*flire*). Veien blir bratt, men hvis jeg bare produserer det ene helt spesielle produktet som ingen amerikaner kan greie seg foruten, kan det vel ikke være helt umulig med en inntektsøkning på nesten femtitusen prosent?

- Medvirke som statist/skuespiller ved minimum 5 ulike TV- eller filmproduksjoner. For omtrent 25 år siden hadde jeg ca 10 statistoppdrag over en periode på to-tre år. Men siden dengang er jeg jo nærmest blitt en gammel mann, og oppdragene sitter vel ikke lenger like løst som før? Kan jeg greie å lure meg inn foran kamera i 5 produksjoner innen 31. oktober 2016?

- Få antatt et romanmanus hos et veletablert forlag.  Målet vil være å bli antatt, altså ikke utgitt - det blir det altfor kort tid til. Uansett en nærmest umulig oppgave på bare ett år, selv om jeg har flere ideer liggende. Men uten å prøve er det i alle fall ikke mulig. Er det sånn at hvis jeg bare bestemmer meg nok, og presser meg litt, kan det la seg gjøre?

- Egenkomponert låt spilt på NRK radio. Jeg kan ingenting om å komponere musikk, men har ofte rytmer og melodier inni meg. Jeg spiller ikke noe instrument, men synger ofte når jeg er alene. Jeg kan verken lese eller skrive noter, men tror at jeg er ihvertfall litt musikalsk. Jeg har alltid hatt lyst til å komponere noe, men kanskje det krever for mye kostbart utstyr og teknisk kunnskap? Kan jeg greie å bli spilt på NRK radio innen 31.10.2016?

- Stille ut fotokunst i et offentlig rom (galleri, café, venterom, bibliotek, etc.). Jeg liker å fotografere og å tenke ut ideer til visuelle inntrykk á la fotokunst. Det betyr ikke at jeg har gjort dette før, eller kjenner noen som driver et galleri eller jobber med visuell kunst. Men hvis jeg bare er kreativ og produktiv nok, og hvis jeg får etablert de rette kontaktene, bør det vel være mulig å henge opp noen arbeider på en offentlig vegg innen 31.10.2016?

- Selge et skuespill til et etablert teater. Jeg har drevet med filmproduksjon på hobbybasis, og tanken om å skape en visuell og emosjonell pakke/fortelling er fortsatt uhyre spennende. Hvis jeg ikke skriver romanmanus, kan jeg kanskje prøve å skrive et skuespill? Det tar sikkert flere år å sette opp et teaterstykke, så målet må være å få antatt skuespillet innen 31.10.2016.

Jeg kunne sikkert listet opp flere mer eller mindre usannsynlige målsettinger, men ser at det allerede blir vanskelig nok å velge fra disse åtte alterntivene. Det kunne vært utrolig spennende om dere som følger bloggen påvirket utfallet gjennom en slags avstemming, men hvis jeg skal gå helt og fullt opp i utfordringen, tror jeg at det er greiest å ta valget selv. Så kan jeg heller ikke skylde på andre enn meg selv hvis det går dårlig.

Felles for alle disse målene er at jeg faktisk tror på at de kan oppnås av nærmest hvem som helst, bare man bestemmer seg og går 110% inn for oppgaven. Og så må man nok være villig til å forsake andre aktiviteter, så hvis du har fem barn og fulltidsjobb blir det naturligvis ikke tilstrekkelig å ha en sterk vilje. Du kunne sikkert assosiere deg med minst ett av disse målene, eller? Det skal vel godt gjøres å komme helt i mål i løpet av bare ett år, men hvis du tenker deg litt om - hvorfor skulle det være helt umulig? Hvem har bestemt at dette ikke er gjennomførbart? Den aller største hindringen finner jeg nok hos meg selv. Kanskje kan jeg jobbe med to mål i starten og så sette inn et siste gir for det som ser ut til å nå lengst? Selv om jeg ikke kommer helt i mål, så skal jeg ihvertfall komme svimlende nær! :-)

Ennå har jeg ikke bestemt meg, jeg tror faktisk det ville blitt artig å prøve alle åtte!  Den som titter innom ca 1. november, får se hvilke(t) 12-månedersmål jeg bestmmer meg for å nå.

6 kommentarer:

 1. Hei! Du verden. Ja det må jeg si var litt av noen mål... Helt ærlig syntes jeg noen av dem var litt vel store, ja... Men jeg hadde en kommentar til det du sa om statistoppdrag. Jeg vet om noen som har tatt slike oppdrag, og det høres spennende ut. Tror de setter seg på en liste og blir kontaktet. Synes du skal undersøke det nærmere, tror det fins en nettside for dette, eller du kan kontakte det aktuelle programmet du er interessert i og få informasjon derfra. Tror det skal være mulig å få til. Anbefaler å sjekke det ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, kjekt at du synes jeg var litt overmodig nå :) Men poenget med å sette mål er nettopp å strekke meg litt lenger enn det som er helt sannsynlig å få til. Setter jeg et mål sok kan nås innen 6 måneder, blir jo litt av effekten med å gi jernet borte. Jeg har forresten allerede funnet ut at ett av alternativene nok ikke er gjennomførbart i det hele tatt, så det kan jeg ikke velge. Men at det er med i listen likevel gjør ikke noe, for det illustrerer helt fint at jeg skal strekke meg. Ja, statisteri finnes det byråer for, det er lett å registrere seg, men trolig ikke like lett å få oppdrag. Har vært registrert i flere sånne tidligere. Fin søndag!

   Slett
 2. Her var det mange og varierte mål, og graden av hårethet varierer også. ;-)
  Å få stilt ut fotokunst f.eks. på et bibliotek tror jeg er lett - det er i alle fall lav terskel på biblioteket jeg jobber, for å stille en vegg/litt rom til disposisjon for kunst av ulikt slag. Så den må være ufarlig å sette på lista!
  Statistoppdrag lar seg vel også gjøre å gjennomføre, men har en følelse av at du kommer til å velge to av de mest vriene målene. Venter spent!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi! Likte at du regner med at jeg velger noe vrient :) Takk for tips om å stille ut på biblioteket. Det hadde jeg ikke tenkt på engang. Hmmm... Nå skal jeg jo ha lov til å sysle med litt mer enn bare det jkeg skal satse ekstra mye på, så kanskje jeg kan sjekke dette nærmere uansett hva jeg velger sånn ellers.

   Slett
 3. Jeg er klar over at det ikke er noen avstemming dette.... Men du skulle ha laget et dokumentarprogram om alle ideene dine og hvordan det går!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villniss! Hehe, ja det kunne værrt artig. Kanskje jeg må dra fram mobilen og lage noen sånne selfie uttalelser innimellom :) Det vil i alle fall bli rapportert her på bloggen, kjekt at du henger med!

   Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]