13. mai 2015

Litt om inntekter - seks måneder inn i permisjonen

For noen innlegg siden fortalte jeg litt om hvordan jeg har budsjettert forbruket mitt. Livet som fattiglus har gått rimelig bra til tross for at jeg har et gjennomsnittlig forbruk pr. måned på drøyt 10.000,-. Hadde det ikke vært for feriehuset mitt som innebærer et ekstra sett av kommunale avgifter, forsikring og vedlikehold, ville jeg nok greid meg med et forbruk på 6.000 pr måned

Men så lurer du kanskje litt på hvordan jeg skaffer inntekter til et månedsforbruk på 10.000 nå som jeg er i permisjon? Den som har kostnader må jo også ha inntekter, og det er nettopp inntektene jeg har tenkt å fortelle litt om nå! Dette blir m.a.o. et litt sært blogginnlegg :)

For å disponere 10.000 kroner må jeg p.g.a. skatt tjene litt mer enn 15.000 hver måned. Og det kan jeg med en gang si at jeg ikke kommer til å gjøre sånn uten videre...

Brutto månedslønn på 15.000 er ganske beskjedent i forhold til hva jeg tjente i gamlejobben. Da kom lønnen rutinemessig inn på kontoen min uten at jeg egentlig tenkte så mye over at det hadde en sammenheng med at jeg daglig tilbragte omtrent 8 timer på kontoret. Nå tilbringer jeg minst like mange timer daglig her på hjemmekontoret, uten at det kommer noe særlig inn på konto av den grunn, så kanskje var det ingen sammenheng likevel? :)

Uansett, før jeg gikk ut i permisjon, måtte jeg tenke ut måter å få inn nok penger hver måned. Jeg har oppsparte midler som et sikkerhetsnett, men målet er å bruke minst mulig av de pengene. Jeg landet på en modell hvor jeg satser på å tjene lite fra flere ulike inntektsbein. Ved å satse på flere inntektskilder unngår jeg å brekke ryggen hvis ett av de beina skulle svikte i en periode. Jeg kom opp med fem sånne inntektsbein, og nedenfor forteller jeg litt om dem.

Lønnsbeinet (40%)

Jeg har visst ikke fortalt det før, men jeg har faktisk startet et firma hvor det er meningen at jeg skal få ut litt lønn hver måned. Denne lønnen vil variere en del etter resultat og innsats, men er tenkt å utgjøre en god del av månedsbehovet. Det finnes imidlertid en risiko, for allerede etter første lønning i vinter forstod jeg at «den nye arbeidsgiveren min» har så anstrengt likviditet at lønnen måtte kuttes litt. Jeg håper at det bedrer seg på sikt, ellers er jeg ille ute :)

Utbyttebeinet (40%)

Husker du «Englegrisen»? Den representerer de nevnte sparepengene mine, som stort sett er plassert i utbytteaksjer. Planen er at utbyttene skal dekke en god del av forbruket mitt. Dette beinet har imidlertid vaklet litt i vinter, med krisen i oljenæringen m.m.. Hvis utbytter uteblir i tillegg til at investeringene faller i verdi, har jeg et veldig stort problem. Men enn så lenge har det ikke gått så aller verst, og jeg sover godt om natten.

Skribentbeinet (13%)

Dette beinet skal jeg kanskje bruke mest tid på, men jeg kan ikke regne med at inntekten står i forhold til tidsbruken. Jeg vil prøve å selge noveller og ev. andre tekster. Jeg har ikke tenkt å gå journalistene i næringen, men noe feature basert på temaer/interessefelt jeg kjenner godt bør jeg kunne få til. For å dekke inntektsbehovet må jeg ha salg tilsvarende en novelle annenhver måned - det høres ikke så mye ut, men jeg er selvsagt prisgitt at noen vil betale for det jeg skriver. Hittil har jeg solgt to noveller, og med tanke på at jeg ikke kom i gang med skrivingen før i siste del av januar, er jeg såre fornøyd.

Annonsebeinet (4%)

Jeg drifter flere mindre nettsteder, og har sett for meg at annonseinntekter fra nettet kunne danne et eget  inntektsbein. Det har imidlertid vist seg å ikke være spesielt lukrativt. De fleste dagene er inntekten tilnærmet lik null. Det finnes nok et slags potensiale der, og det har jeg tenkt å jobbe litt mer med etter hvert, og hvis jeg finner på noe lurt kan jeg muligens kombinere dette med både skriving og andre litt kreative prosjekter.

Diversebeinet (3%)

Jeg må nok ta meg en og annen strøjobb hvis det blir for tøft økonomisk, men foreløpig ser jeg det litt an. I vinter har jeg hjulpet gamlejobben med enkelte små oppgaver, og tjent nok til husleie. Denne ordningen er imidlertid avsluttet nå, siden hensikten med permisjonen min jo er 100% frihet til å jobbe med mine egne ting. Jeg kan ev. ta oppdrag som statist for film/TV (drev litt med det for en del år siden), og kanskje dukker det opp en kortsiktig prosjektjobb eller et lønnet styreverv, etc.


Så hvordan har det fungert så langt? Seks måneder inn i permisjonen har jeg faktisk tjent litt mer enn jeg trenger, mye på grunn av gamlejobben. Feriepenger blir det jo også snart. Det er nok først i 2. halvår at det blir alvor og inntektene ikke lenger vil dekke forbruket. Jeg har heldigvis ennå litt tid til å tenke ut gode løsninger :)

Mer detaljert enn dette har jeg ikke tenkt å være, men dukker det opp spørsmål kan jeg nok svare - enten i kommentarfeltet under, eller kanskje også i et senere innlegg. Det eneste som er sikkert, er at mye er usikkert :)

5 kommentarer:

  1. Takk for interessant innlegg! Å ha flere bein å stå på er jo alltid veldig fornuftig. Du er virkelig strukturert og ryddig, tenk å ha så god oversikt og kontroll over forbruket sitt! Ingen overraskelse, egentlig, at resultatene for første halvår var gode, så her er det nok bare å stå på! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Randi! Jo, takk, jeg er bare nødt til å være strukturert. Hvis jeg ikke hadde et relativt detaljert budsjett ville jeg ikke greid å holde meg innenfor, og det ville garantert blitt en langt mindre trivelig permisjon. Så vi kan vel si at full kontroll er et must - hilsen økonomen :)

      Slett
  2. Hei! Jeg er enig i forrige kommentar her om at du virker veldig strukturert! Inntekt i forhold til tidsbruk når det gjelder skriving er vel ikke akkurat kjent for å være i balanse, i hvertfall ikke i starten av skribentlivet, kanskje ikke senere heller, men det vil jo bare tiden vise. Det kan bli spennende :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro Jeanette! Takk for det, jeg prøver å ha full kontroll. Da er det mye lettere synes jeg. Nå ser det nok enda mer kontrollert yt enn det er med de prosentsatsene for hver type inntekt, og SÅ nøye er det ikke, glemte å si det i innlegget. Tanken er at når det er flere inntektsmuligheter vil noe bli mer og noe mindre, men forhåpentligvis blir totalen å leve med (og av) :)

      Slett
  3. Jøje meg, du er strukturert! Dette har jeg tro på! Stå på, tøffe du! Skulle ønske jeg var like tøff ...

    SvarSlett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]