3. september 2015

Det er visst ikke lengden det kommer an på

Hittil har skribentvirksomheten gått over all forventning, med åtte innkjøpte ukebladnovelller. Bare to forsøk førte ikke til noe salg, og en tredje fortelling er ikke engang sendt inn - den sparer jeg nemlig til noe helt annet som jeg skal fortelle mer om i høst.

I starten var jeg veldig opptatt av antall ord og tegn. Det verserer ulike regler både på nettet og blant novellistene. De fiction-ansvarlige oppgir så gjerne ønsket antall, men det viser seg heldigvis å være retningsgivende - og det med god margin. I sommer solgte jeg min hittil lengste novelle til Hjemmet, den ble på nesten 3000 ord og 17000 tegn. Til sammenligning var min korteste, solgte novelle på ca 2400 ord og 13000 tegn. Jeg synes at forskjellen på 4000 tegn er ganske mye for tekster av denne typen, likevel kom det aldri noe hint om at den lange teksten burde kortes ned. Det viser vel bare at det er stor fleksibilitet ute og går - heldigvis.

Jeg tror at stil og innhold i hver enkelt novelle kan forsvare avvik i lengde, og det lettere enn jeg opprinnelig regnet med. Noveller som er "for lange" kjøpes inn hvis bare innholdet fyller bra og rettferdiggjør lengden. Betyr dette at også "for korte" noveller blir kjøpt inn hvis kvaliteten ellers holder mål? Det er lett å bli fristet til å fokusere på kortere tekster, hvis betalingen er den samme og det tar mindre tid å skrive dem.

Vel, jeg tror faktisk at det krever enda mer tid å skrive kort, for den korte teksten må være mer kompakt og virkemidlene må være tydeligere uten å ligge utenpå - alt dette krever det erfaring for å mestre, særlig hvis man i tillegg skal bruke lite tid på det. Så jeg fortsetter nok heller med å skrive litt for langt, jeg. :)

Er du god på å fatte deg i korthet, eller trenger du plass for å uttrykke det du vil fortelle? Jeg tilhører nok siste kategori, men ofte er det en givende øvelse å skulle stramme inn en tekst i etterkant. Det er ofte utrolig hvor mye som faktisk kan fjernes uten at det går på bekostning av innholdet.

10 kommentarer:

  1. Interessant å vite at noveller i ukeblad kan variere såpass mye i lengde.
    Jeg er ikke noe flink til å fatte meg i korthet. Jeg liker store format, liker å kunne gå i detalj, grave meg ned i ting. Men ser at det kan være lurt i å trene seg på å skrive kort, uttrykke seg presist, uten dikkedarer. Da blir det kanskje også mer å lese mellom linjene; mer for leseren å bryne seg på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Randi! Det er en kunst det der å skrive kort og presist. Ser selv at det ofte blir bedre etter noe komprimering, men det kommer vel også an på hvilken type tekst det gjelder. Noen ganger er det befriende med en litt mer utbroderende eller muntlig stil.

      Slett
  2. Hei, du har en ganske fin blogg, og jeg kommer nok til å følge med på deg fremover. Nå har jeg ikke lest HELE bloggen din, men tok en titt på noen av innleggene dine i starten, og noen midtveis, og ser at du allerede har kommet godt i gang med skrivingen din.

    Er det mulig for deg å skrive litt mer utfyllende om hvordan man sender inn noveller/romaner til ukeblader, erfaringsmessig hva som blir vektlagt av de ulike ukebladene, antall tegn/ord man bør sette som minimum mål å nå, osv?

    Sender man novellene inn som PDF-FILER, eller som vanlig brevpost? Eller som vanlig tekstdokumenter via mail? Hvilken adresse, isåfall?

    Hvor mye kan man forvente å få i lønn per novelle, eller per kapittel? Er det standardbeløp, eller varierer dette mye fra gang til gang?

    Hva skriver man til de ulike ukeblad-forlagene? F.eks. at dette er noveller? Blir man kontaktet av dem, eller ringer man i forveien og spør om man kan sende inn noen tekster FØR man gjør det?


    Hva er linjeavstanden? Hva er skriftstørrelsen? Hvilken skrift/font(?) skal man bruke? Bør man legge ved et følgebrev ved hver novelle? Skal man skrive en kort oppsummering på hva historien handler om?


    Hvis du har skrevet og besvart noe av dette i noen av dine tidligere innlegg, så kan jeg sikkert lete meg fram til dem etterhvert, men hvis du ikke har det, eller kanskje kunne ta deg tid til å gå grundig til verks for å samle sammen alle spørsmål en ung spire kan finne på å spørre om, og svare på alt sammen på en grundig, forklarende måte, så hadde dette vært så supert!


    Jeg drømmer også om å kunne skrive og tjene penger på dette, men aner ikke i hvilken retning jeg skal begynne i, eller hvem jeg skal kontakte. Slik jeg har forstått det på deg, så blir man av og til forkastet og andre ganger så blir man publisert.

    Hva gjør du med de tekstene som har blitt avvist av ukebladene? Sender du dem inn til andre typer blader/magasiner? Som mer enn gjerne tar imot? Eller lar du dem ligge og "marinere" seg selv før du redigerer og sender dem inn på nytt til de samme, eller noen nye?


    Har du en fast person som vurderer tekstene dine, eller er dette noe som du ikke har styring over med en gang tekstene dine har blitt sendt avgårde?


    Som du ser, så lurer jeg på mye, og håper at du vil svare på noe av dette, eller svare i form av et vanlig innlegg slik at alt samles under ett innlegg, kanskje?





    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ylva, takk for at du legger igjen noen ord! Veldig inspirerende med så mange spørsmål.

      Jeg tror jeg skal svare veldig kort nå, og heller lage et eget blogginnlegg eller to, som svarer litt bedre.

      Det korte svaret er at det ofte er lettere å få antatt en enkel tekst enn en som er litt mer komplisert. Husk at ukebladene ofte har lett tilgjengelig stoff. Detaljer må ofte forklares tydeligere enn jeg personlig foretrekker, det fungerer dårligere hvis leseren må tolke og lese mellom linjene. Tar du hensyn til dette så er det bare å skrive i vei. Du finner kontaktinfo i det bladet du vil selge til, og teksten sendes som vedlegg til epost. Jeg skriver mer om dette framover, så titt gjerne innom igjen :)

      Slett
  3. Jeg gleder meg uansett til å følge med videre på bloggen din :)


    SvarSlett
    Svar
    1. Supert! :) Har du kanskje en blogg du også? I så fall må du si fra, så legger jeg deg til i bloggrullen min. Er kjekt å følge andre som skriver!

      Slett
  4. Hei! Jeg er litt treg til å svare denne gangen, da jeg har hatt det litt travelt med et manus, samtidig ser jeg at du har fått noen interessante svar!

    Jeg er nok av dem som gjerne skriver litt mer enn litt mindre, er jeg redd. Ikke for det, jeg har skrevet noen kortere tekster også som jeg sikkert kunne ha utbrodert i det vide og det brede! Jeg skrev blant annet en gang en ganske kort novelle som jeg egentlig hadde hatt veldig mye mer stoff til!

    Jeg gikk dessverre glipp at det som sto i Hjemmet, men det i Familien fikk jeg i alle fall lest, og det var veldig bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro Jeanette, og takk for hyggelig kommentar! Ja, jeg tror egentlig at det er vel så spennende å skrive langt, for da får man litt større frihet til både vinkling og innhold. Det å presse mye stoff ned til en kort novelle krever jo en del erfaring, tror jeg. De gangene jeg har hatt "for mye" innhold til en novellle, har jeg heller trukket ut noen momenter, og med litt flaks hatt nesten nok stoff til en ekstra novelle. God helg!

      Slett
  5. Hei.
    Jeg har akkurat startet å utforske novelle sjangeren. Vært dikt osv men fristelsen ble for stor å koste meg gjennom min nå første novelle. Ca 4000 ord. Jeg kan lite om regler og stil osv osv, føler at jo mer jeg setrer meg inn i regler og slikt, så forvirrer det min stemme , min stil og måten jeg liker formidle på. Jeg har lenge fått høre at jeg skriver gammeldags og poetisk/mystisk. Så nå sitrer jeg her med min første novelle, livredd for å dele den , men det må jo gjøres. Ergo regler begrenser, kunst må komme fra et åpent sinn uten begrensninger, så får leseren bedømme.. takk for ditt innlegg.👍

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei OGK, takk for kommentar. Det gikk en måned før jeg oppdaget den siden innlegget du kommenterte jo er noen år gammelt. Jeg er helt enig med deg i at for mange regler kan skade fortellerstemmen. Her må du bare ta et valg, enter prøve å selge inn din stil, eller tilpasse deg ukebladsjangeren for å øke sjansjen for å bli kjøpt. Jeg har lest noen ukebladnoveller som helt tydelig hadde en litt sesiell fortellerstil, så det er nok en mulighet uansett. Jeg tror det viktigste er at novellen er lettlest og tilgjengelig også for de av bladets lesere som ikke leser mye skjønnliteratur sånn ellers. Lykke til!

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]