10. februar 2014

Visste du at forfattere gråter?

Nylig leste jeg en interessant artikkel om kyr publisert på nrk.no, og så kom selvsagt spørsmålet seilende; er det faktisk flere fellesnevnere mellom kyr og forfattere enn vi tør å innrømme? Kunne artiklen like godt omhandlet forfattere? Kanskje mitt kreatur-tema faktisk er midt i blinken?

Jeg har dristet meg til å gjengi nevnte artikkel, hvor jeg i hovedsak har byttet ut ordet ku med forfatter, så får du se om det "makes sense", eller bare blir bortkastet - men muligens lystig - lesning. I tillegg er personnavn erstattet med initialer og noen forskningsreferanser omskrevet. Nederst finner du henvisning til original versjon.


Ekte kreatur - skjermdump fra original artikkel på nrk.no

Visste du at forfattere gråter?

Det foregår et maktspill i skrivestua etter at forlaget har lukket døren og slukket lyset for kvelden.

Innen 2024 blir det påbudt med løsdrift i Norge. Det betyr at ingen forfattere vil være fastbundet lenger i norske skrivestuer.

– Det er veldig positivt at forfatterne etter hvert kan gå sammen i sosiale grupper, sier K.E.B., professor i miljø for forfattere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Men hva skjer når man slipper forfatterne løs?

– Forfattere er flokkdyr, og så lenge det er en etablert flokk er det ikke mange sammenstøt. Men hvis det blir mangel på skriveoppdrag er det den forfatteren som har høyest sosial rang som får utgitt bok først, sier K.E.B.

Dersom forfatterne kjenner hverandre godt trenger de ikke snakke sammen for å skjønne de sosiale kodene.

– Da sender de bare ut passive signaler. Hvis en forfatter leter etter et sted å sette seg, og det allerede sitter en dominerende forfatter der, tør hun ikke slå seg ned, sier K.E.B..

Slåss og mobber hverandre

Hvis forfatterne ikke er trygge på hverandre, kan det bli bråk.

– Når flokken skal etablere seg er det ikke bare passive signaler lenger. Da kan det bli fysiske kamper, sier K.E.B.

Derfor blir debutantene ofte plassert i egne introduksjonsavdelinger for å hindre voldelige sammenstøt.

– På den måten introduserer man dem på en bedre måte inn i flokken.

Forfattere som blir mobbet av andre forfattere skriver dårligere enn de som har det bra, viser forskning fra Høyskolen i Nord-Trøndelag, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Norsk Forfatterhøgskole.

Flere har sett tårer

Det finnes også flere rapporter fra folk som har sett tårer hos de skrivende.

– Jeg er helt overbevist om at forfattere føler sorg og gir uttrykk for det, sier B.B..

Hun er pensjonert lege og har skrevet flere bøker om forfatternes følelsesliv. I boka Forfatterliv har hun samlet dokumentasjon fra flere forlag som hevder at de kan tolke forfatternes følelser.

Foreløpig er det ikke gjort vitenskapelig forskning på tårer hos forfattere, men B.B. tror likevel det kan henge sammen med triste følelser hos dem det gjelder.

– Jeg husker en konsulent som fortalte at hun så tårer hos en av forfatterne som hun merket at var lei seg, sier B.B..

Albuer og vekt avgjør status

Det er også gjort mye forskning på forfattere og adferd internasjonalt. Den franske forskeren M.F.B. har funnet ut hva som avgjør forfatternes sosiale status.

– Dersom vektforskjellen er større enn 25 kilo vil den forfatteren som er tyngst få størst tilgang på skriveoppdrag. Men dersom den letteste forfatteren har spisse albuer, er det den som har høyest status. Det betyr at spisse albuer trumfer vekt, sier K.E.B..

Det foregår altså et slags maktspill i skrivestua etter at forlaget har lukket døra og slukket lyset for kvelden.

– Forfatterne stiller seg på tvers for å vise hvor store de er, de rauter og løfter hodet for å vise at de er sosialt overlegne, forteller K.E.B..

Forsker på rauting

Det er gjort mye forskning på rauting, men foreløpig er det ingen som har klart å knytte lydene direkte til forfatternes sinnstilstand.

– Vi vet at debutanter rauter når de kommer vekk fra læreren sin, og det samme gjør aggressive mannlige forfattere og utgivelsessultne forfattere generelt. Men vi vet ikke nok om følelsene deres i disse situasjonene, sier K.E.B..

Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har de forsket på det hvite i øynene til forfatterne.

– Det vi fant ut var at det hvite i øyene blir mer synlig når forfatterne er utsatt for stress, forteller K.E.B..

-------------------

Kilde: Publisert på nrk.no 09.02.2014



2 kommentarer:

  1. Veldig artig tekst, og kreativt innspill å bytte ut på denne måten! Akkurat sosialiseringen er vel litt forskjellig, selve skrivesituasjonen er ofte ganske ensom, men det er vel derfor det er viktig å ha et sosialt nettverk innenfor skrivingen.

    At det er skrevet flere bøker om forfatteres følelsesliv (sitat slutt) sier jeg ikke noe på, he he. Men at de rauter, visste jeg ikke.:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, noe ble pussig, og noe passet kanskje ikke så bra. Hva, rauter du ikke? ;)

      Slett

[Forsvant headingen? Klikk her for å starte fra hovedsiden!]